Index Vakbarát Hírportál

Marozsán Fábián: Végig motivált az, hogy le tudom győzni ezt a srácot

2023. augusztus 29., kedd 06:21

Tenisztörténeti magyar siker a US Openen: a bajnokság 142 éve íródó lexikonjában még nem jegyeztek fel olyat, hogy a férfi egyesben kettő magyar is bejutott a 2. fordulóba. Hétfőn megtörtént a csoda, Marozsán Fábián és Fucsovics Márton is ötszettes csatában győzte le esélyesebb ellenfelét. A nőknél ugyanakkor az egyes főtábla egyetlen magyar résztvevője, Udvardy Panna nem járt sikerrel.

Délelőtt 11 órától este fél 8-ig szinte folyamatosan pályán volt legalább egy magyar a US Open első napján. Marozsán Fábián kezdett, 3 óra 18 perc alatt nyert Richard Gasquet ellen. Fucsovics Márton szintén ötszettes meccset játszott, csak az övé 4 óra 25 percig tartott, mire legyőzte Sebastian Kordát, akitől öt napja Winston-Salem ATP 250-es versenyén kikapott.

Udvardy Panna az amerikai nyílt teniszbajnokság egyik tavalyi hősnőjével, a Serena Williamst legyőző Ajla Tomljanoviccsal mérkőzött. A 30 éves, Zágrábban született ausztrál tavaly november óta nem versenyzett sérülés miatt, a magyar ellen tért vissza, és eleinte ugyan nem nagyon találta a pályát, de egyre jobban játszott és a döntő játszmát 0:2-ről fordítva nyert.

Marozsán Fábián a mérkőzés utáni elemzésében elmondta: a biztonság kedvéért kötéssel a bal combján játszott, ami adott neki egy kis biztonságérzetet edzésen és meccs közben is. Reméli, hogy a sérülése nem fog kiújulni, nem lesz rosszabb, bár ez egy nagy terhelés volt, ötszettes, több mint háromórás küzdelem, az első keménypályás hat hónapja.

Nem vagyok hozzászokva a nagy kitámasztásokhoz, a hosszabb csúszásokhoz. Érzem, hogy eléggé elfáradtam mentálisan és fizikálisan egyaránt, de ez igazából erről szól, mindent elkövetek, hogy sikeres legyen a regeneráció.

Marozsán érthetően óriási dolognak tartja, hogy először tudott nyerni ötszettes meccset. Biztatónak tartja, hogy tudott ilyen mérkőzést is játszani, és örül, hogy bírta erővel.

„Mentálisan nehéz volt, hogy a harmadik szettben nem sikerült kiszerválnom a győzelmet, aztán kettő meccslabda is kimaradt. Dűhítőek voltak a kihasználatlan lehetőségek. Elbuktam két tiebreakot, az sem segíti az embert mentálisan, de aztán valami egy picit jobban összeállt a döntő szettre. Játszottam egy jobb gémet 3:2-nél, és ott azt éreztem, hogy az ellenfelem kicsit megtört, és utána már talán könnyebb volt befejezni, mint korábban. 6:3, 6:1-nél átfutott a fejemen, hogy két dolog lehet, elkezd kockáztatni, jobban fog játszani és valamin változtat, vagy nem biztos, hogy annyira akar már küzdeni, és elengedi, ha sikerül csinálnom egy bréket a harmadik szettben. Sajnos, nem az utóbbi történt. Változtatott, elkezdett sokkal gyorsabban játszani, nehezebb dolgom volt, éreztem, hogy kezd jobban játszani. Nálam volt egy kisebb hullámvölgy. Örültem volna, ha be tudom fejezni, de úgy vagyok ezekkel, hogy nem véletlenül történnek ezek a dolgok, ezeken át kell menni, meg kell tapasztalni, és tanulni kell ezekből a szituációkból.”

A fiatal magyar nehezen találta a szavakat arra, hogy ilyenkor mégis honnan meríti az erőt az ember a döntő szettben.

