Index Vakbarát Hírportál

Federer maratoni győztes meccsen tért vissza 13 hónap után

2021. március 10., szerda 18:54

Több mint 13 hónapos kihagyás után lépett pályára Roger Federer a dohai tenisztornán, amelynek második fordulójában 146 perc alatt, három játszmában győzött a brit Daniel Evans ellen.

2020. január 30. Roger Federer ezen a napon játszotta utolsó tétmeccsét – máig. Akkor három szettben kikapott Novak Djokovicstól az Australian Open elődöntőjében, nem sokkal később pedig kés alá feküdt, hogy megműttesse a jobb térdét. A füves szezonra tervezte visszatérését, de egyrészt a pandémia, másrészt egy komplikáció ezt megakadályozta. Még egyszer meg kellett operálni a térdét, emiatt eldőlt, hogy legközelebb csak 2021-ben láthatjuk újra a pályán. 

Nem akarta siettetni a folyamatot, ezért az idei AusOpent is kihagyta, majd bejelentette, hogy a katari ATP 250-es tornán fog újra versenyezni. A viadalon, amit már háromszor is megnyert.

Második kiemeltként az első fordulóban nem kellett játszania, de szerdán végre eljött a pillanat: több mint 13 hónap után ismét ott volt a pályán minden idők egyik legjobbja, méghozzá a brit Daniel Evans ellen, aki jelenleg 28. a világranglistán.

Az első nyolc játékban mindkét teniszező különösebb probléma nélkül hozta saját adogatásait, a kilencedikben viszont Federernek hárítania kellett egy bréklabdát. A szett végül rövidítésbe torkollott, ahol Evansnek volt először szettlabdája, de nem tudta értékesíteni. Federer fordított, 9–8-nál pedig egy rá jellemző zseniális fonákkal zárta le a 49 percig tartó játszmát.

A második felvonás jól indulhatott volna a svájci legenda számára, ugyanis fogadóként rögtön bréklabdához jutott, ám nem tudta kihasználni, ez pedig később visszaütött. 1:2-nél Evans ugyanis elvette az adogatását, és bár Federernek rögtön a következő gémben lehetősége adódott visszabrékelni, az angol hárított, a brékelőnyét pedig végig megtartotta, így 6:3-ra behúzta a szettet.

Jöhetett a harmadik játszma, ami az addigiakhoz hasonlóan alakult: a játékosok csak adogatóként nyertek gémeket (Evansnek egyszer két bréklabdája is volt). Aztán 5:4-es vezetésnél Federernek meccslabdája is volt, de a brit kivédekezte és hozni tudta a maratoni adogatójátékát.

De ezzel is csak elodázta a vereséget, 6:5-nél ugyanis Federer már nem kegyelmezetett és egy újabb csodálatos fonákkal simán brékelt – a meccsen először, de a legjobbkor.

Federer a meccsen nemcsak azt bizonyította, hogy még mindig képes klasszis megoldásokra, hanem azt is, hogy a kondija is rendben van, a találkozó ugyanis 2 óra 26 percig tartott, a végét pedig ő bírta jobban.

Végeredmény, ATP 500, Doha, 2. forduló:
Federer (svájci, 2.)–Evans (brit) 7:6 (10–8), 3:6, 7:5

Érdekesség, hogy a mostani tornára együtt készült a két játékos, sőt, a közös munkájuk évekre nyúlik vissza. Federernek például kulcsszerepe volt abban, hogy Evans felálljon a padlóról, ahová 2017-es eltiltása miatt került, miután bevallotta, hogy kokaint fogyasztott.

A találkozó után így értékelt a 20-szoros Grand Slam-tornagyőztes svájci:

Fáradt voltam, ezért jobban összpontosítottam arra, hogy ne legyek fáradt, mint a pontszerzésre. Ez egy hosszú és nehéz út volt számomra, de nagyon élveztem a mai meccset. Az egyik legnagyobb kihívás volt ez a visszatérés a teniszpályafutásom alatt. Az én koromban ez már nem olyan egyszerű.

Rovatok