Index Vakbarát Hírportál

Marozsán Fábián meg sem izzadt, 47 perc alatt nyerte meg barcelonai nyitómérkőzését

2024. április 17., szerda 18:16

A barcelonai 500-as kategóriájú, salakpályás tenisztorna második fordulójában a 17. kiemelt Marozsán Fábián mindössze 47 perc alatt jutott tovább Luca van Assche ellen azok után, hogy a francia a második szettben feladta a küzdelmet. Rafael Nadal számára is véget ért a torna, a spanyol klasszis Alex De Minaur ellen szenvedett vereséget.

Első tétmérkőzését játszotta Marozsán Fábián azok után, hogy a miami ezres kategóriájú mestertornán a negyeddöntőig jutott, ahol az olimpiai bajnok Alexander Zverev ellen szenvedett kétszettes vereséget. A magyar teniszező a szezon első három hónapjában kemény borításon szenzációs teljesítményt nyújtott, amelynek köszönhetően a világranglista 37. helyén is jegyezték. Az amerikai túra után Marozsán hazai körülmények között készült a salakos szezonra. A Monte Carló-i tornától még visszalépett, viszont a barcelonai 500-as versenyre már nevezett, sőt Carlos Alcaraz távolléte miatt kiemeltként az első fordulóban pályára sem lépett. 

A 24 éves magyar teniszező ellenfele a világranglistán 99. helyezett Luca van Assche volt, aki korábban kemény, illetve salakos borításon is nyert már tornát, de ATP-szinten Marozsán nevéhez fűződtek a jelentősebb sikerek – egyúttal ő számított a mérkőzés esélyesének. 

A 24 éves magyar teniszező kezdte az adogatást, és ugyan az első két pontot elbukta – tekinthetjük ezeket bemelegítő ütéseknek –, ezt követően pontot sem engedélyezett gémen belül riválisának, és behúzta szervagémjét. A fiatal francia következett, 40:0-ig el is jutott, de Marozsán nem engedte el a gémet, alapvonalról nagyon stabil maradt, fonákjai helyén voltak, így visszaküzdötte magát. Hozzá kell tenni, Van Assche kettős hibát ütött, valamint volt ki nem kényszerített hibája is, de ez a magyar teniszező érdemeiből semmit nem vesz el, második bréklehetőségét kihasználva rögtön előnybe került. 

Marozsán első szervái mögött érinthetetlen volt, magabiztosan adogatott, variálta szerváit, amelyekkel nem tudott mit kezdeni francia riválisa. Alig telt el néhány perc, már 3:0 állt szetten belül az eredményjelzőn, majd Marozsán újra elvette ellenfele adogatást. A két játékos közötti minőségbeli különbség szembetűnő volt, így összességében nem volt meglepő, hogy 20 perc után, 

5:0-nál Van Assche a szettben maradásért szervált, amelyet abszolválnia nem sikerült, így Marozsán gémet sem bukva nyerte meg az első szettet. 

A második szettben már a francia teniszező is feliratkozott az eredményjelzőre, sőt 2:2-ig fej fej mellett haladtak a felek, majd Marozsán sikeres szervagémje után Van Assche sérülése miatt nem folytatta a játékot, feladta a küzdelmet. A magyar teniszező így a vártnál korábban, 47 perc  alatt abszolválta első fordulós mérkőzését. 

A barcelonai tornán indult Rafael Nadal is, akit január óta első alkalommal láthattunk „éles körülmények” között még kedden, első fordulós mérkőzésén az olasz Cobolli ellen. A spanyol világklasszis a róla elnevezett pályán aratott kétszettes győzelmet, a második fordulóban pedig a negyedik kiemelt Alex De Minaur volt az ellenfele. A korábban 12-szeres barcelonai bajnok Nadal az első szett nagyon korai szakaszában hátrányba került, amit ugyan ledolgozott, de a legfontosabb pontokat az ausztrál nyerte, egyúttal 7:5-re behúzta a nyitópartit. 

A második szettben már egyértelműen De Minaur akarata érvényesült, dominált a 11. helyen rangsorolt ausztrál, mindössze egy gémet engedélyezve szetten belül a spanyol klasszisnak. Nadalnak reális esélye a végső győzelemre nem volt, De Minaur 6:1-re nyerte a második szettet, és jutott be így a nyolcaddöntőbe – véget vetve Nadal barcelonai menetelésének, amely egy győztes mérkőzésig tartott.

Sikerének köszönhetően Marozsán Fábián 50 ranglistaponttal gazdagodott, a következő körben pedig az a Diaz Acosta lesz az ellenfele, aki a 15. kiemelt Borna Coricot búcsúztatta legutóbb. A mérkőzésre csütörtökön, valószínűleg a délutáni órákban fog sor kerülni. 

ATP 500, BARCELONA, 2. FORDULÓ

Rovatok