Index Vakbarát Hírportál

Kitiltják az orosz és belarusz teniszezőket Wimbledonból

2022. április 20., szerda 10:06

Az idei wimbledoni teniszbajnokság szervezői nem engedik indulni a tornán az orosz és belarusz játékosokat.

A Sportico című sportgazdasági honlap kedden azt írta, a lépésre Oroszország Ukrajna ellen folytatott háborúja miatt kerül sor.

A füves pályás Grand Slam-verseny házigazdája, az All England Lawn Tennis Club (AELTC) korábban közölte, hogy tárgyalásokat folytat az orosz és belorusz játékosok indulásáról a brit kormánnyal. Az ezzel kapcsolatos döntés bejelentését május közepére ígérték, a tornára június 27. és július 10. között kerül majd sor.

Az AELTC a sajtóhírek felröppenése után szerdán végül megerősítette a döntést, amiről az insidethegames.biz oldal számolt be.

A kitiltással olyan teniszezők hiányoznak majd a mezőnyből, mint a világranglistán második Danyiil Medvegyev vagy nyolcadik Andrej Rubljov, illetve a nőknél Anasztaszija Pavljucsenkova, valamint a belarusz Arina Szabalenka.

A háború kitörése után a sportág nemzetközi szervezetei eltiltották az orosz és fehérorosz válogatottakat a nemzetközi versenysorozatoktól, a játékosok azonban egyénileg részt vehetnek a tornákon, igaz, országuk zászlaját nem használhatják.

Nigel Huddleston brit sportminiszter márciusban úgy fogalmazott: nem örülne, ha „egy orosz sportoló az orosz zászlót lengetné”, miután nyert Wimbledonban.

A Roland Garros nevezési listáján egyelőre ott vannak az orosz és belarusz indulók.

Némileg vidámabb hír, hogy a már visszavonult orosz sztár, Marija Sarapova bejelentette, hogy gyermeket vár. A 35 éves korábbi világelső először néz gyermekáldás elé.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, pénteki, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Danyiil Medvegyev. Fotó: Getty Images.)

Rovatok