Index Vakbarát Hírportál

Mindent tud a teniszről? Bebizonyítjuk, hogy közel sem!

2023. december 19., kedd 18:52

A világ egyik legnépszerűbb egyéni sportága a tenisz, amit egy friss kutatás szerint 87 millióan játszanak világszerte, többségében (59 százalék) férfiak. Több mint félmillió regisztrált teniszpályát tartanak nyilván, és 115 ezer teniszklub működik. Évente négy nagy, úgynevezett Grand Slam-tornát rendeznek, de a tenisz legjobbjai négyévente az olimpián is összemérik tudásukat. A nemrégiben megjelent Tenisz kvízekre szedve című könyvben szinte minden kérdésére választ talál.

Az Inverz Media gondozásában megjelent kötetet Ruszanov András, Szabó Attila és Závodni Zsolt jegyzi. A könyv ajánlóját Steve Flink sportújságíró, tenisztörténész írta, aki 2017 óta a Nemzetközi Tenisz Halhatatlanjainak tagja. Flink úgy fogalmaz: egy igazi csemegét tart kezében az olvasó. Teniszrajongóknak mondhatni kötelező olvasmány, és az is biztos, hogy nem egy tipikus egyestés, könnyed olvasmány, hiszen 250 oldalnyi adat és érdekesség lelhető fel benne.

Ahogy a szerzők bevezetőjéből kiderül: közel másfél évtizede gondoznak egy Grand Slam-adatbázist, amelyben az 1877-es wimbledoni torna óta minden egyes női és férfi mérkőzés adata és a játékosok adatlapja is megtalálható. Ez már önmagában több könyvre elegendő muníciót adna, a szerzők összeválogatták a legfontosabb és legérdekesebb tudnivalókat.

A kötet nevéhez hűen kvíz formájában edukálja az olvasót, szám szerint 820 kérdés és válasz található benne. A fejezeteket témakörök szerint osztották fel: a négy Grand Slam-torna mellett megtudhatunk érdekességeket az olimpiáról, korszakos egyéniségekről, legendás mérkőzésekről, de vannak meghökkentő történetek és időtálló idézetek is a sportág nagyságaitól.

Minden fejezetben vannak nemzetközi és magyar vonatkozású kérdés-válaszok egyaránt.

A Tenisz kvízekre szedvét színesítik, izgalmasabbá teszik sehol meg nem jelent fotók és grafikonok is, melyek a kötet közepén találhatók. A vajdasági Óbecsén élő Szép Lénárt Éva művész rajzai a nagy hármasról (Novak Djokovics, Roger Federer, Rafael Nadal) csak ebben a könyvben láthatók, de az angol Ella Ling világhírűvé vált fotója a tavalyi Laver-kupáról – amikor a búcsúzó Federer megfogta Nadal kezét – is megtalálható a kötetben.

A könyv hitelességét növelve a szerzők felhasználták munkasságuk során készült interjúikat, illetve újonnan is készítettek játékosokkal. Olyan nevek legitimálják az írott sorokat, mint Rod Laver, Ivan Lendl, Jimmy Connors, Szeles Mónika, Carlos Alcaraz, Györe László vagy Piros Zsombor.

Alább kedvcsinálónak idézünk néhány kérdést a könyvből:

Az Indexen is rendszeresen publikálunk kvízeket, ha egy kis fejtörőre vágyik, ide kattintva többet is talál.

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok