Index Vakbarát Hírportál

Az oltáson múlhat Djokovics szereplése az Australian Openen

2021. október 12., kedd 13:55

Victoria állam sportminisztere szerint a teniszsztároknak fel kellene vennie az oltást, ha biztosan indulni akarnak az Australian Openen.

Dagad a botrány a 2022 januárjában tartandó Australian Open kapcsán. „Azok a teniszezők, akik mindenképp szeretnének részt venni a tornán, jobban teszik, ha beoltatják magukat” –figyelmeztetett Victoria állam sportminisztere, Martin Pakula.

Ha nincsenek beoltva, lehet, hogy nem játszhatnak Melbourne-ben. Amennyiben mégis pályára léphetnek, komoly szabályozásra számíthatnak. Ha profi teniszező lennék, biztosan beoltatnám magam. Az oltás rengeteg szabály alól szabadítja fel az embereket 

– mondta az ausztrál sportminiszter.  

Novak Djokovics korábban így nyilatkozott a vakcináról: 

Az oltás ellen vagyok, és nem szeretném, ha valaki rám erőltetné csak azért, hogy utazhassak.

Djokovics mellett korábban Sztefanosz Cicipasz vállalta nyíltan az élvonalbeli teniszezők közül, hogy nem oltatja be magát, hacsak nem lesz kötelező az ATP-tornákon való részvételhez. Ám a görög sztár szeptember végén egy interjúban megemlítette, elege van a sok szabályból, és még az év vége előtt felveszi az oltást, mivel több szabadságot szeretne a versenyeken.

Októberben Victoria államban rengeteg munkakörben dolgozó ember számára kötelezővé tették az oltást, a szabályozásba a profi sportolók is beletartoznak. A törvény miatt könnyen lehet, hogy a világelső szerb sem teheti tiszteltét a versenyen. Az Ausztrál Teniszszövetség (Tennis Australia) még nem hozta nyilvánosságra a torna lebonyolításáról és a szabályokról szóló terveit.  

A legutóbbi, augusztus végi statisztika szerint az ATP- és WTA- játékosok nagyjából 50 százaléka kapta meg mindkét adag vakcinát. Ez a szám kicsit jobb, mint a Premier League labdarúgóinak oltási aránya, ám sokkal rosszabb, mint a nagy amerikai sportágak topligáinak adatai

Érdekesség, júniusban Djokovics rendezett egy Adria Tour nevű tenisztornát Belgrádban és Zadarban. A két helyszínen laza szabályok között, telt házas lelátókról figyelhette a nagyérdemű a küzdelmeket. A játékosok és a nézők között futótűzként terjedt a vírus, a világelső szerb teniszező és felesége is elkapták a fertőzést, így a további fordulókat lefújták. 

(Novak Djokovics az Erste Bank Open hetedik napján. Fotó:  Thomas Kronsteiner / Getty Images)

Rovatok