Index Vakbarát Hírportál

Már a nemzetközi szövetség is tud a magyar teniszbotrányról

2022. február 6., vasárnap 21:10

A Nemzetközi Teniszszövetség nem vizsgálódik a magyar szövetség kapcsán a PCR-ügyben – derül ki az MTSZ szerkesztőségünkbe eljuttatott leveléből. A magyar szövetség hozzáteszi, a jelzett 271 millió forintos összegről a jogszabályban előírt módon elszámolnak.

Az alábbiakban Magyar Teniszszövetség közleményét ismertetjük.

„Ahogyan az ismert, a Magyar Teniszszövetség elnöksége 2022. február 4-én a Covid–19-vírusfertőzés kimutatására szolgáló PCR-tesztekkel történt visszaélések gyanúja miatt több döntést is hozott, miután megismerte az ellenőrző testület által előzetesen lefolytatott vizsgálat anyagát. Az üggyel kapcsolatban további vizsgálatok folynak, a szövetség feljelentést tett, és az elnökség fegyelmi eljárás lefolytatására hívta fel a fegyelmi bizottságot. Az MTSZ jelenlegi vezetése gyorsan, határozottan, a nyilvánosságot első perctől bevonva hozta meg a döntéseit. Amennyiben a vizsgálatok lezárulnak, ugyanúgy, mint február 4-én, a szövetség tájékoztatni fogja nyilvánosságot a teljes transzparencia érdekében.”

A levél szerint az MTSZ elnöksége kellően komolyan veszi az ügyet, ugyanakkor nem tudja figyelmen kívül hagyni, hogy a PCR-tesztek ügyét kiforgatva újabb „támadás” indult a Magyar Teniszszövetség jelenlegi vezetése ellen. A szövetség álláspontja szerint bizonyos személyek olyan információkat juttattak el a sajtóhoz, amelyek csúsztatásokat tartalmaznak.

Az egyik ilyen valótlan állítás, hogy az MTSZ 271 millió forint állami támogatást kapott az Emberi Erőforrások Minisztériumától COVID-tesztek elvégzésére – írja a szövetség.

A Magyar Teniszszövetség több sportszervezethez, szövetséghez hasonlóan a Covid miatt kialakult nehéz gazdasági helyzetből való kilábalás segítése céljából állami támogatásban részesült az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Az Emmi 271 203 494 forint Covid-támogatást utalt el az MTSZ-nek annak érdekében, hogy a 2021. június 25-én a két fél részéről – Emmi és MTSZ – aláírt támogatási okirat értelmében ebből az összegből finanszírozza a járványhelyzet miatt a sportszakmai tevékenység visszaállítását, helyreállítását és a Covid miatti többletfeladatok költségeit, a szövetség, illetve a szakmai munka támogatását, annak zökkenőmentes működését megoldja. Azt, hogy a fenti összeget mire lehetett elkölteni, a 2021. augusztus 23-án a szövetség részéről a minisztériumnak beadott szakmai terv tartalmazta részletesen. A benyújtott szakmai tervben a szövetség nem igényelte a Covid-teszt-finanszírozást.

A felhasznált összegekről a jogszabályokban előírt módon, minden elköltött és felhasznált forintról el kell számolni az általános forgalmi adóról és a számvitelről szóló törvények alapján. A Covid-támogatás felhasználásáról legkésőbb 2022. február 28-ig köteles összegzést készíteni a szövetség az Emmi felé, amihez a szakmai beszámolót és a pénzügyi elszámolást is csatolni kell. Ezen kötelezettségének a szövetség az előírt szabályok szerint eleget fog tenni.”

Több szerkesztőségbe olyan információ jutott el, hogy a Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) már vizsgálatot indított az MTSZ ellen a PCR-tesztek ügyében.

„A valóság az, hogy az ITF 2022. február 4-én egy angol nyelvű e-mailt küldött az MTSZ-nek, illetve a főtitkárnak, melyben egyrészt magyar hírportálok magyarul megírt cikkeinek linkjei találhatóak, másrészt információkat kér az ITF az esettel kapcsolatban. A levélben az ITF semmilyen általa indítandó vizsgálatról nem ír, mindösszesen azt kéri, hogy az ITF által előírt határidőben küldje meg számára a szövetség, hogy mik igazak a sajtóban megjelent állításokból, valamint azt, hogy az MTSZ folyamatosan tájékoztassa az ITF-et az ügy kapcsán.

Szó sincs tehát már elindult vizsgálatokról. Az ITF az ilyenkor szokásos és számára kötelező érdeklődését, tájékoztatáskérését juttatta el az MTSZ-hez. A levelet a szövetség, illetve a főtitkár a kért időpontig megválaszolja az ITF-nek.”

(Borítókép: MTI / Kovács Tamás)

Rovatok