Index Vakbarát Hírportál

Műteni kell Novak Djokovicsot, nem léphet pályára Wimbledonban

2024. június 5., szerda 11:55

Novak Djokovicsot műteni kell térdsérülése miatt, az operációra szerdán kerül sor Párizsban. A szerb teniszező egészen biztosan nem indul a wimbledoni tenisztornán, de az is bizonytalan, hogy a párizsi olimpián pályára léphet-e.

Kedd délután lépett vissza a francia nyílt teniszbajnokságtól, a Roland Garrostól Novak Djokovics, akinek jobb térdében részleges szalagszakadást diagnosztizáltak. A címvédő, jövő hétfőig még világelső szerb klasszis a salakos Grand Slam-torna legutóbbi két fordulójában több mint 9 órát töltött a pályán, térde pedig nem bírta a terhelést. A baj viszont nagyobb, mint arra előzetesen számítani lehetett. 

Szerb szakújságírói értesülések szerint Djokovicsot műteni kell, az operációra pedig szerdán kerül sor a torna helyszínén, Párizsban. A 24-szeres Grand Slam-torna-győztes teniszező felépülése attól függ majd, hogy térdízülete milyen mértékben sérült, de annyi biztos, hogy Wimbledonban nem léphet pályára. Sasa Ozmo szerb újságíró az X-en posztolt, információi szerint pedig a műtét rendben zajlott, Djokovics felépülése nagyjából 3-4 hetet fog igénybe venni – amennyiben jól halad rehabilitációja.

A szerb klasszis olimpiai részvétele még nem dőlt el, erről majd a következő napokban lehet többet tudni. 

Djokovics már a hétfő délutáni, Francisco Cerundolo elleni mérkőzésén is kifejezetten szenvedett térdfájdalmai miatt, fájdalomcsillapítókkal tompította a fájdalmát, de a kedden elvégzett MRI-vizsgálat kimutatta a részleges szalagszakadást jobb térdében. Egyelőre nem tudni, mennyi időt kell kihagynia a 37 éves teniszezőnek. 

Mint ismert, Djokovics címvédőként indult a Garroson, és mivel csak a negyeddöntőig jutott, 1600 világranglistapontot veszített, ami egyben világelsőségének végét jelenti jövő hétfőtől. A világranglista éllovasa az a Jannik Sinner lesz, aki még mindig versenyben van a French Openen, és pályafutása során először foglalhatja el a legelőkelőbb pozíciót. A tenisz 1973 óta íródó világranglistáján még sosem fordult elő, hogy olasz teniszező legyen az első helyezett.

Mivel Djokovics Wimbledonban sem védheti meg pontjait, ott, ahol tavaly döntőt játszott, további 1300 pontot veszít, így a füves GS-torna után várhatóan a világranglista negyedik vagy ötödik helyére csúszik vissza. 

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok