Index Vakbarát Hírportál

Nem volt kérdés: Szabalenka tükörsimán megvédte címét az Australian Openen

2024. január 27., szombat 11:17

SIKLÓS ERIK (MELBOURNE)

Nem történt meglepetés, a címvédő Arina Szabalenka egy könnyen felejthető mérkőzésen 6:3, 6:2-re győzte le a 12. kiemelt Cseng Csin-vent az Australian Open női egyes döntőjében. A belorusz a második Grand Slam-serlegét nyerte, de a ranglistán egyelőre Iga Swiatek mögött marad, a 21 éves kínai viszont hétfőtől top tízes lesz, hetedik helyen nyit. Szabalenka a Daphne Akhurst kupa mellé 3 150 000 ausztrál dolláros csekket kapott.

Szombat este megint megtelt a Rod Laver aréna, január 14. óta több mint 950 000 szurkolót számoltak a Melbourne park bejáratainál. A női döntő üzleti szempontból biztos komoly siker az AO rendezőinek, mert az ázsiai és különösen a kínai piac hatalmas és nagyon fontos. Semleges nézőként, teniszileg nehezen lehetett bármilyen várakozást megfogalmazni.

Cseng Csin-venben a potenciált ugyan már 11 évesen meglátta a sportvilág legnagyobb menedzsmentcégének ügynöke, le is szerződtette, de a kínai lány még nem tart ott, hogy egy Grand Slam-döntőben kihívást jelentsen egy Szabalenka szintű játékosnak. Úgy jutott a fináléba, hogy nem találkozott kiemelttel, sőt még top ötvenes teniszezővel sem az első hat mérkőzésén.

Eddig ő adogatta a legtöbb ászt az idei Australian Openen a nőknél, és nagyon sok jó játékost legyőzött a döntőig vezető úton – pedig ezen az ágon indult Swiatek, Ribakina, Vondrousova, Pegula és Azarenka is.

Szabalenka az első perctől dominált, Cseng Csin-vennek nem volt válasza a belorusz erőteniszére. Időnként egyszerű adogatóversenyre emlékeztetett a döntő.

Az egész mérkőzés alatt összesen három olyan labdamenetet játszottak, ami kilenc ütésnél többől állt. A végére maradt annyi izgalom, hogy 6:3, 5:2, 40:0-nél a belorusz az első négy meccslabdájánál nem tudta befejezni az amúgy elég egyoldalú összecsapást, sőt a kínai még fogadóelőnyig is eljutott – Szabalenka háromszor hibázott tenyeressel. Nagy csoda nem történt, a nézők kaptak pár plusz percet, de 1 óra 16 perc alatt így is gyorsan véget ért.

Australian Open, női döntő:

Rovatok