Index Vakbarát Hírportál

Orosz zászlóval és putyinos pólóval hergelték az ukrán teniszezőt az Australian Openen

2023. január 17., kedd 10:56

Az ukrán nagykövet panasza nyomán kitiltották az ausztrál nyílt teniszbajnokságnak otthont adó Melbourne Parkból és környékéről az orosz és belarusz zászlókat.

Hétfőn az ukrán Katerina Baindl játszotta első fordulós mérkőzését az orosz Kamilla Rakhimova ellen, a maratoni meccsen pedig győzelmet aratott. A lelátón közben néhányan Mother Russia feliratú, Putyin-arcképes vagy orosz színekben pompázó pólóban nézték a meccset, miközben a háttérben egy bokorra kötöttek egy orosz zászlót.

Felszólítom az Ausztrál Teniszszövetséget, hogy azonnal érvényesítse a »semleges zászló« politikáját

– írta Vaszil Mirosnicsenko, Ukrajna ausztráliai és új-zélandi nagykövete hétfőn. A politikus Twitteren közölt egy olyan fotót, amelyen egy bokron lógó orosz zászló látható a pálya mellett:

A szervezők reagáltak, így keddtől már tilos használni a belarusz és az orosz zászlókat.

Eredetileg az volt a tervünk, hogy a szurkolók behozhatják a létesítménybe a zászlókat, de nem okozhatnak velük zavart. Tegnap történt egy eset, amelynek során a pálya mellett volt látható a zászló. A tiltás azonnali hatályú

– áll a házigazdák közleményében.

Oroszország és az őt támogató Belarusz sportolói az ukrajnai háború miatt csak semlegesként versenyezhetnek a tenisztornákon, nemzeti színeik nem jelennek meg a tv-közvetítésekben vagy a sorsolási táblán.

Index/MTI

(Borítókép: Katerina Baindl a 2023-as Australian Openen. Fotó: Mackenzie Sweetnam / Getty Images)  

Rovatok