Index Vakbarát Hírportál

Éjszakai thriller Párizsban: Djokovics örökké emlékezetes módon maradt a trónon

2024. június 2., vasárnap 04:30

A francia nyílt teniszbajnokság, tehát a Roland Garros eddigi legizgalmasabb mérkőzését játszották szombat éjszaka. A szinte már vasárnap reggelbe nyúló összecsapáson a címvédő Novak Djokovics heroikus küzdelemben, öt szettben győzte le Lorenzo Musettit.

A szervezők már szombat délután hoztak egy rossz döntést, amikor a centerpálya esti programja elé hozták Grigor Dimitrov és Zizou Bergs befejezetlen mérkőzését. A bolgár és belga teniszező közel 3 órán át gyűrte egymást, így Novak Djokovics és Lorenzo Musetti helyi idő szerint 22 óra 40 perckor kezdtek a Philippe Chatrieren. A késő esti, majd hajnali időponton túl a rendkívül hideg párizsi időjárás is nehezítette a játékosok dolgát. 

A mindössze 22 éves Musetti remek tenisszel rukkolt elő az idén finoman szólva sem remeklő szerb klasszis ellen, egykezes fonákjával több szép nyerőt vágott be, majd rögtön elvette Djokovics szervagémjét. Azonban az olasz nem tudta megtartani előnyét, a szerb rögtön visszajött a szettbe, majd amikor a legfontosabb volt, 6:5-nél újra brékelt, egyúttal behúzta a nyitópartit. 

Éjfélhez közeledtünk ekkor, a Chatrier népe viszont a csípős időjárás ellenére sem lankadt, remek volt a hangulat, a közel telt házas publikum olykor Musettit, néha pedig Djokovicsot buzdította, kinek mikor volt rá nagyobb szüksége. A szépségdíjas labdamenetek a folytatásban is érkeztek, Musetti nagyon bátran játszott, támadta Djokovics adogatásait, a szerb viszont több ziccernél volt határozatlan, lecsapásainak nagy részét pályára ütötte az olasz.

A második szettben brék nem volt, jöhetett a rövidítés, amelyet Musetti kezdett jobban, mégis Djokovics jutott először szettlabdához. 6–5-nél a szerb adogatott, jól fogadott olasz riválisa, majd Djokovics rontott bele, elszalasztotta a lehetőséget. Musetti pedig köszönte szépen, a kissé megtört szerb következő szervapontját is elvette, majd kiegyenlített. 

Djokovicson látszódott, nincs válasza Musetti játékra, tanácstalanul nézett ki csapatára, és úgy tűnt, az olasz a címvédő föléje kerekedik. Ezt tovább erősítette, hogy Musetti a harmadik szett korai szakaszában elvette Djokovics adogatójátékát, majd remek tenisszel behúzta a szettet. A Chatrier népe véresre tapsolta tenyereit, a fiatal olasz pedig egy játszmára került a győzelemtől. 

A folytatásban sem látszott Djokovicson, hogy kitalált volna valamit, az olasz akarata érvényesült, és rögtön volt rá lehetősége, hogy a negyedik szettben is előnybe kerüljön, de végül nem brékelt. Djokovics tartotta a szerváját, és mint kiderült, az ezáltal szerzett mentális erő segített neki a későbbiekben. A világelső szerb klasszis fokozatot kapcsolt, pontosan, agresszívan teniszezett, megérezte a vérszagot, Musetti pedig egyre többet rontott. 

Végül a szerbnek lett igaza, a negyedik szett derekán újra elvette olasz riválisa adogatását, amely előnyt nem engedett ki kezei közül, jöhetett a mindent eldöntő játszma. Musettit megtörte a Djokovics által demonstrált mentális erő, az ötödik játszmában már gémet sem nyert, a szerb klasszis pedig újra bebizonyította, hogy a tenisz történelmének egyik legjobbja, valamint sosem lehet leírni.

Djokovics a győzelmet érő pontot hajnali 3 óra 6 perckor ütötte be a Chatrieren, a nézők pedig őrjöngve ünnepelték. Mert a szerb, olasz kollegája segítségével örökké emlékezetes sportélményt szerzett számukra. 

A Garroson címvédő szerb klasszis továbbjutott a negyedik fordulóba, és még nem vesztette el világelsőségét. Amennyiben vereséget szenvedett volna Musetti ellen, úgy egészen biztosan Jannik Sinnernek hívták volna a világranglista éllovasát a torna után. Erre ugyan még mindig van esély, de nem biztos a „csere” az élen.

Roland Garros 2024, 3. forduló

Rovatok