Index Vakbarát Hírportál

A németek sztárja még nem készül Tatabányára, szenzációsan játszik

2024. január 22., hétfő 12:02

SIKLÓS ERIK (MELBOURNE)

A német Davis-kupa-csapat sztárja elképesztő formában teniszezik. December 30-án kezdte a 2024-es szezont, és hétfőn már a kilencedik egyéni meccsét játszotta. Az Australian Open 4. fordulójában 7:5, 3:6, 6:3, 4:6, 7:6-ra győzött Cameron Norrie ellen. A negyeddöntőben, szerdán Carlos Alcarazzal párbajozik, ami azt jelenti, hogy péntek előtt nem ér Európába, de ez még tolódhat tovább.

A Davis-kupa világdöntő selejtezőjének tavaly novemberi sorsolása óta lehet tudni, hogy világsztár ellenfele lesz a magyar csapatnak. Alexander Zverez ugyan nem mindig vállalta a játékot a német válogatottban, de mostanság nagyon elkötelezett. Elindult a United Cupon is, ahol vegyes párosban is pályára lépett, tíz meccset játszott kilenc nap alatt – a döntő előtt hajnalban került ágyba, és győzött előbb Hubert Hurkacz ellen, majd a serlegért a vegyesben. Úgy tűnik, hogy olimpiai bajnokként, az olimpia évében nagyon elkötelezett a nemzeti színek mellett.

Melbourne-ben az első két fordulóban szenvedett kicsit, előbb honfitársa, Dominik Koepfer tesztelte, majd a selejtezőből érkezett Lukas Klein ellen járt kötéltáncot. A 4 óra 37 perces csata után mosolyogva mondta, hogy fejben időnként már azon gondolkodott, mikor indul a repülőgép Dubajba és onnan haza. Úgy értékelte, hogy többnyire néző volt a pályán, mert a szlovák, akit egyáltalán nem ismert, brutális teniszt játszott, minden labdát maximális erővel ütött, lőtt, nem tudta, mikor mi fog történni. Örült, hogy túlélte a szokatlan kihívást, az ötödik szett utáni meccsrövidítést némi szerencsével nyerte. A 19 éves, amerikai Alex Michelsen ellen sokkal könnyebb dolga volt, de hétfőn beleszaladt egy szenzációsan teniszező, nagyon elszánt Cameron Norrie-ba.

Jellemző a jelenlegi Zverevre, hogy fizikálisan kikezdhetetlen, és mentálisan is a topon van, abban az állapotban, amikor minden sikerül neki, minden kritikus, kétesélyes helyzetből ő jön ki jól. A balkezes brit mindent megpróbált, a döntő játszmában, 3:3-nál visszajött 15:40-ről adogatóként, de a tízpontos tiebreakben nem kapott esélyt a némettől.

A Margaret Court arénában játszottak, és csak az volt meglepő, hogy nem telt ház előtt – miközben naponta javítják meg a rekordokat a szurkolók számát illetően.

Alexander Zverev több mint 14 órát teniszezett hét nap alatt. Magyar szemüvegen nézve, a Davis-kupa szempontjából azért kell szurkolnunk, hogy tartson még ki a lendülete. Minél messzebb jut Melbourne-ben, annál később utazik vissza Európába, kevesebb ideje lesz visszaállni, akklimatizálódni. A német kollégák szerint az sem elképzelhetetlen, hogy ha döntőbe kerül, akkor lemondja a magyarországi utat. Persze, az még odébb van, mert már szerdán eljöhet a végállomás.

Alexander Zverev az ütközet után, a pályán tudta meg az őt kérdező riportertől, hogy ma van az édesapja, egyben edzője születésnapja. Kicsit elpirult, azt mondta, hogy a meccs hevében ezt el is felejtette, de a közönséggel együtt gyorsan elénekelte neki a Happy birthday-t.

Az ötödik játszma rövidítésében játszottam a legjobban, ami borzasztó fontos volt. A meccs nagy részében nem éreztem jól magam a pályán. Nem ütöttem olyan jól a labdát, mint a korábbi fordulókban, de végül nyertem, negyeddöntős vagyok, ami nagy boldogság. Igaza van Alcaraznak, előnyt jelent, hogy ő kevesebb szettet játszott eddig, de rendben vagyok fizikailag. A US Openen teljesen kész voltam, »meghaltam«, de most más a helyzet. Fáradt vagyok, de nem halott. A Rod Laver Arénában, egy esti mérkőzésen, szerdán, a negyeddöntőben, a világranglista második helyezettje ellen, ez elég energiát ad. Remélem, élvezetes, szórakoztató meccs lesz

– magyarázta Alexander Zverev az interjúteremben.

Nem sokkal Zverev után végzett Carlos Alcaraz a Rod Laver arénában, a 2. kiemelt spanyol erődemonstrációt tartott, nem vesztegette az idejét és az energiáját: Miomir Kecmanovicot 6:4, 6:4, 6:0-ra verte. Azt mondta a pályán Jim Couriernek, hogy elégedett a játékával, ha tartja ezt a szintet, akkor Zverev ellen is jók az esélyei.

Australian Open, nyolcaddöntő

férfiak:

nők:

A negyeddöntős párosítások:

férfiak:

nők:

Rovatok