Index Vakbarát Hírportál

Fucsovics: Cél a top 10 környéke

2018. október 16., kedd 16:39

A 2018-as szezonban a top 50-be kerülés, 2019-ben pedig már az újabb előrelépés lesz a célja Fucsovics Mártonnak, a jelenlegi legjobb magyar teniszezőnek, aki pillanatnyilag a világranglista 41. helyén áll - hangzott el a keddi sajtótájékoztatón.

Fucsovics értékelte az idei szezonját, kiemelte, hogy fokozatosan lépkedett fel a világranglistán, hiszen az évet a 85. helyen kezdte. Az első számú célt teljesítették edzőjével, Sávolt Attilával, nem csak stabil top 100-as lett, hanem karriercsúcsot jelentő negyvenedik is volt.

Szóba került a nehéz indulás is, hiszen amikor Sávolttal elkezdett dolgozni, a 250. hely körül állt és edzője szinte napra pontosan prognosztizálta, mikor hova fog elérni a rangsorban.

"Korábban is megvolt bennem minden, ami a sikerekhez kell, de nagyon nehéz a váltás juniorból a felnőttek közé. Attila nemcsak keményen dolgozni tanított meg, hanem arra is, hogy a pályán és azon kívül is sportolóként éljek. Igazi győztes típust nevelt belőlem."

Fontos év volt ez a magyar játékos számára, hiszen a korábbiakkal szemben 2018-ban már kizárólag ATP- és Grand Slam-tornákon szerepelt:

„Megnyertem az első ATP-tornámat, olyan sztárokkal teniszeztem, mint Roger Federer és Novak Djokovic, fizikálisan és mentálisan is rengeteget fejlődtem. Ez azt jelenti, hogy fel tudok készülni arra, hogy a fontos pontokat nekem kell megnyerni, és nem arra várni, hogy az ellenfél elveszítse” - tette hozzá a játékos.

Áttörést hozott az is a karrierjében, hogy először nyert meccset Grand Slam-tornán, majd még hozzá tett hármat, az Australian Openen a legjobb 16-ig menetelt.

A 2019-es évben is jó lenne a legjobb ötvenben maradni de úgy, hogy közben a top 10 környékére kerüljek. Ehhez főleg a Grand Slam tornákon kell jól szerepelni. Idén az Australian Openen a negyedik körig mentem, ehhez hasonló eredménnyel, de több GS-tornán már elégedett lennék. Az idei volt a tanulóév, a következőnek az előrelépésé kellene lennie.

Szóba került az elmúlt hónapokban a szövetséggel szemben folytatott vitája is, amire azt mondta, nem hátráltatta a teljesítményét, de sem az esemény jellege, sem pedig a hely nem alkalmas az ezekkel kapcsolatos dolgok megvitatására.

Fucsovicsnak ebben az idényben még két tornája maradt. A jövő héten Bécsben ATP 500-as, majd utána a párizsi 1000-es van hátra, ha megvédi a tavaly Bázelben szerzett 110 pontját, akkor a világranglistán is újabb csúcsot dönthet.

A sajtóeseményen Apáti-Tóth Kata, a MOL Magyarország kommunikációs igazgatója bejelentette, hogy a vállalat a jövőben Fucsovics Mártont is segíti, aki így a legjobb magyar női teniszezőhöz, Babos Tímeához hasonlóan a MOL által támogatott profi sportolókat egyesítő MOL Csapat tagja lett. Fucsovicsot 2010 és 2014 között, valamint 2016-ban már támogatta a MOL Alapítvány.

Borítókép: Bődey János / Index.

Rovatok