Index Vakbarát Hírportál

Szenzációs győzelem Marozsántól, a korábbi és leendő világelső vár rá

2023. május 14., vasárnap 16:21

Marozsán Fábián szenzációs győzelemmel bejutott vasárnap a római salakpályás tenisztorna harmadik fordulójába, ahol a volt és leendő világelső Carlos Alcaraz vár rá. Fucsovics Márton nem vette sikerrel a Cameron Norrie elleni mérkőzést.

A világranglistán 135. magyar játékos élete első 1000-es versenyén, a 64 között a 32. kiemelt Jiri Lehecka (39.) ellen lépett pályára szombaton. A meccs egyáltalán nem a papírforma szerint alakult, a 21 éves cseh teniszező nagy küzdelemben hozta csak a nyitószettet, majd a Hajdúszoboszló SE sportolója 6:1-gyel kiegyenlített.

A harmadik felvonásban a selejtezőből indult magyar teniszező brékelőnnyel 2:1-re vezetett, amikor a nap folyamán sokadszor is eleredt az eső, és a mérkőzést elnapolták.

A vasárnapi folytatásban Lehecka gyorsan ledolgozta hátrányát, és labdája volt a 4:2-höz is, ám a 23 éves Marozsán nem remegett meg, és fej fej mellett haladtak tovább. Egyértelműen a magyar játszotta a szellemesebb, látványosabb teniszt - a lelátón ott tapsolt az estefelé párosban érdekelt Babos Tímea is -, így a semleges nézők közül is sokan csatlakoztak a "Fábit" biztató magyar szurkolókhoz.

Stabil adogatógémeket követően jöhetett a meccset lezáró rövidítés, melyben szinte végig Marozsán volt jobb, néhány vonal közeli ütéssel meg is lepte Leheckát, és megérdemelten nyert.

A kétnaposra nyúlt találkozó 2 óra 14 percig tartott.

Az ifjú magyar a 32 között egy igazi nagyágyúval csap össze, ott ugyanis a római verseny után újra világelsővé előlépő spanyol Carlos Alcaraz vár rá.

Vasárnap lépett pályára Fucsovics Márton is, de a legelőkelőbb helyen rangsorolt magyar teniszező nem bírt a világranglista tizenharmadik Cameron Norrie-val, akitől korábban már négy alkalommal kikapott. 

Az ötödik csatában a johannesburgi születésű és 2013-ig új-zélandi színekben versenyző ellenfél 1:2-nél elvette a nyíregyházi játékos adogatását, majd 2:5-nél megismételte ezt, így 41 perc elteltével szettelőnybe került.

A balkezes rivális a folytatásban is rendkívül hatékony volt az alapvonalról, és ismét 1:2-nél brékelt. A 31 éves Fucsovicsnak innentől jobbára csak felvillanásai voltak, egy ízben az alsó szervával is megpróbálkozott, és 1:5-nél már veszni látszott a meccs. Ekkor azonban óriási menetelésbe kezdett, sült a keze, szórta a nyerőket, és öt (!) mérkőzéslabdát hárítva 5:5-nél utolérte korábbi párospartnerét.

A játszmát lezáró rövidítésben azonban az ellenfél néhány bravúros ütéssel jobb volt Fucsovicsnál, így 2 óra 2 perc elteltével ő ünnepelhetett.

Eredmény, férfi egyes, 2. forduló (a 32 legjobb közé jutásért):
Marozsán Fábián-Jiri Lehecka (cseh, 32.) 4:6, 6:1, 7:6 (7-4)

férfiak, 3. forduló (a 16 közé jutásért):
Cameron Norrie (brit, 13.)–Fucsovics Márton 6:2, 7:6 (7–4)

Rovatok