Index Vakbarát Hírportál

Békéért könyörög az újdonsült orosz világelső

2022. február 25., péntek 15:26

Danyiil Medvegyev magyar idő szerint péntek hajnalban két szettben legyőzte Yoshihito Nishiokát, ezzel eldőlt, hogy a jövőhéttől kezdődően új világelső játékosa van a férfi tenisznek az orosz játékos személyében.

Hozzátartozik a történethez, hogy mindehhez az is hozzájárult, hogy a jelenlegi világelső Novak Djokovics meglepetésre vereséget szenvedett a TOP100-on kívüli Jiri Veselytől. 

A történelmi pillanatban, mikor tudatosult Medvegyevben, hogy jövőhéttől ő lesz a világelső, nem tudott felhőtlenül örülni sikerének, mivel rendkívüli módon aggasztja a jelenleg zajló orosz-ukrán háború. 

Teniszjátékosként az a célom, hogy terjesszem a békét az egész világon. Rengeteg helyen és rengeteg országban játszunk a világban, így nem könnyű nekem se feldolgozni a híreket. Egyértelműen a béke mellett szeretnék kiállni! 

– nyitotta gondolatait a 26 éves teniszező a Reutersnek adott mérkőzés utáni nyilatkozatában. Medvegyev kitért arra is, hogy honfitársa, Andrej Rubljov a múlthéten éppen egy ukrán játékos oldalán nyert páros címet a Marseille-ben rendezett tenisztornán.  

Örömmel néztem a képsorokat, ahogy Andrej egy ukrán társával együtt ünnepelte a címet. Úgy gondolom, hogy a legfontosabb dolgok egyike a világon az összetartás, amit mindenkinek követnie kéne. Ezekben a pillanatokban nem a tenisz a legfontosabb. Boldog vagyok, hogy ennek ellenére is sikerült győznöm, azonban elképesztő hullámvasút volt számomra a mai nap

– tette hozzá Medvegyev. 

Andrej Rubljov a párosban aratott győzelme után több negatív hozzászólást is kapott azzal kapcsolatban, hogy ukrán játékos mellett nyerte meg a tornát. 

Jelenleg fel kell fognia mindenkinek, hogy közel sem az én mérkőzésem vagy a tenisz a legfontosabb dolog. Ami most zajlik a világban, az sokkal-sokkal borzasztóbb és tragikusabb. Mindenkinek meg kell értenie, hogy milyen fontos lenne békével élni a mindennapjainkat és tisztelni egymást, akárhonnan jött a másik és egységesek lenni. Kötelességünk megóvni Földünket és vigyázni egymásra. Ez a legfontosabb 

– mondta győztes mérkőzése után Rubljov csütörtök délután. 

A futballvilág is megszólalt az orosz-ukrán háború kitörése után, a csütörtöki Európa-liga mérkőzés előtt a Barcelona játékosai egy „Stop War” feliratú molinó mögé álltak, míg az Atalanta ukrán játékosa, Ruslan Malinovsky gólja után üzent Oroszországnak, hogy fejezzék be hazája ostromlását. 

(Borítókép: AFP)

Rovatok