Index Vakbarát Hírportál

Serena áttörte a falat: védettséget kapnak a szülő teniszjátékosok

2018. december 14., péntek 08:43

A WTA (Női Teniszszövetség) új szabályokat vezet be a következő teniszszezonban, kettő Serena Williamshez is erősen kötődik.

Fontos és sokak, így Williams által is kért módosítás az, hogy ezentúl nemcsak a sérült játékosok, hanem a szülés miatt karrierjüket megszakító teniszezők is védettséget élveznek a világranglistán.

Az új szabály szerint a szülésük után visszatérő játékosok egy hároméves perióduson belül, 12 versenyen indulhatnak korábbi világranglista pontjaikkal. Azt ugyanakkor nem garantálja a szervezet, hogy kiemeltek is legyenek a tornákon. Könnyítés azért van, az első körben biztosan nem játszanak kiemelt játékossal.

Nyáron Serena Williams visszatérése okozott problémákat, a korábbi világelső szülése miatt elvesztette pontjainak nagy részét, így lecsúszott a ranglistán. Hiába volt tudása alapján így is a legjobbak között, nem kapott kedvezményeket. Ha pedig mégis előbbre sorolták, mint Wimbledonban, akkor azzal más játékost hoztak nehéz helyzetbe.

Williams egy másik ügyben is csatát nyerhet. A májusi Roland Garroson fekete macskadresszben játszott, ami mindenkinek eléggé bejött, de pár hónappal később a francia torna rendezői bejelentették, hogy nem engedik meg a jövőben Williamst ilyen ruhában játszani, szigorú dresszkódot vezetnek majd be.

A WTA új szabálya viszont megengedi, hogy a játékosok testhez tapadó hosszú vagy combközépig érő nadrágot viseljenek, ahhoz sortot vagy szoknyát húzzanak, vagy akár egybedresszt. Az azonban kérdés marad, hogy mennyire fognak ezek után is keménykedni a párizsi torna szervezői.

A WTA a meccsek felgyorsítására is tesz egy kísérletet, ezentúl 25 másodperc áll majd rendelkezésre a szerváknál, és a meccsek közben már csak egyszer mehetnek ki a mosdóba a játékosok. 

(via BBC)

Rovatok