Index Vakbarát Hírportál

Fucsovics győzelemmel kezdett a Roland Garroson

2018. május 29., kedd 14:04

Fucsovics Márton győzelemmel kezdte élete első Roland Garros főtábláját. Az első fordulóban 6:3, 6:3, 7:6-ra győzte le a kanadai Vasek Pospisilt. A magyar teniszező az első öt játékot nyerte, aztán magabiztosan húzta be az első két szettet, a harmadikban pedig brékhátrányból fordított. Fucsovics az elmúlt négy évben nem tudott a selejtezőből feljutni. A 45. helyen álló magyar teniszező sorozatban a hatodik meccsét nyerte ATP-tornán, következő ellenfele a 16. helyen kiemelt brit Kyle Edmund lesz.

Fucsovics élete első ATP-győzelmét nyerte a múlt héten Genfben, ahol a korábbi háromszoros Grand Slam-győztest, a svájci Stanislas Wawrinkát. A tornán Albert Ramos Vinolas, Francis Tiafoe és a döntőben Peter Gojowczyk ellen is jobb volt. A genfi sikere előtt Münchenben is negyeddöntős volt, így sikeresen indította a salakpályás szezont, igaz a római kvalifikációt egyből bukta. Az idei második Grand Slam-tornáján a januári, ausztráliai szereplést igyekszik megismételni, ahol a karriercsúcsnak számító nyolcaddöntőig jutott el, ahol három győzelem után Roger Federer ellen vívott nagy meccsen esett ki. Fucsovicsnak tavaly még selejteznie kellett a Roland Garrosra, a második kört bukta el.

Fucsovics karriercsúcsot jelentő, 45. helyen áll a világranglistán, a 27 éves kanadai Vasek Pospisil a 88. A két teniszező még sosem játszott egymással. Pospisil 2012 és 2016 között mindig az első fordulóban esett ki a Roland Garrosról, tavaly nem indult. A kanadai pályafutása során még sosem nyert ATP-tornát, a párizsi versenyre Dél-Koreában, egy Challenger-tornán készült, amelyet aztán a döntőben veszített el. Itt volt a budapesti Challengeren is, amelyet a spanyol Nicola Kuhnnal szemben megnyert.

Ilyen előzmények után és közel egyórás esőszünet miatt egy órás csúszással kezdődött el a meccs, Fucsovics adogatásával. Kiváló szervajáték és semmire nyert gém, 1:0. Sokat rontott a kanadai, az alapvonal játéka nem volt az igazi, addig csak neki volt ki nem kényszerített hibája, meg is volt az első brék, 2:0. Sokkal pontosabb és összeszedettebb volt Fucsovics, egy kiváló ejtés és egy nagyszerű elütés és 3:0. Kettős hibát vétett (másodszor) a kanadai, megint volt három bréklabda, a harmadik meg is van, 4:0. Kiválóak voltak  Fucsovics hosszú röptéi, de Pospisil is összekapta magát, 40-15-ről kiegyenlített, de így is megvolt az adogatás, Pospisil ekkor 12 ki nem kényszerítettnél tartott, 5:0. Pospisil is nyert gémet, semmire az adogatását, 5:1. A kanadai jött vissza a meccsbe, egyre pontosabbakat ütött, hosszú tenyereseit nehezen futotta be Fucsovics és két bréklabdához jutott. El is ment a játék, 5:2. Semmi 30-ról egy kiváló keresztbe elütéssel jött vissza Pospisil, majd egy ásszal aztán egy kiváló adogatással máris szoros volt a meccs, 5:3. Küzdelmes gémben, de Fucsovics eljutott a szettlabdáig és az elsőt meg is nyerte, 35 perc alatt 1-0-ra vezetett, 6:3.

Kiegyenlített játékkal kezdődött a második szett, Pospisil semmi 30-ról nyert négy labdát egymás után, 0:1. Sok nálunk a rontott első szerva, ugyanakkor a másodikak 83 százalékát addig megnyerte, 1:1. Sima Pospisil adogatójátéknak indult, de a vége szoros lett, 1:2. Megint főleg a második adogatásokból jöttek a pontok, még a több hiba ellenére is, 2:2. Pospisil elég simán hozta, 2:3. Ahogy aztán Fucsovics is, 3:3. Fucsovics türelmes üzemmódba kapcsolt és jött a szett legfontosabb gémje, amelybent végül Fucsovics úgy brékelt, hogy Pospisil megint kettős hibát vétett, 4:3. Ami még ennél is fontosabb volt, jött az adogatás is, 5:3. Pospisil egy pillanatra lendületet veszített, két bréklabdája volt megint Fucsovicsnak, ezt védte Pospisil, de aztán egy kiváló fonák pörgetés, újabb brék és újabb szett élete első Roland Garrosán, 6:3.

Magyar adogatással kezdődött a harmadik szett, 40 semmi után Pospisil négy pontot nyert meg egymás után, el is vette Fucsovics adogatását, 0:1. Majdnem sikerült egyből a visszabrék, labda is volt hozzá, de mégsem, 0:2. Pospisil azért mutat ügyes dolgokat, ha nehezen is megvolt az első szervajáték ebben a szettben, 1:2. Nem sikerült másodszor sem a visszabrék, 1:3. Megint bréklabdája volt Pospisilnak, de három kiváló szervával megvolt a pont, 2:3. Összejött Fucsovicsnak is a brék, bár hatalmasakat adogat Pospisil, sokszor nagyon pontatlanul, vagy éppen returnt szúrja el, 3:3. Fucsovics viszont kiválóan adogat, két gémre a meccstől, 4:3. Pospisil két hosszú és egy széles labda után kiszerválta a magyart, 4:4. Nehezen, de megvolt a szervajáték, 5:4. Fucsovics a meccsért fogadott, de Pospisil most nagyon koncentrált és egyenlített, 5:5. Nehezen, de megvolt az adogatás, Fucsovics mintha kicsit siettette volna a meccs végét, 6:5. Fucsovics visszajött 40 semmiről, de Pospisil behúzta az adogatását, rövidítés következik, 6:6.

A rövidítés:

Roland Garros, férfi egyes, 1. forduló

(Borítókép:  Salvatore Di Nolfi / EPA / MTI)

Rovatok