Index Vakbarát Hírportál

Engedély nélkül bontották le a margitszigeti teniszstadiont

2019. április 12., péntek 08:58

Engedély nélkül bontották le a Margitszigeten álló, régi UTE-teniszstadiont – tudta meg a 24.hu. Az V. kerületi kormányhivatal ezért bírságot szabott ki a Nemzeti Sportközpontra. Ugyanakkor a bontás tényét tudomásul vette, mivel azt visszaállítani nem lehet.

Az Országgyűlés tavaly februárban szavazott a bontásról. Ugyanakkor Áder János köztársasági elnök március 1-én visszadobta a törvényt megfontolásra. Ettől függetlenül májusban, mindenféle engedély nélkül letarolták a területet, hogy ott egy új teniszstadion épülhessen, amelyből azóta sem lett semmi.

A főpolgármesteri hivatal állítja: a régi épületek elbontásához adtak engedélyt, a fakivágáshoz nem. A bontási engedélyhez szükséges tulajdonosi hozzájárulás a Nemzeti Sportközpontok kezében volt ugyan, de a bontási engedély kiadását már nem várták meg, és a NER-hez közeli Paár Attila cége, a WHB Kft. 198 millió forintért végezte el a munkálatokat.

Paár amúgy Magyarország 43. leggazdagabb embere. Neve akkor lett ismert, amikor az Elios Zrt.-ből kivásárolta a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségeit.

Új teniszstadion azóta sem épült sehol, bár a kormányzat határozott célja, hogy Magyarországon ATP- és WTA-tornákat rendezzenek, illetve Davis-kupa-meccseket bonyolítsanak le, továbbá arról is komoly tárgyalások folynak, hogy Budapestre hozzák a női teniszválogatottak tornáját, a Fed-kupát. A létesítmény annak ellenére sem épült meg, hogy a kormány már megbízott egy munkacsoportot a hatástanulmány elkészítésével.

Az Állami Számvevőszék tavaly állapította meg, hogy a Nemzeti Sportközpontok belső kontrollrendszere nem biztosította a közpénzekkel és a nemzeti vagyonnal való átlátható, szabályszerű, gazdaságos, hatékony és eredményes gazdálkodás feltételeit, továbbá a Margitszigeti Nemzeti Tenisz Versenyközpont megvalósítása az átláthatóság, az elszámoltathatóság és az eredményes megvalósítás szempontjából magas kockázatokat hordoz. Az ÁSZ szerint a beruházás döntés-előkészítése nem volt megfelelő, írta a 24.hu

Rovatok