Index Vakbarát Hírportál

Novak Djokovicsék állhatják útját a spanyol klasszisok egyesülésének

2023. szeptember 14., csütörtök 10:15

SIKLÓS ERIK

Rafael Nadal és Carlos Alcaraz egy csapatban? Óriási lenne, de egyelőre az is kérdés, lesz-e rá lehetőség.

Miközben a magyar válogatott péntektől a törökökkel mérkőzik a Davis-kupában, Európa négy városában megkezdődtek az idei világdöntő csoportmeccsei. Ha februárban legyőztük volna a franciákat, akkor most mi játszanánk a 16-os döntőben. Ahhoz, hogy jövőre ott legyünk a legjobbak között, először a török akadályt kell venni. 

A Davis-kupa, a sportvilág legnagyobb évente ismétlődő csapat-világbajnoksága jó nagy kakiban van. Az ITF teljesen átalakította a lebonyolítását néhány éve, mert 3 milliárd (igen, milliárd) dolláros ajánlatot kapott 25 évre, ha ezt megteszi. A meghatározó nemzeti szövetségek tiltakozása ellenére megtette. Az idei év elején a 3 milliárd dolláros házasság felbomlott, mondhatni, most se pénz, se tradíció. 

Két példa, hol tart most a DK

Stan Wawrinka 38 évesen is a svájci csapat rendelkezésére áll, és ott van Manchesterben, ahonnan olyan videót posztolt, amin az látszik, hogy szinte teljesen üres az aréna a franciák elleni meccsük előtt. Megköszönte ezt Gerard Piquének (a Barcelona egykori labdarúgója állt a 3 milliárdos deal mögött) és az ITF-nek.

Az ITF-et Andalúzia mentette meg, mert beszállt rendezőként a nyolc közé jutott csapatok novemberi eseményébe. A múlt héten New Yorkban még arról beszéltek egy sajtótájékoztatón, hogy Rafael Nadal és Carlos Alcaraz együtt játszhat novemberben a spanyol csapatban, a DK-döntő negyeddöntőjétől. Van egy apró bökkenő: a jelenlegi állás szerint a házigazdáknak nem lesz csapatuk a nyolc között, mert a csoportban kikaptak 3:0-ra a csehektől, és le kellene győzniük a szerbeket a csodához. 

Ráadásul megérkezett Novak Djokovics Valenciába, ahol a szerbek a spanyolokkal, a csehekkel és a dél-koreaiakkal vannak egy csoportban, és az első kettő jut tovább. 

Djokovics New Yorkból Belgrádba repült, ahol hatalmas tömeg ünnepelte, sírt is Nole a meghatódottságtól, de szerdán már Valenciában volt – van mit tanulni tőle, ő 36 évesen, 24-szeres Grand Slam-bajnokként, három nappal a sporttörténeti diadala után ott van a DK-válogatottban! 

A malagai nyolcas mezőny spanyolok nélkül… hát, nem lesz könnyű.

Rovatok