Index Vakbarát Hírportál

Az Emmi sorozatban kezdeményezi az eljárásokat a Magyar Tenisz Szövetség ellen

2019. február 28., csütörtök 14:21

A sportért felelős államtitkárságot is felügyelő Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerdán három kérelmet is benyújtott a Magyar Tenisz Szövetség ellen a Közbeszerzési Döntőbizottságnál (Kbt.), vette észre a magyarhang.org.

A beadványok szerint az Emmi a 2018. évi ATP 250 World Tour férfi tenisztorna, a budapesti WTA női tenisztorna és az ifjúsági tenisz csapat-világbajnokság szervezésére vonatkozó szerződéseket vizsgáltatná, illetve azt, miért mellőzte a szövetség a közbeszerzési eljárást a megbízások odaítélésekor.

A három szerdai beadványon túl, bő egy héttel ezelőtt, február 19-én az ATP Challenger Tour szervezése kapcsán is kivizsgálást kérelmezett a minisztérium.

A Közbeszerzési Hatóságnak egyébként hivatalból vizsgálnia kell az olyan szerződéskötéseket, ahol feltételezhető, hogy jogtalanul nem folytatták le a közbeszerzési eljárást.

A minisztériumi beadványok is arra utalhatnak, hogy végképp lejárt a szövetséget vezető fideszes Szűcs Lajos elnök és Richter Attila főtitkár ideje. Az MTSZ gazdálkodása miatt már korábban vizsgálatot indított az ügyészség, az elmúlt hónapokban egymást érték a botrányok a nagyon drágának tűnő, több száz millió forintért felhúzott, majd elbontott ideiglenes létesítményekben rendezett versenyek szervezése körül. A szövetség a minisztériumi támogatás csúszására hivatkozva tartozott a fizetésekkel, noha az Emmi a 2018-ra járó működési támogatás teljes összegét átutalta az MTSZ-nek.

Az elnökség több tagja lemondott, a kormány pedig sem a jövőben rendezendő WTA és ATP-versenyek szervezéséhez, sem a nemzeti teniszakadémia megvalósításához nem az MTSZ-t kérte fel partnernek. Előbbi feladatot az új állami sportrendezvény-szervező cég kapta - bár törvény tiltja, hogy a szövetségtől elvegyék a versenyek rendezését -, míg az akadémiának a Vasas lett a szakmai partnere. A legjobb magyar férfi és női teniszező, Fucsovics Márton és Babos Tímea is nyíltan a vezetőség ellen fordult. És akkor az olyan látványos apróságokról, mint a 132 ezer forintért vett ingyenjegyek esete, még nem is szóltunk.

Köztudott, hogy a teniszben egészen az utolsó pontig bármi megtörténhet, ám a jelek szerint Szűcs Lajos meccse az elnöksége megtartásáért már véget ért, méghozzá számára elég csúnya eredménnyel. 

Rovatok