Index Vakbarát Hírportál

Világsztárok érkeznek Székesfehérvárra, ahol Piros Zsombor történelmet írna

2024. március 7., csütörtök 17:07

A korábbi top 10-es Dominic Thiem és Richard Gasquet mellett öt magyar kapott helyet a jövő heti, székesfehérvári challenger-tenisztorna főtábláján. A verseny második kiemeltje az a Piros Zsombor lesz, aki eredményesebb szereplés esetén hazai közönség előtt juthat be a legjobb 100 mezőnyébe – pályafutása során először.

A nemzetközi fedett pályás idény egyetlen salakos challenger-versenyének csütörtöki sajtótájékoztatóján Sütő Csilla főtitkár kiemelte, a szövetség (MTSZ) célja az, hogy minél több hazai játékos megmutathassa magát az év legnagyobb magyarországi férfi viadalán.

Ezen a szinten nem jellemző, hogy olyan sztárok, mint Thiem vagy Gasquet nevezzenek. A 2020-ban US Open-bajnok osztrák kihagyja az amerikai kemény pályás tornákat, és nálunk kezdi meg a salakszezont, míg Gasquet nem kapott szabadkártyát Indian Wellsbe, ezért választott bennünket

– fejtette ki a főtitkár, hozzátéve, a februári, tatabányai Davis Kupa-selejtező a németek ellen megmutatta, hogy a tenisz piacképes sportág, és számos szponzor jelentkezett már a szövetségnél.

Bardóczky Kornél, az MTSZ fejlesztési igazgatója közölte, a tavalyi 50 ezer dolláros összdíjazás után idén már 75 ezres versenyt láthat a Kiskút Open közönsége.  Bardóczky elmondta, nagyon jó lenne, ha Piros Zsombor éppen Székesfehérváron lépné át a bűvös határt, és bejutna a top100 mezőnyébe. Mint ismert, a magyar Davis-kupa válogatott alapembere jelenleg 106. helyezett a ranglistán, amely pályafutása legmagasabban jegyzett eredménye. 

Itthon kezdem el a salakos idényt, és nekem komfortos, ha sztárokkal együtt szerepelhetek. A Davis Kupában is szeretem a kihívásokat, amikor 120 százalékot kell kihoznom magamból

– mondta Piros, aki februárban a franciaországi Cherbourban 75 ezres challenger tornát nyert, amelyre előzetesen ugyan nem számított, de ahogyan jöttek egymás után a győzelmek, egyre jobb formában érezte magát. 

Piros szerint nagyon meg kell becsülni a székesfehérvári tornát, aki mellett a világranglista 210. Valkusz Máté alanyi jogon főtáblás, továbbá szabadkártyával Füle Mátyás, Fajta Péter és a szeptemberben magyar bajnok Boros Attila kapott helyet a legjobbak között. A vasárnap rajtoló kvalifikációban hazai részről Kincses Kolos, Kisantal Botond, Madarász Gergely és Mészáros Patrik lép pályára.

Az elitmezőny első kiemeltje az ATP-rangsorban korábban harmadik Thiem lesz, aki 17 tornát nyert, és megverte Novak Djokovicsot, Roger Federert és Rafael Nadalt is. A szervezők Piros Zsombort rangsorolták a második helyen, harmadikként pedig a 37 éves francia Gasquet-t emelték ki, akinek a legjobb helyezése hetedik volt a világranglistán, eddig 602 mérkőzésen győzött ATP-versenyeken, és 16 tornát nyert.

A szervezők kiemelték, a helyszín férőhelyeinek száma rendkívül korlátozott, ezért arra biztatják az érdeklődőket, hogy minél hamarabb vásárolják meg belépőjegyeiket. A challenger-tornára csak online formában lehet belépőt vásárolni, a helyszínen nem lesz jegyértékesítés.

(Borítókép: Magyar Teniszszövetség)

Rovatok