Index Vakbarát Hírportál

Djokovicsnak ismét álom marad a hatodik vb-cím

2021. november 20., szombat 23:42 | aznap frissítve

A német Alexander Zverev legyőzte a világelső szerb Novak Djokovicsot a torinói világbajnokság elődöntőjében, a fináléban a címvédő orosz Danyiil Medvegyevvel csaphat össze.

A világelső az eddigi tíz párharcukból hétszer verte meg Zverevet, a legutóbbi hétből pedig hatszor, csak épp a tokiói olimpia elődöntőjében maradt alul a későbbi aranyérmessel szemben...

A US Openen egyszer már visszavágott Zverevnek, Torinóban pedig azért léphetett pályára, hogy kiharcolja a visszavágót Danyiil Medvegyev ellen, aki a New York-i viadalon megakadályozta, hogy összehozza a naptári Grand Slamet, vagyis hogy mind a négy nagy tornát megnyerje.

A 20-szoros Grand Slam-torna-győztes magabiztos adogatásokkal kezdett, de mivel ellenfele sem hibázott, egészen a 10. játékig kellett várni az első bréklabdára. Ez 5:4-es előnyénél egyben szettlabdát is jelentett Djokovics számára, de nem tudott élni vele, ahogyan a következő gémben Zverev sem a két lehetőségével, jöhetett a rövidítés. Ebben a német kezdett jobban, 2–2-nél minibrékelte ellenfelét, majd egy ütésváltás után 5–3-ra vezetett, adogatóként pedig befejezte a játszmát (7:6, 7–4).

Meglepő, de ez rossz előjel volt a németnek, hiszen az idei mind a négy meccsüket az nyerte meg, aki az első szettet elbukta!

A második felvonás egészen hasonlóan alakult, ezúttal 4:4-ig kellett várni az első fogadóelőnyre, ezzel viszont már élt is Djokovics, aki adogatóként az ötödik szettlabdáját értékesítve kiharcolta a döntő játszmát (4:6).

Itt sem kezdett rosszul a szerb, de az őt a 2018-as vb-döntőben legyőző német 0:30-ról megfordította az adogatását, sőt fogadóként is megnyert két labdamenetet, de ő sem tudott végül brékelni (1:1). Összejött viszont ez Zverevnek a következő lehetőségnél, a sikeres adogatása után pedig már 4:1-re vezetett.

Djokovics sima szervajátéka után maratoni gém következett, a német 40:15 után három labdamenetet bukott el, így a szerbnek esélye volt visszakapaszkodni, ráadásul második szerva is következett, de ezzel sem tudott élni, 5:2-ről pedig már nem volt visszaút (6:3).

A világelső szerbnek így ismét csak álom maradt a 6. világbajnoki cím megszerzése, 2015 óta nem tudja beérni ezen a ranglistán Roger Federert.

Medvegyev a címvédés kapujában

A friss US Open-győztes orosz a csoportkörben mindhárom meccsén döntő szettre kényszerült, de mindegyiket meg is nyerte.

Az elődöntőben ehhez képest kifejezetten simán verte meg Casper Ruudot, így egymás után második vb-döntőjére készülhet.

ATP-VILÁGBAJNOKSÁG

ELŐDÖNTŐ

Zverev (német, 3.)–Djokovics (szerb, 1.) 7:6 (7–4), 4:6, 6:3

Medvegyev (orosz, 2.)–Ruud (norvég, 8.) 6:4, 6:2

A DÖNTŐBEN

Zverev (német, 3.)–Medvegyev (orosz, 2.)

(Borítókép: Giampiero Sposito/Getty Images)

Rovatok