Index Vakbarát Hírportál

Marozsán Fábián US Open-bajnokot búcsúztatott az Australian Openen

2024. január 14., vasárnap 06:47

Az ausztrált nyílt teniszbajnokság – tehát az Australian Open – főtáblájának első fordulójában hazánk első számú férfi teniszezője, Marozsán Fábián négy szettben legyőzte a korábbi US Open-bajnok Marin Cilicet. Marozsán ellenfele a második fordulóban a 22. kiemelt Francis Cerundolo lesz.

Korábban még soha nem találkozott egymással a két játékos, ezért is volt bizonytalan, hogy mire számíthat Magyarország legjobb férfi teniszezője a korábbi US Open-győztes Marin Cilic ellen. Igaz, a horvát szervagép már közel sem régi formáját idézte, de 35 éves kora ellenére még első szervagémjét magabiztosan hozta.

A folytatásban viszont Cilic egyre több ki nem kényszerített hibát ütött, Marozsán pedig szinte csak arra játszott, hogy minden labdát ellenfele térfelére üssön, amely elegendőnek bizonyult, hogy a második Cilic-adogatójáték után brékelőnybe kerüljön.

Sőt a horvát játékos továbbra is rengeteg hibázott, amely azt eredményezte, hogy újra elbukta adogatójátékát, míg Marozsán makulátlan maradt saját szervái mögött, így mindössze 28 perc játék után a magyar teniszező 6:1 arányban megnyerte az első szettet. A Hajdúszoboszló SE játékosa három alkalommal vette el riválisa adogatását a nyitó partiban.

A második szettben viszont egyre jobban sültek Cilic tenyeresei és adogatásai, kevesebbet is hibázott a horvát, így ő vette el rögtön Marozsán első szervagémjét, majd megerősítette brékelőnyét. Annak ellenére, hogy Cilicnek hat alkalommal is hárítania kellett fogadóelőnyt, végül egyszer sem bukta el szerváját, így viszonylag simán, 6:2-re nyerte a horvát a második szettet. Ezzel pedig új mérkőzés kezdődött.

A harmadik játszmában – szerencsére – újra a magyar teniszező akarata érvényesült, és azok után, hogy 2:2-ig fej-fej mellett haladtak a felek a szettben, Marozsán brékelt először, olyannyira, hogy fogadóként fejezte be a partit. A 24 éves magyar teniszező újra egyre pontosabban játszott, míg szervái is „ültek”, így 6:2 arányban övé lett a harmadik játszma. A negyedik szettben újból az adogatójátékok domináltak, csak alkalomadtán nyert pontot a fogadó fél, ennek köszönhetően pedig Cilic egyfolytában rohant az eredmény után. 

Marozsán rendkívül magabiztos volt szervái mögött, a negyedik szett közepén volt olyan adogatójáték, amelyet alig egy perc alatt abszolvált a magyar teniszező. És ahogyan mentünk bele a játszma végébe, egyre nagyobb volt a nyomás a horvát riválison. 5:4-es állásnál Cilic már a mérkőzésben maradásért adogatott, amelyet végül megoldott, de a rákövetkező Marozsán-szervagém újra nagyon sima volt – nem a horvát javára. 

Cilic szetten belüli hatodik adogatójátékában viszont már megremegett, nagyon kevés alkalommal ütötte be az első szervát, így Marozsán harmadik mérkőzéslabdáját már pontra váltotta egy tenyeres nyerővel, amellyel megnyerte a találkozót.

Az első számú magyar teniszező ezzel pályafutása első főtáblás sikerét érte el az Australian Openen, a második körben pedig a 22. kiemelt Francis Cerundolo lesz az ellenfele. 

Marozsán Fábián örül, hogy legközelebb csak szerdán játszik Melbourne-ben, de a magyar szövetség Facebook oldalán megjelent nyilatkozatában azt is elmondta, hogy nem ez volt az egyetlen pozitívuma a Marin Cilic ellen vívott meccsének.

Ami a magyar játékosokat illeti, a férfiak mezőnyében még Fucsovics Márton illetve Valkusz Máté érdekelt a legjobb 128 mezőnyében. Előbbi a 14. kiemelt Grigor Dimitrov ellen lép pályára, míg Valkusz kedden a hazai pályán szereplő Marc Purcell ellenfele lesz. 

Australian Open, 1, forduló, férfi egyes

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok