Index Vakbarát Hírportál

A magyarok kapitánya legerősebb összeállítását küldené pályára a törökök ellen

2023. augusztus 23., szerda 14:50

Augusztus 28. és szeptember 3. között, valamint a rá következő héten egymás után két ITF-tenisztornát rendeznek az óbudai GS Tenisz Clubban. A tavalyi év nagy sikerének köszönhetően ezúttal már két versenynek ad otthont kemény pályás borításon a sportközpont, mely lehetőséget biztosít feltörekvő magyar tehetségeknek, hogy megmérettessék magukat nemzetközi színvonalú körülmények és erőviszonyok között. A szervezők szerdai sajtótájékoztatóján megosztották tapasztalataikat a tavalyi tornáról, az idei „duplázás” sportszakmai jelentőségéről, továbbá szóba került a közelgő, Törökország elleni Davis-kupa találkozó is.

„Egy nagyon fiatal helyszínről van szó, hiszen 2021 májusában nyitotta meg kapuit a sportkomplexum, ennek ellenére örömmel jelenthetjük be, hogy immár második éve rendeznek ITF-tornát pályáinkon” – kezdte a GS Tenisz Club ismertetését Sinka-Duszkó Dóra. A teniszcentrum marketing és üzemeltetési vezetője kiemelte: februártól már saját akadémiája van a komplexumnak, míg annak jelentőségét is hangoztatta, hogy a következő két hétben sorra kerülő versenyek ingyenesen látogathatók, egyúttal szeretettel várják a sportág szerelmeseit, hogy személyesen tekintsék meg a mérkőzéseket, és szurkoljanak a magyar játékosoknak.

A sajtóeseményen Bardóczky Kornél, a Magyar Teniszszövetség fejlesztési igazgatója elmondta: a GS Tenisz Club minőségi kemény borítású pályáin megrendezésre kerülő tornákon Füle Mátyás alanyi jogon szerepelhet a főtáblán, mellette szabadkártyával további négy magyar játékos bizonyíthat, többek között Boros Attila és Mészáros Patrik. A 15 ezer dollár összdíjazású ITF-verseny kvalifikációjában is szurkolhatunk magyar tehetségeknek, szabadkártyával négy magyar játékos próbálkozhat meg a főtáblára kerüléssel.

Bardóczky Kornél kiemelte, nagyon bízik benne, hogy hosszú távú együttműködés vette kezdetét a sportkomplexummal, amelynek értelmében a következő években is megrendezhetik az ITF-tornákat. A szövetség fejlesztési igazgatója a közelgő Törökország elleni Davis-kupa találkozóról is beszélt, elsősorban annak szervezési oldaláról.

„Szinte zöldfülűek voltunk, mikor februárban megrendeztük a franciák elleni kétnapos eseményt Tatabányán. Annak ellenére, hogy a világ egyik legerősebb válogatottja ellen lépett pályára a magyar Davis-kupa válogatott, és ezzel együtt hatalmas érdeklődés követte az eseményt, úgy gondolom, hogy rengeteg olyan szervezésbeli tapasztalatot levontunk, amelyet előnyünkre tudunk fordítani a keszthelyi helyszínen. Mivel újra hazai közönség előtt szervezhetjük a találkozót, így a helyszínkeresés is idejében kezdetét vette, pályázatot írtunk ki a Davis-kupa kapcsán, amire négy jelentkező adta le pályázatát” – ismertette a részleteket Bardóczky Kornél.

A beérkezett pályázatok értékelése után a szövetség elnöksége Keszthely mellett döntött, több szempont miatt is. Le kell szögeznem, hogy a helyszín abszolút megújult, továbbá a Balaton-parti településen már az elmúlt 30-40 évben is nagyon aktív volt a teniszélet, de a közelmúltban háttérbe szorult a versenytenisz, ennek ismeretében pedig úgy döntöttünk, hogy a Davis-kupa-találkozó megrendezésével újabb hullámot adhatunk a helyi teniszéletnek. A franciák elleni, februári összecsapást Tatabányán szerveztük, most Keszthely lesz a helyszín, mellyel támogatni szeretnénk a vidéki teniszéletet

– folytatta Bardóczky. A fejlesztési igazgató hozzátette: szempont volt az is, hogy egy kisebb helyszínen, de szinte garantált legyen a telt ház, így a kétezer fő befogadására alkalmas létesítménybe az előzetes jegyeladások alapján kiváló hangulatot, és telt házat vizionálnak a szervezők.

Bardóczky Kornél kiemelte: a keszthelyi összecsapás salakos borításon kerül megrendezésre, amely természetesen szempont volt a helyszín kiválasztásában. A török teniszezők leginkább a keménypályát preferálják, a magyar játékosok számára pedig a salakos borítás ideális, amely reményeik szerint előnyt fog jelenteni a magyar válogatottnak.

A kapitány a legerősebb összeállítással készül

„Hasonló felállást tervezek, mint a korábbi párharcainkban azzal a különbséggel, hogy Madarász Gergő már tartalékként sem jöhet szóba, mert ő visszavonult, és Piros Zsombor edzőjeként dolgozik tovább. Bízom benne, hogy a legerősebb összeállításban tudunk kiállni, Fucsovics Mártonra, Marozsán Fábiánra, Piros Zsomborra, Valkusz Mátéra és Fajta Péterre számítok, továbbá Füle Mátyást is kijövök majd megnézni a budapesti ITF-tornán” – fejtette ki Nagy Zoltán Davis-kupa szövetségi kapitány,.

A szakember kiemelte, hogy Piros Zsombor kihagyja a US Open jelenleg zajló selejtezőjét, és európai salakos versenyeken vesz részt, ami azért hasznos, mert a keszthelyi Helikon Teniszcentrumban is salakon kerül sor a DK-csatára.

„Örülök, hogy itthon játszunk majd, számítok a közönség segítségére, ráadásul mi leszünk az esélyesek. Persze ez nem jelenti azt, hogy félvállról vennénk a törököket” – tette hozzá a kapitány. A magyar válogatott az 58. helyen álló Fucsovics Márton és a 83. Marozsán Fábián személyében két top 100-as játékossal áll ki, míg a törökök legjobbja a 220. helyen álló Cem Ilkel.

A Magyarország–Törökország Davis-kupa találkozót szeptember 15-én és 16-án rendezik meg Keszthelyen.

Rovatok