Index Vakbarát Hírportál

Magas rangú politikust vádolt szexuális zaklatással a kínai sztárteniszező

2021. november 3., szerda 18:53

Újabb szexuális zaklatási botrány robbant ki Kínában: a korábbi páros világelső teniszező, Peng Su-aj súlyos vádakat fogalmazott meg Csang Kao-li volt miniszterelnök-helyettessel szemben. A kínai állami médiagépezet cenzúrája gyorsan lecsapott, a sportoló közösségi oldalán megjelent poszt hamar eltűnt, és egyelőre válaszokat sem kapott az erről érdeklődő Reuters hírügynökség.

Helyi idő szerint kedden késő este azt posztolta Weibo-oldalán Peng Su-aj, hogy néhány évvel ezelőtt Csang Kao-li szexuális együttlétre kényszerítette. A posztot megjelenése után mintegy fél órával eltávolították, de a képet többen lementették, és WeChaten, valamint szöveges üzenetküldő alkalmazásokon terjed.

Kínában az internet minden zuga erős állami cenzúra alatt áll, a politikai vezetők magánélete pedig különösen érzékeny téma.

Nemcsak eltávolították a posztot, de a teniszező nevéhez kapcsolódó posztok és hashtagek is eltűntek a kínai közösségi oldalról, a Weibón Peng nevére sem lehetett rákeresni, és a posztjáról készített képernyőfotók küldését is blokkolták az üzenetküldő alkalmazások.

Peng Weibo-oldala elérhető maradt, ahogy korábbi posztjai is, de a kommentelési és megosztási funkció le lett tiltva.

Peng Su-aj az eltávolított posztban azt írta, bizonyítékkal nem tud szolgálni. A Reuters kereste a teniszezőt – aki Kína egyik legismertebb és legelismertebb sportolója – és az őt képviselő APG ügynökséget, de választ nem kapott. Ahogy a kínai kormányhivatal sajtóosztályától sem, bár ez utóbbi kevésbé meglepő.

A 75 éves Csang Kao-li 2013 és 2018 között töltötte be a miniszterelnök-helyettesi pozíciót.

Peng Su-aj 2014-ben volt világelső a párosok között, ő volt az első kínai teniszező, aki feljutott a ranglista csúcsára. 2013-ban Wimbledonban, 2014-ben a Roland Garroson győzött, mindkét Grand Slam-tornán párosban.

(Borítókép: Peng Su-aj a 2020-as Australian Openen. Fotó: Zheng Zhi / Getty Images Hungary)

Rovatok