„Ott vagy a pályán, ezért küzdött egész életében, hogy egy Grand Slam-tornán főtáblát tudjon játszani. Végig motivált az, hogy le tudom győzni ezt a srácot és van keresnivalóm. Persze, voltak nehéz pillanatok, de ezeken túl kell jutni, aztán, ha kihasználsz egy lehetőséget, akkor az megdobja az önbizalmadat és belekerülsz a mókuskerékbe, hogy csak játssz és nyomd tovább.”

Marozsán saját játékáról kifejtette: az ő tenisze igazából arról szól, hogyha képes játszani a saját játékát kicsit kevesebb hibával, akkor általában nyeri a meccseket, amikor meg többet hibázik, akkor saját magát veri meg.

„Vannak napok, amikor keveset hibázok és lecsapom az ellenfelet, ha lehet így fogalmazni, máskor meg kiütök mindent 10-20 centivel, és úgy tűnik, hogy saját magam vertem meg. Mindig próbálom ugyanazt játszani. Most az ötödik játszmában igyekeztem többet támadni, kicsit kockáztatni. Bíztam abban, hogy ő is kezd egy kicsit fáradni, mint én, és valahogy ez most felém billent.”

Sokan mondják neki, hogy a játéka inkább keménypályás a támadószellem miatt, de ő a mozgást és a taktikát sokkal jobban szereti salakon, amelyen komfortosabban érzi magát. Meglátása szerint több idő kell ahhoz, hogy belejöjjön a keménypályás meccsekbe.

„Most volt egy nagyon jó napom, megvertem egy nagyon jó játékost, de több idő kell, hogy felvegyem a keménypályás fonalat.”

Következő, szerdai ellenfeléről azt mondta: Mannarino kellemetlen, veszélyes játékos, és balkezesek ellen amúgy is mindig nehéz játszani. Jól jön számára az egy nap pihenő, aztán megpróbálja kihozni magából a maximumot.

„Meglátjuk, mire lesz elég” – zárta a gondolatait Marozsán Fábián.

Fucsovics diktálta a tempót, Udvardynak megvolt a szettelőnye

Fucsovics csatája hasonlóan izgalmasan alakult Korda ellen. A magyar játékos az első, majd a harmadik felvonást követően játszmaelőnyre tett szert – mindkettő a rövidítésben dőlt el –, amerikai riválisa azonban mindkét alkalommal 6:4-re hozott szettekkel egyenlített. A döntő játszma viszont megint Fucsovicsé lett, méghozzá úgy, hogy 5:4-es előny után a játszma első brékjével tudta lezárni a 4 óra 25 percre nyúlt összecsapást.

Következő ellenfele az ausztrál Rinky Hijikata, a világranglista 110. helyezettje lesz. Hijikata az első körben az orosz játékosként semleges színeket képviselő Pavel Kotov (98.) ellen nyert kiegyenlített csatát követően négy játszmában.

Udvardy (a világranglista 122. helyezettje) 38 perc alatt tett szert játszmaelőnyre – 4:3-ra nyerte a szett brékcsatáját –, utána ausztrál ellenfele (127.) pillanatai következtek, aki 3:0-val, benne egy brékkel kedvező helyzetbe hozta magát a második szettben. Nem is hibázott, egyenlített. A döntő játszmában a magyar tudott hozni előbb bréket, és lett az állás 2:0 neki, Tomljanovic egyenlített, majd kiegyenlített ütközet végén 5:4-es előnyénél egy brékkel lezárta az 1 óra 56 perces meccset.

US Open, 1. forduló (a 64 közé jutásért):
Férfiak:
Marozsán Fábián–Richard Gasquet (francia) 6:3, 6:1, 6:7 (5–7), 6:7 (1–7), 6:2
Fucsovics Márton–Sebastian Korda (amerikai, 31.) 7:6 (7–4), 4:6, 7:6 (7–1), 4:6, 6:4
nők:
Alja Tomljanovic (ausztrál)–Udvardy Panna 3:6, 6:2, 6:4

(Borítókép: Marozsán Fábián a Magyarország–Franciaország Davis-kupa selejtezőmérkőzésen Tatabányán, 2023. február 4-én. Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Rovatok