Index Vakbarát Hírportál

Két szettről, meccslabdáról kapott ki Federer Wimbledonban

2018. július 11., szerda 18:57 | aznap frissítve

A címvédő és első kiemelt Roger Federer a negyeddöntőben kiesett Wimbledonban, a nyolcadik kiemelt Kevin Anderson nagy meglepetésre 2:6, 6:7, 7:5, 6:4, 13:11-re legyőzte a nyolcszoros bajnok svájcit, akinek pedig a harmadik szettben meccslabdája is volt már a végül 4 óra 14 percig tartó meccsen.

A dél-afrikai korábbi négy találkozójukon szettet sem tudott nyerni Federer ellen, de az várható volt, hogy nagy adogatóként megdolgoztatja majd a svájcit. Viszont ezúttal az első szettet leszámítva hátulról is nagyon bátran játszott, és sokszor ő jött ki jobban a hosszabb labdamenetekből. Federer nem játszott rosszul, de többször is túl passzívnak tűnt, és fontos helyzetekben nem tudta kihasználni a kínálkozó lehetőségeit.

A svájci először került a centerpálya helyett a második legnagyobb, 1-es pályára. Federer nagyon magabiztosan, rögtön három bréklabdával kezdett, és el is vette Anderson szerváját. 4:2-nél megint brékelte a dél-afrikait, a játszmát pedig egy pazar félröptével zárta le, pontot is alig bukott adogatóként.

A második szett elején azonban Anderson elkezdte azt az agresszív teniszét, amit utána órákon át végig tudott vinni. Ezúttal Federer került hátrányba a szett elején, és 3:1-nél vissza tudott jönni, de már látszott, hogy a dél-afrikai sokkal keményebb ellenfél lett, mint amilyen az első játszmában volt. Federer a rövidítésben is visszajött hátrányból, sőt, 6-3-ra is vezetett, de onnan két saját adogatás mögött is bukta a pontot. Fogadóként azonban már lezárta a szettet, és megszerezte a 2:0-s vezetést.

A harmadik szettben mentek egymás után, és miközben Andersonnak kellett Federer után lépkednie, 5:4-nél bajba is került. A svájci meccslabdához jutott ellenfele adogatásánál, azonban Anderson meg tudta fordítani a gémet. Federer kihagyott lehetősége után a dél-afrikai jutott két bréklabdához, és a másodikat már meg is csinálta, majd pedig kiszerválta a játszmát.

Federer továbbra is jól játszott, de főként a lehetőségre várt a dél-afrikai szerváinál, miközben Anderson lendülete nem fogyott ki, a támadó játék mellé pedig kevesebbet is hibázott, mint a svájci. 3:3-nál megint Federer adogatásánál jött két bréklabda, a svájci pedig egy viszonylag könnyű labdát rontva elbukta az adogatását. A következőt hozta, és odatette magát a végén: szép játékkal hárított egy szettlabdát, majd egy csodás fonák nyerővel bréklabdához is jutott. Ennek ellenére is megfordította a gémet Anderson, és kiegyenlített.

A döntő szettben mindketten hoztak vissza 0-30-ról adogatójátékokat, de aztán Federernek volt megint nagy lehetősége előnybe kerülni 4:3-nál. 40-0-ről jutott el Anderson hibái mellett bréklabdáig, de akkor elő tudott húzni jó szervát a dél-afrikai, és még egy 21 ütéses labdamenetet is ő tudott megnyerni, megfordította az adogatását.

Wimbledonban sincs a döntő szettben tie break, így addig folytatódott a meccs, amíg valamelyikük nem tudott két játékkal nyerni. A kiválóan szerváló Federernek sokáig előnyt jelentett, hogy mindig ő adogatott előbb, Andersonnak kellett a meccsben maradásért szerválnia. Egymás után több játékban is voltak lehetőségei a svájcinak, de aztán végül ő ingott meg az egyik adogatójátékában: nem jöttek az első szervái, kettős hibát is ütött. Anderson előnybe került, és kiszerválta a meccset.

Anderson összességében – jó pár ásszal együtt – több nyerőt ütött, és kevesebbet is hibázott, mint a svájci. A tavalyi US Open-döntő után ezúttal Wimbledonban is elődöntőbe tudott jutni, és valószínűleg élete mérkőzését játszotta. Federer a 2013-as második kör óta nem esett ki ilyen korán Wimbledonban, ahol 21. Grand Slam-győzelmére készült.

Anderson ellenfele az elődöntőben majd Milos Raonic és John Isner mérkőzésének győztese lesz pénteken. Az amerikai 6:7, 7:6, 6:4, 6:3-ra legyőzte Raonic-ot.

Rovatok