Index Vakbarát Hírportál

Marozsán Fábián közel volt a csodához, de véget ért menetelése Sanghajban

2023. október 12., csütörtök 10:59

Marozsán Fábián megnyerte az első szettet a 14. helyen kiemelt Hubert Hurkacz ellen, de végül vereséget szenvedett a negyeddöntőben a 8,8 millió dollár (3,3 milliárd forint) összdíjazású kemény pályás sanghaji férfiteniszversenyen. A magyar teniszező ezzel pályafutása legjobb eredményét érte el.

A világranglistán 91. helyen rangsorolt magyar teniszező élete teniszét nyújtotta a sanghaji mestertornán, mely az év négy Grand Slam-viadala után a legmagasabb szintű torna a versenynaptárban. Marozsán körről körre nála magasabban rangsorolt versenyzőket győzött le, többek között a 11. helyen rangsorolt Alex De Minaurt vagy a többszörös GS-finalista, világranglista 9. Casper Ruudöt

A pályafutása során első alkalommal mestertornán negyeddöntős Marozsánra ezúttal sem várt könnyebb feladat, a háló túloldalán a szintén előkelő helyen – 17. – rangsorolt Hubert Hurkacz állt. Az adogatást a lengyel teniszező kezdte, majd következett Marozsán, mindketten magabiztosak maradtak első szervagémjük mögött. Nem úgy, mint az ezt követő Hurkacz adogatójátéknál, melyben Marozsán újra elővette fantasztikus teniszét, rendkívül magabiztos tenyeresekkel, időnként pedig váratlan rövidítésekkel variálta játékát, aminek köszönhetően rögtön első bréklehetőségét kihasználta, és ellépett 2:1-re.

A folytatásban megtartotta előnyét egészen 4:2-ig, ahol már több alkalommal hárította ellenfele bréklehetőségeit, de a negyedik szervagémjét viszont, mondhatni, simán elvesztette, így egál állt az eredményjelzőn. Azonban nem sokáig, mivel amilyen gyorsan elbukta adogatását, olyan gyorsan brékelte vissza ellenfelét, így 5:4-nél Marozsán a szettért adogatott.

Saját szervája mögött végül a negyedik lehetőséggel zárta le a játszmát – miközben hárított még egy bréklabdát – és került egy szettre a továbbjutástól 52 perc játék után.

A második szettet újra Hurkacz kezdte adogatásával, és ezúttal már magabiztosabb volt saját szervái mögött, ugyanúgy, mint Marozsán a sajátjainál, így bréklehetőségig egyik fél sem jutott el az első játékokban. A magyar teniszező ezek után viszont a mérkőzésen másodjára elvesztette adogatását, a hálónál rontott el egy röptét, így lépéselőnybe került Hurckacz szetten belül. Sőt, a magyar teniszező egyre nehezebben bírta a mérkőzést fizikailag, ami nem csoda, mivel másfél hete a világ legjobb játékosai ellen küzd a kínai metropoliszban, így a lengyel játékos könnyedén, 6:1-re húzta be a szettet, döntő játszmára mentve a találkozót. 

Ezek után néhány perces pihenőre vonult Marozsán, és amint kiderült, hatásos volt a két szett közötti egészségügyi szünet. Amint visszatért, rögtön semmire hozta az adogatását, sokkal magabiztosabban mozgott, mint tette azt a második szett végén. Ezzel egy időben viszont Hurkacz sem roppant meg – miért tette volna? –, és hasonlóan az előző szetthez, továbbra is magabiztosan szervált. 

A harmadik szett második Marozsán-adogatójátékánál 0:30-ra ment el a lengyel, de a magyar játékos előhúzta kiváló szerváit és adogatásait, egymás után négy pontot nyert, és végül megnyerte a játékot. A lengyel játékos először harmadik szervagémjénél került bajba, melyet egy 40 ütéses labdamenet is tarkított, de végül a magyar teniszező bréklabdáját egy ásszal hárította, majd húzta be a játékot Hurkacz. Ez nagyon nagy lehetőség volt Marozsán számára, hogy karnyújtásnyira kerüljön a továbbjutástól. Ahelyett viszont, hogy a magyar teniszező kerüljön előnybe, a lengyel tett hatalmas lépést az elődöntő felé, mivel Marozsán az ezt követő adogatójátékát nyert pont nélkül, többször hibázva bukta el. 

Ez az előny pedig már elegendő volt Hurkacz számára a továbbjutáshoz, a harmadik szettet 6:3-ra húzta be a lengyel, ezzel pedig 1 óra 45 perc alatt harcolta ki a továbbjutást. Marozsán Fábián ennek ellenére pályafutása legjobb eredményét érte el Sanghajban, hétfőtől pedig várhatóan a világranglista 65. helyén jegyzik.

A 2009-ben bevezetett 1000-es – korábbi nevén mester – versenyek történetében Marozsán az első magyar, aki negyeddöntőt vívott. Hubert Hurkacz az elődöntőben a Sebastian Korda – Ben Shelton-mérkőzés győztesével találkozik. 

TENISZ, ATP 1000, SANGHAJ – NEGYEDDÖNTŐ

Rovatok