Index Vakbarát Hírportál

Fucsovics három órát küzdött, de kikapott a Davis-kupában

2018. február 2., péntek 17:16

Vereséggel kezdődött a Belgium-Magyarország Davis-kupa világcsoport nyolcaddöntő. Pont azt a meccset veszítettük el, amelyet egyeseben a legkönnyebben nyerhetőnek tűnt. A legjobb magyar Fucsovics Márton három óra és három perc alatt 3-1-re (4:6, 6:4, 6:7, 3:6) kapott ki a második számú belgától, Ruben Bemelmanstól, ezzel a tavalyi döntős 1-0-ra vezet. A mérkőzés közvetítését itt olvashatják újra.

Két kőkemény belga adogatóponttal és győztes játékkal kezdődött a meccs. Bár gyorsan egyenlített Fucsovics, mintha egy kicsit beragadt volna az elején, 1:1 után nagyon elhúzott a Bemelmans, 4:1 volt már javára, ezután talált magára a magyar.

Fucsovics előbb visszabrékelt, aztán egyenlített is. Sajnos a végjáték nem sikerült jól. A belga egy remek adogatójátékkal jött vissza a meccsbe, aztán viszont Bemelmansnak volt három játszmalabdája, Fucsovics kettőt hárított, a harmadik viszont egy rossz tenyeressel messze elment, ahogy az első játszma is.

A második szett 4: 4 -ig fej fej mellett ment, többnyire arról szólt, hogy Bemelmans nagyon simán hozta az adogatójátékát, míg Fucsovics rettenetesen megküzdött azokkal. A negyedik játék is úgy, jött, hogy a magyar teniszező bréklabdákat hárított, de megcsinálta és végül egyenlített. Majd a lehető legjobbkor jött a brék, ami után már csak ki kellett szerválni a belgát, 30-30 után ez sikerült is, egyenes nyerővel hozta a szettet.

A harmadik szettben 2:2-ig másolták az előző játszmát. Mindketten nagyon simán nyerték az adogatásaikat. Majd Bemelmansnak kellett bréklabdát hárítani.  Sőt 6:6-ig is egyformán dolgozott a két teniszező, a fogadójáték addig nem volt kimagasló, bár nem egyszer dolgoztatták meg egymást, akár az alapvonalról, akár a hálónál, volt, hogy Fucsovics három hálójátékot is kivédekezett.

A szett aztán tie breakben dőlt el, nem a mi javunkra. Volt benne minibrék, majd egy magyar ápolás, egyik ütésnél felhorzsolódott Fucsovics térde és azt kellett lekezelni. A közjáték nem zavarta meg Bemelmanst, 6-2-re húzott el, lehetetlen helyzetbe hozva ezzel Fucsovicsot, aki három labdát is hárított, de a végén a belga kivárásra játszott, végül a hálóba is ment a magyar labda, 7:6-tal Bemelmansé lett ez a szett is.

A negyedik játszma is egy könnyed magyar adogatójátékkal kezdődött. Majd egy sokkal nehezebbel folytatódott, a belgának két bréklabdáját is hárítani kellett a 2:1-hez. Amikor a legjobban kellett volna az adogatásokra figyelni, akkor jött megint egy belga brék és Bemelmans 4:3 után adogathatott. Ráadásul az egyik labdamenetben Fucsovics el is csúszott, másodpercekig feküdt a földön, folytatta, de simán elbukta a fogadójátékot. Nagyon fontos adogatás következett. Fucsovics feszült volt, Bemelmans három bréklabdához jutott, csak az elsőt sikerült hárítani. 

Fucsovics a meccs után annyit mondott, hogy nem volt százszázalékos állapotban, nem tudott úgy felkészülni a meccsre, ahogyan azt szerette volna, de a belga szenzációsan játszott. 

Volt ez a lábsérülésem amit még az Australian Openen szedtem össze. És összességében nem is meccsen, hanem a felkészülésben zavart. Ez egy olyan sérülés, amivel pár hetet kellene pihenni, az első két szettben éreztem, de akkor is csak egy-két ütésnél, hogy iszonyatosan fáj, de utána már nem annyira. Volt ennek a meccsnek egy fordulópontja, ha a harmadik szettben többet sikerül brékelni, akkor nem jutunk el a tie brékig és akkor én nyerhettem volna négy szettben.

"Azt gondolom Bemelmans kihozta magából a maximumot. Nagyszerű érzés hazai közönség ellen játszani és nagyon nagy hangulatot teremtettek a hazai szurkolók. Szóval remek volt az ellenfél, a hálónál is kiválóan játszott, ma ennyire futotta ellene. Hiába nyertem korábban Challenger versenyeken kétszer is ellene, a körülmények az ő javára döntöttek. - mondta a sajtókonferencián Fucsovics Márton."

Az elején nem adta meg könnyen magát a világranglistán 227. helyen álló Balázs Attila az ellen a David Goffin ellen, aki viszont jelenleg a világon a hetedik legjobb. De végül a belga a rutinjával múlta felül Balázst, akinél fizikai probléma nem volt, inkább a meccsrutin hiányzott, hiszen november 13-a óta csak januárban, egy koblenzi Challengeren indult, de egyből kikapott.

Az első szettben – volt, hogy nullára – de 2:2-ig megvolt az adogatójáték. Aztán egy Goffin-brék után a brék után a belga hihetetlen magabiztosan adogatott és végül nullára nyerve kiszerválta a szettet. Balázs kezdte a második szettet is és a forgatókönyv nem változott, megint 2:2 után jött belga brékje, azután pedig megint egy hihetetlen magabiztos adogatójátékkal ismét 6:4 oda.

A harmadik szett már az elején eldőlt. Balázs egyből bukta az adogatójátékát, majd egy nagyon hosszú játék után a másodikat is, így gyakorlatilag percek alatt 3:0-ra vezetett Goffin, majd szokása szerint az adogatásával már 4:0 volt. Egészen hihetetlen volt ez a mutatója, első szerváinak a majdnem 95 százalékát nyerte meg. Mosolygott is a belgák kapitánya, ezúttal már a padon ülve. Balázs is feladta már a meccset, megint elbukta az adogatást, majd Goffin egy óra 32 perc alatt 6:0-ra nyert. 

Az első nap után tehát 0-2-re állunk a Davis-kupa tavalyi döntőse ellen. Szombaton talán több örömünk lesz, a párosunk tényleg erősebbnek tűnik.

Belgium-Magyarország 2-0 - állás az első nap után

Ruben Bemelmans-Fucsovics Márton 6:4, 4:6, 7:6 (7-5), 6:3

David Goffin-Balázs Attila 6:4, 6:4, 6:0

szombat, 14.30:

Julien Cagnina, Joris De Loore-Fucsovics Márton, Balázs Attila

vasárnap, 13.30:
David Goffin-Fucsovics Márton
Ruben Bemelmans-Balázs Attila

Borítókép: A magyar (j) és a belga csapat tagjai a Belgium – Magyarország tenisz Davis Kupa világcsoportjában játszott nyolcaddöntő mérkőzés előtt Liege-ben 2018. február 2-án. A csapat tagjai balról jobbra: Köves Gábor kapitány, Fucsovics Márton, Balázs Attila, Piros Zsombor, Valkusz Máté és Borsos Gábor. (MTI/EPA/Julien Warnand)

Rovatok