Index Vakbarát Hírportál

Élete nagy győzelmét hagyta elúszni Babos a US Openen

2016. szeptember 3., szombat 19:42

A világ jelenlegi legjobb játékosai közül még senkit sem győzött le Babos Tímea. A ranglistán ötödik helyen álló Simona Halep ellen vezetett 3:1-re a döntő szettben, de a fontos labdáknál hibázott, így elmaradt a nagy bravúr. A feljavuló Halep 2 óra 9 perc után nyolcaddöntős a US Openen.

A 31. helyen kiemelt Babos Tímea karrierje legnagyobb sikerét érte el csütörtökön, amikor az amerikai nyílt teniszbajnokság harmadik fordulójába került a holland Hogenkamp sima legyőzése után.

A 32 között az ötödik kiemelt román Simona Halep volt az ellenfele, és természetesen ő volt az esélyes.

Az Arthur Ashe stadionba érve mindketten nyilatkoztak, és mindketten a saját játékukat játszva képzelték el a meccset.

Babos biztosan nem arra gondolt, hogy az első nyolc adogatásából mindössze egy pontot érjen el. El is veszítette mindkét adogatógémet, és közben Halep magabiztosan hozta a sajátját, így pár perc alatt 3:0 lett. A 23 éves magyar agresszív próbált lenni, a játék irányítására törekedett, de rendkívül pontatlanul játszott.

A sokkoló kezdés után átmenetileg kiegyenlítettebb lett a meccs, voltak szép ütései a magyarnak, egy adogatását hozta is, de 24 perc alatt 6:1 lett oda, mert az utolsó adogatását sem tudta hozni.

A második szett

Szoros gémmel kezdődött, de Halep a fontos helyzetekben jó megoldásokat választott. Babos saját adogatásakor 30-30 után egy hosszú menetet nyert meg, majd szervált egy nagyot, és egyenlített.

Majd négy pontot nyert meg zsinórban fogadóként, vagyis nullára vette el Halep adogatását. A román érezhetően megingott, de mivel Babos nem tudta értékesíteni azt a labdát, amivel 3:1-re vezetett volna, és a harmadik bréklabdát már nem tudta hárítani, 2:2-re módosult az állás.

Az ötödik gém 10 percig tartott, hosszú labdamenetek voltak, Babosnak 10 nyerő ütés kellett ahhoz, hogy elvegye Halep adogatását.

A román még jobban elbizonytalanodott, nem tudta a kedve szerint felgyorsítani a játékot, Babos egy fonák egyenessel már 4:2-re vezetett.

Halep olyan zavarban volt az adogatásakor, hogy Babos megint négy pontot nyert zsinórban, vagyis megint nullára nyert fogadóként. Halep nem érezte a távolságot, az irányokat, és azt sem, milyen erővel kellene a labdákba ütnie.

A nagy önbizalommal küzdő Babos a saját adogatását is – ellenállhatatlanul - nullára hozta, egy ásszal zárta le a második játszmát, és 6:2-vel lett egyenlő.

Döntő szett

A harmadik szett első játékában Halep adogatott, Babosnak az volt a feladata, hogy továbbra is letargiában tartsa, ne engedje, hogy lendületbe jöjjön. Ha hibázott is néhányat, 15-40 után az agresszivitása pontossággal párosult, és 1:0-ra máris vezetett.

Babos adogatásakor két bréklabdát hárított – a második egy gyönyörű labdamenet volt, teljesen leszorította a pályáról riválisát -, és 15-40-ről ismét négy labdát beütve az övé lett a gém.

Halep megszakította a rossz sorozatát, nem ingott meg a szervájánál, Babos ellenben úgy lépett el 3:1-re – reflexmozdulattal kapott bele egy labdába a hálónál -, hogy a hosszú menetekben biztosabb volt, míg a román azokat a labdáknál is rontott, amik a kedvenceinek számítottak.

A román feljavult a következő labdamenetekre, közelebb jött, Babos adogatásainál pedig kiválóan védekezett, míg a magyar nem használta ki jól a lehetőségeit, mintha megérezte volna, mekkora lehetőség kapujában áll.

A hetedik gém mindig fontos a döntő szettben, itt is az volt, de Halep a fontos pillanatokban jó megoldásokat választott, és 4:3-ra vezetett. A második játszma első percei után volt előnyben újra.

Babos három bréklabdát hárított, miután kettős hibát ütött, és egy könnyű labdát méterekkel ütött ki. A sokadik egyenlő után két kemény fonákot vett elő, amivel 4:4 lett.

Halep szerváinál eleinte Babos remekül fogadott, de ő sem élt fogadóesélyével, bár 15-40-nél két labdája is volt, hogy 5:4-re meglépjen, és a meccsért adogasson. Ehelyett folyamatosan rontott, és a meccsben maradásért adogatott.

40-15-ig ezúttal is mintaszerűen alakult minden, de háromszor hibázott Babos. 128 perc után Halep meccslabdához jutott. A magyar kettős hibát ütött, ezzel véget ért neki egyesben  a US Open.

A két eddigi meccsükön úgy nyert Halep, hogy még szettet sem veszített. Babos óriási lehetőség kapujában volt, a román verhető volt ezen a napon, de csak fokozottabb koncentrációval. 

Babos nincs letörve

"Amennyire nehezen indult a meccs, és nem tudtam mit kezdjek ellene, annyira feljavultam és jól kezdtem játszani. Egy nagyon magas színvonalú meccs volt. Ilyen ritkán mondok, de életem egyik legjobb meccse volt. Életem egyik legjobb tenisze volt, amit valaha játszottam - idézte saját honlapja Babost. - Emiatt boldog lehetek, de természetesen szomorú is vagyok, hogy nem nyertem. Fizikailag nem volt egyszerű meccs, tízből hét labdamenet hosszú, elég zűrös volt. El is fáradtam, de ilyen a tenisz. Próbálok regenerálódni a páros előtt. Nagyon jó dolog, hatalmas élményt jelent egy ilyen meccset játszani az Arthur Ashe Stadionban a világ egyik legjobbja ellen. Végre egy kicsit megtört a Grand Slam-fóbia, tudtam Grand Slamen is jól játszani! Ez nagyon motiváló és pozitív a jövőre nézve."

Rovatok