Index Vakbarát Hírportál

Véget ért egy korszak, az olimpiai bajnok legyőzte Nadalt a minden bizonnyal utolsó Garrosán

2024. május 27., hétfő 19:08

SIKLÓS ERIK (PÁRIZS)

Alexander Zverev három szettben megverte a 14-szeres győztes, és alighanem utolsó Roland Garrosán indult Rafael Nadalt a francia nyílt teniszbajnokság nyitókörében. Uvardy Panna viszont búcsúzott az első fordulóban, így Fucsovics Márton délutáni veresége miatt Marozsán Fábián az egyetlen versenyben lévő magyar egyéniben Párizsban. 

Elképesztő hangulat uralkodott több mint három órán át a Philippe Chatrier arénában hétfő délután. Attól a pillanattól kezdve, hogy Rafael Nadal besétált a Roland Garros centerpályájára, a szerencsések, akik ott ülhettek a lelátón minden szeretetüket, tiszteletüket, energiájukat igyekeztek átadni a hősüknek. A játékosok is fokozott érdeklődést mutattak, Novak Djokovic, Carlos Alcaraz és Iga Swiatek is élőben figyelte a tenisztörténeti találkozót.

Rafa Nadal egyértelműen jobban teniszezett, mint Madridban vagy Rómában. Az első adogatójátékában ugyan pontot sem nyert és ez gyakorlatilag eldöntötte a szettet, de utána egyre jobban játszott. A második szettben vezetett 5:3-ra, de Alexander Zverev parádézott fogadóként, majd a rövidítésben is ő nyerte a fontos pontokat. A harmadik játszmában megint brékelőnye volt a mallorcainak (2:0), de nem tudta megtartani.

A rendezők nem készültek búcsúztatással, nem is tehették, mert a főszereplő szombaton egyértelművé tette, hogy nem tudja kijelenteni száz százalékos biztonsággal, nem indul többet a French Openen. Ennek megfelelően Nadal, miután 3 óra 6 perc alatt kikapott Zverevtől, maradt a pályán és mindenkinek megköszönt mindent. Gratulált legyőzőjének, kiemelve, hogy többet érdemel annál, mint ami két éve történt vele ugyanitt, a legutóbbi meccsükön. Újra elmondta mindenkinek, hogy nem áll készen a visszavonulásra, nem tudja azt mondani, hogy többet nem indul a Roland Garroson. Sőt, júliusban, az olimpián mindenképp itt akar lenni.

Rafael Nadaltól biztos sokan várták az újabb csodát, de aki látta a hétfői mérkőzését, biztos, nem volt csalódott. Egy kis szomorúság mindenki szívében lehetett, de a spanyol megint kitette a szívét a pályára, harcolt, időnként varázsolt, csak már nem annyira éles a játéka, nem annyira gyors a mozgása, több a hiba, hullámzóbb a teljesítmény, mint akár kettő éve. Ráadásul beleszaladt az egyik legnagyobb esélyesbe az első fordulóban. Alexander Zverev nem csak azért jelentkezett be a Muskétások kupájára, mert római bajnokként érkezett Párizsba, majd itt legyőzte a 14-szeres győztest. A németnek a mutatott játéka és ahogy kezelte az egész helyzetet emelte őt egy új szintre. Az egész aréna akarta az ellenfele sikerét, tomboltak a kettőshibái után, de ő végig erős maradt fejben és nagyon extra megoldásokat mutatott.

A Rafa-láz ugyan már a második nap végére lecsökkent, de a legenda tovább erősödött és mindenki visszavárja őt az olimpián.

Fucsovics Márton Sztefanosz Cicipasz elleni mérkőzéséről itt olvashatja el helyszíni beszámolónkat!

Udvardy Panna is búcsúzott

Udvardy Panna kikapott a 20. helyen kiemelt orosz Anasztaszija Pavljucsenkovától hétfőn a francia nyílt teniszbajnokság első fordulójában.

A világranglistán 132. magyar játékos a selejtezőben kezdett, és két győzelem után kikapott a szlovák Rebecca Sramkovától. Végül szerencsés vesztesként mégis főtáblára került, ahol balszerencséjére Pavljucsenkova várt rá, aki 2021-ben döntőt vívott a párizsi salakon. A 32 éves ellenfél 12 trófeája mellett Billie Jean King Kupa-győztesnek és vegyes párosban olimpiai bajnoknak is mondhatja magát, emellett minden Grand Slamen eljutott már a negyeddöntőig.

Első találkozójuk az esős időjárás miatt kétórás csúszással kezdődött el a 12-es pályán, és a 38 perces nyitószett öt brékjéből Pavljucsenkova jött ki jobban. A folytatásban a moszkvai teniszező négy bréklabdát hárítva húzott el 3:1-re, Udvardy 4:4-nél még utolérte őt, de a vereséget már nem tudta elkerülni. Az összecsapás 1 óra 25 percig tartott.

Roland Garros, férfiak, 1. forduló

Sinner (olasz, 2.)–Eubanks (amerikai) 6:3, 6:3, 6:4

Zverev (német, 4.)–Nadal (spanyol) 6:3, 7:6 (7:5), 6:3

Shelton (amerikai, 15.)–Gaston (francia) 3:6, 6:3, 6:4, 6:4

Sztefanosz Cicipasz (görög, 9.)–Fucsovics Márton 7:6 (9:7), 6:4, 6:1

nők, 1. forduló

Swiatek (lengyel, 1.)–Jeanjean (francia) 6:1, 6:2

Gauff (amerikai, 3.)–Avdejeva (orosz) 6:1, 6:1

Vondrousova (cseh, 5.)–Masarova (spanyol) 6:1, 6:3

Dzsabúr (tunéziai, 8.)–Vickery (amerikai) 6:3, 6:2

Anasztaszija Pavljucsenkova (orosz, 20.)–Udvardy Panna 6:3, 6:4

(Borítókép: Mateo Villalba/Getty Images)

Rovatok