Index Vakbarát Hírportál

Ha emiatt több gyerek ragad teniszütőt, már megérte

2023. május 16., kedd 13:11

Hétfőn világszenzációval felérő győzelmet aratott Marozsán Fábián: a római ezres tenisztornán legyőzte a korábbi és leendő világelső Carlos Alcarazt. A hajdúszoboszlói teniszező sportágának idei legnagyobb meglepetését szerezte, sikerének jelentőségét és az ezzel járó hirtelen ismertséget pedig igyekszik a helyén kezelni.

Kedd délelőtt éppen edzésre tartott a római edzőközpontba Marozsán Fábián, amikor lapunk utolérte a magyar teniszezőt. A jelenleg a világranglista 135. helyén rangsorolt játékos egy pillanat alatt került be a nemzetközi tenisz legfelkapottabb nevei közé, miután hétfőn a csodával határos módon, két szettben legyőzte a jövő héttől újra világelső, salakon szinte verhetetlen Carlos Alcarazt.

Ez tényleg világszenzáció

Marozsán korábban challengertornákon játszott leginkább, még főtáblára sem jutott egyetlen ATP-szintű versenyen sem, erre hirtelen a Grand Slamek utáni legmagasabb szinten, ezres mestertornán várja nyolcaddöntős mérkőzését.

Hatalmas különbségek vannak a challengertornák és az ilyen szintű versenyek között. A körülmények számomra kicsit ismeretlenek voltak, nem vagyok hozzászokva ekkora felhajtáshoz. Itt minden sokkal profibb és extrább ahhoz képest, amit tapasztalni szoktam, sokkal jobban figyelnek a játékosokra

– mondta az Indexnek Marozsán Fábián a római mestertorna körülményeiről. Sikerével nem akármilyen tettet hajtott végre, magyar teniszező ilyen előkelő helyen rangsorolt játékost 40 éve nem vert meg. Legutóbb ehhez hasonló bravúrt még Taróczy Balázs jegyzett Hamburgban, amikor legyőzte az akkori világelső Ivan Lendlt.

A magyar teniszező most arról is beszélt, hogyan élte meg belülről pályafutása eddigi legnagyobb mérkőzését. Rendkívül jó napot fogott ki, próbálta a saját játékát játszani, és minden összejött neki, amit véghez akart vinni:

Összeszedett voltam fejben, a fizikai állapotom is a helyén volt, így valahogyan összejött ez a bravúr. Tisztában voltam azzal, ki áll a háló túloldalán, tudtam, hogy Alcaraz akármilyen helyzetből képes felállni és fordítani, így mentálisan nehéz volt a mérkőzés. A második szettben volt három bréklabdám, talán ott izgultam először. Átfutott bennem, hogy innen talán nyerhetek, de nem sikerült kihasználnom az esélyeimet. Nagyon fontos volt, hogy ezek után fejben erős maradjak, így újra adogatóelőnybe kerültem 4:3-nál, de nem tudtam hozzátenni a szervajátékomat. Végül eljutottunk a rövidítéshez, ahol 4–1-es hátrányban voltam, de aztán sikerült szintet emelni a játékomon, hat pontot nyernem zsinórban, és ezzel lezártam a mérkőzést.

Több nívós teniszportál már most Marozsán Fábián győzelmét tartja az idei év legnagyobb meglepetésének. A magyar játékos igyekszik ezeket a helyén kezelni, és szerencsére nagyon jó emberekkel veszi magát körül. Barátai, ismerősei mindenben támogatják, ez számára hatalmas segítséget jelent.

Szeretnék ugyanaz a srác maradni, aki eddig is voltam, emiatt semmi nem fog változni bennem. Mindig lesznek hullámvölgyek, nehéz lesz fejben kezelnem ezt a helyzetet, de szeretnék még több sikert elérni a jövőben

– tette hozzá Marozsán.

Arra a felvetésre pedig, hogy győzelme mekkora hatással lehet a magyar teniszre, csak így felelt: „A magyar teniszben ez hatalmas dolog, hogy sikerült legyőznöm Alcarazt, ennek megfelelően nagy híre van a sajtóban is.”

Úgy gondolom, ha kizárólag a sikerem miatt több gyerek ragad teniszütőt, vagy a szülők ösztönzik gyermekeiket, hogy teniszezzenek, akkor már megérte. A magyar tenisznek van jövője. Azt nem mondom, hogy könnyű a sikerig vezető út, de remélem, a győzelmem motiváló hatással bír a fiatalabb generáció számára is

– mondta a Hajdúszoboszló SE teniszezője.

Alcaraz nem tudott mit csinálni Marozsánnal

A leendő világelső a mérkőzés után, a közösségi médiában méltatta a magyar teniszezőt. A spanyol klasszis elmondta, egyszerűen nem tudott mit kezdeni ellenfelével a pályán, mindent megpróbált, de az sem volt elég a győzelemhez.

Nem tudtam ma a legtöbbet kihozni magamból, egész egyszerűen nem tudtam követni azt a teniszt, amit kitett a pályára. Az egész mérkőzésen egyenletesen erős színvonalú volt a játéka, ezt nagyon-nagyon nehéz ennyi időn keresztül fenntartani. Az utolsó labdáig küzdöttem, de ez most nem volt elég. Megérdemelten nyert Marozsán, és ha így folytatja, nem ez lesz az egyetlen meglepetés, amit okoz

mondta a hétfőtől újra világelső teniszező.

Marozsán Fábián a római tenisztorna után pályafutása legelőkelőbb ranglistahelyezéséig fog előre lépni, jelen állás szerint a 117. pozícióig. Nyolcaddöntős mérkőzését a 15. kiemelt Borna Coric ellen játssza. A mérkőzés a kedd esti programban kapott helyet, a tervek szerint 19 órás kezdéssel.

ATP ROME MASTERS, LEGJOBB 32 KÖZÖTT
Marozsán Fábián – Carlos Alcaraz (2.) 6:3, 7:6 (7–4)

(Borítókép: MTI)

Rovatok