Index Vakbarát Hírportál

Serena Williams 23. Grand Slamjét nyerte, túllépett Steffi Grafon

2017. január 28., szombat 11:19

Serena Williams 6:4, 6:4-gyel legyőzte nővérét, Venus Williamset az Australian Open döntőjében, ezzel 23. Grand Slam-győzelmét aratta, és újra ő lesz a világelső hétfőtől. Az Open-érában már senki nem nyert több Grand Slamet nála, de az abszolút rekordtól is egy tornára került.

Utoljára a 2015-ös US Openen játszottak egymással, Grand Slam-döntőben viszont a 2009-es Wimbledonon találkoztak. Egyikük sem játszott olyan jól, mint a döntőig a tornán, érződött rajtuk a feszültség, azonban Serena Williams volt a jobb a fontos pillanatokban, Venus nem tudott élni a felvillanő lehetőségeivel. A meccs második felében már jobban adogató Serenánál pozitívban voltak a nyerők és a ki nem kényszerített hibák, míg Venusnál a rontások voltak többségben.

Serena Williams rögtön letámadta nővérét, akinek az egyetlen pontja a nyitógémben egy ász volt. Utána viszont nem tudta megtartani a saját szerváját. Egy-egy újabb brék, és Serenánál egy eltört ütő után először 2:2 után tudta hozni Venus az adogatását.

A következő szervagémjében viszont megint bajba került, és húga megint előnybe került. Aztán ugyan 0-30-cal indult, de utána nyerte a következő négy pontot, mellé tudta rakni a saját adogatását. A szettért szerválva nem voltak problémái, semmire húzta be a játszmát.

A második szett elején 1:1-nél Venus Williams egy kettős hibával adott három bréklabdát testvérének, de nagyot játszott, nyerőkkel sikerült fordítania. Azonban még mindig több volt nála a hiba, 3:3-nál egy 16 ütésváltásos labdamenet végén jutott bréklabdához Serena, aki ezt még elrontotta, de a harmadik lehetőségét már kihasználta.

Gyorsan behúzta semmire a saját adogatását, így Venusnak a meccsben maradásért kellett adogatnia. Ez sikerült az egy évvel idősebb Williamsnek, így Serena kezében volt, hogy kiszerválja a bajnokságot. Az utolsó gémben egy hatalmas, 24 ütésváltásos labdamenetet még megnyert Venus, de aztán kétszer is hibázott, így nem tudott nyomást gyakorolni testvérére. Serena Williams megcsinálta, szettet sem veszítve nyerte meg az Australian Opent.

A 23. Grand Slam-győzelmével a 35 éves Serena Williams túllépett Steffi Grafon, és az Open-érában már senki sem nyert több GS-et nála. Idén azonban arra is esélye lesz, hogy beérje Margaret Court 24 GS-es rekordját, és új abszolút rekordját állítson fel.

Rovatok