Index Vakbarát Hírportál

Kifütyülték Párizsban az ukrán teniszező gesztusát

2023. május 29., hétfő 09:58

Kisebb felzúdulást hozott a francia nemzetközi teniszbajnokság vasárnapi játéknapja, amikor az ukrán Marta Kosztjuk elutasította a fehérorosz Arina Szabalenka kézfogását a meccset követően.

A mérkőzést amúgy az idei Australian Open-győztes Szabalenka 6:3, 6:2-re megnyerte a Roland Garros nyitófordulójában.

A találkozót követően a sportban megszokott módon ment középre megköszönni a mérkőzést ellenfelének, Kosztjuk viszont elutasította a kézfogási szándékát.

A hangját rendszeresen és erőteljesen hallató párizsi publikum ezúttal sem változtatott az attitűdön, és kifütyülte az ukrán játékos tettét.

Az eset – mondjuk – finoman szólva is várható volt, mivel a kijevi Kosztjuk már januárban jelezte, hogy ő bizony aztán nem fog kezet egy orosz vagy fehérorosz játékossal sem, miután utóbbi két nemzet véres háborút indított tavaly hazája ellen.

Szabalenka ugyanakkor arról beszélt még márciusban, hogy nehezen érti meg azt az ellenszenvet, amivel az öltözőben találkozik.

Először is, amikor az ukránokkal kapcsolatban kapok kérdéseket, mindig úgy teszik fel az újságírók, hogy ugye tudom, hogy utálnak engem. Amire azt válaszolom, ha utálnak egyáltalán. A háborús helyzettel kapcsolatban kismilliószor elmondtam már, hogy ezen a világon senki, az orosz sportolók és a fehérorosz sportolók sem támogatják a háborút. Senki. Hogyan támogatnánk a háborút? A normális emberek sosem teszik ezt. Miért kell kiállni a nyilvánosság elé, és kimondani, mintha azt kellene mondani, hogy egy meg egy, az kettő. Természetesen nem támogatjuk a háborút, és ha bármilyen módon tudnánk befolyásolni azt, ha véget tudnánk vetni neki, akkor megtennénk, de ez sajnos nem a mi kezünkben van

– vélekedett az Australian Open-győztes Szabalenka.

Az biztos, hogy a következő körben ilyen problémával nem találkozik, mivel az Udvardy Pannát három szettben felülmúló honfitársával, a szintén fehérorosz Irina Simanoviccsal játszik a második fordulóban.

Rovatok