Index Vakbarát Hírportál

Összecsap a világ két legjobbja, jön az előrehozott döntő a Roland Garroson

2024. június 7., péntek 10:18

Az idei francia nyílt teniszbajnokság, a Roland Garros már eddig is bővelkedett drámákban, emlékezetes pillanatokban a férfiaknál. Visszatért Rafael Nadal, de nem tudott a 64 közé kerülni. Novak Djokovics kétszer is csodát tett, de a térde nem bírta az emberfeletti terhelést. Az első négy fordulóban összesen 26 ötszettes csatát játszottak. A java azonban most jön. Nem túlzás azt állítani, hogy az a négy teniszező jutott az elődöntőbe, akinek ott a helye, és előzetesen is a legnagyobb esélye volt erre.

Igaz, a hétfőtől világelső Jannik Sinner salakos serleg nélkül érkezett Párizsba, de Monte Carlóban egy bírói tévedés is kellett ahhoz, hogy Sztéfanosz Cicipasz fordítson ellene, majd Madridban sérülés miatt lépett vissza, Rómában el sem indult. Az olaszhoz hasonló, nem túl biztató heteken van túl Carlos Alcaraz: Miami óta csak Madridban versenyzett, és ott címvédőként kikapott Andrej Rubljovtól a negyeddöntőben. Azért a még mindig csak 21 éves, de kétszeres Grand Slam-bajnok spanyol kvalitásáról, potenciáljáról, esélyeiről sokat elmond, amit Cicipasz nyilatkozott róla a keddi párbajuk után.

Ritkán adja ki magát, vallja be egy profi teniszező, hogy mennyire esélytelen egy riválisával szemben. Mindig van valami magyarázat. Rafael Nadal és Richard Gasquet például 18-szor mérkőzött egymás ellen 2004-től, de a francia egyetlen alkalommal sem tudott nyerni, 2008 óta még játszmát sem, miközben azért ő is volt 7. a ranglistán, és egyébként 605 meccsen győzött a profi szinten 1003-ból. Arról soha nem beszélt, hogy kilátástalan a helyzete, ha a spanyollal kell összecsapnia.

Sztéfanosz Cicipasz még csak 0:5-nél járt keddig Carlos Alcaraz ellen, de miután hatodszor is kikapott a spanyoltól, őszintén elmondta, mit érez.

„Olyan ütései vannak, amiket szinte senki mástól nem tapasztalok, problémát okoznak. Nem voltam még képes megtalálni a megoldást azokra, hosszan és erősen pörgetve üt. Bizonyos szempontból leüt a pályáról, de közben elég türelmes ahhoz, hogy ezt konstruktív formában tegye. Nem éreztem magam még így a pályán, és egy kezemen meg tudom számolni, hány játékos ellen éreztem ezt, 1-2 játékos volt képes erre ellenem. Ellene nem számít, hogy mit csinálok, nyújthatom a maximumot, próbálhatok menni vele, előállhatok bármivel, nem változik az eredmény.

„Üthetem keményebben a labdát, az sem segít. Gyors srác, nagyon sok olyan labdát üt vissza, amit mások nem. Ha ellene teniszezel, mindig készen kell állnod arra, hogy egy extra labdát kapsz vissza. Igazi fejfájás. Valahogy le kell bontsam ezeket a mentális korlátokat magamban. Úgy éreztem, mintha valami vudubaba is a pályán lenne, amikor vele játszom.”

„Az előző fordulóban Arnaldi ellen, az utolsó három szettben közel jártam a száz százalékhoz, fenomenálisan teniszeztem, régen éreztem magam így teniszileg, az önbizalmamra is jó hatással volt. Úgy éreztem, elkaptam a torkát, és nem engedtem lélegezni. Mindig arra törekedtem, hogy így játsszak. Soha nem éreztem még magam így egyetlen Roland Garroson sem. Nem fogok hazudni, magabiztos voltam, magabiztosabb, mint általában. Talán ez is baj volt. Nagyon azt éreztem, hogy most jók az esélyeim Carlos ellen, és másképp alakulnak a dolgok, mint korábban.”

„A kölyök egyszerűen csak túl jó.”

„Nem tehetek mást, mint gratulálok neki, mert elképesztően játszik. Mindent megpróbáltam, a maximumot kihoztam magamból. Meg kell fejtenem ezt az egészet. Nehéz utazás lesz. Nem egy kellemes helyzet. Ellene játszani mindig arra emlékeztet, mennyit kell még fejlődnöm, hogy jobb teniszező legyek. Kivételesen jól kontrollálja a labdát. Képes könnyedén megváltoztatni a labda irányát. Kicsit Novakra emlékeztet a játéka. Ahogy felépíti a pontot, ahogy használja a fejét, hogy mindig előjön egy nagyszerű megoldással, jó taktikával, mindenre van válasza. Okos játékos. Nagyszerű a teniszintelligenciája. Ez teszi elképesztően nehézzé a játékot ellene, nagyon precízen kell teniszezned. Akadt jó néhány nagyszerű megoldásom, de mindig még jobbat kaptam vissza” – magyarázta a görög, aki 2021-ben döntős volt a Roland Garroson, és 7:6, 6:2-re vezetett Djokovics ellen.

Alcaraz játékán, testbeszédén látszott, amiről Cicipasz beszélt, csak ellenkező előjellel, nem tudta elképzelni, hogy veszíthet. Sinner ellen nem lesz meg ez a magabiztossága.

Mintha maratont futnál, egyik oldalról a másikra és vissza. Mindent tökéletesen csinál. Hihetetlenül üti a labdát, nagyon jól mozog. Minden ütésével, minden labdamenettel a határaimat feszegeti. Jannik ellen játszani a legkeményebb, de szeretem ezeket a meccseket, az ilyen kihívásokat. Szeretem megtalálni a megoldást ahhoz, hogy legyőzzem őt, miként Indian Wellsben sikerült. Ellene kicsit mindig feszültebb vagyok a meccs előtt, nem fogok hazudni. Talán ő az egyik legnagyobb kihívás, amivel a jelen teniszében szembesülhetünk. Ő most a legjobb. Hihetetlen mérkőzéseink voltak. Mindenki látni akarja a meccseinket. Biztos, hogy nagyszerű lesz a tenisznek és a szurkolóknak

– nyilatkozta Carlos Alcaraz legnagyobb riválisáról, akivel 4:4-re állnak összesítésben.

A második felvonásban játszik Alexander Zverev és Casper Ruud. Általános vélekedés, hogy a fiatal spanyol és olasz csatája az előrehozott döntő, és a győztesé lesz vasárnap a Muskétások kupája. Azért az figyelmeztető lehet, hogy a norvég 2024-ben 21 meccset nyert salakon, 2020 óta már 113-t (messze megelőzve mindenkit), és az elmúlt két évben egyaránt a döntőig menetelt a Roland Garroson, ahol előbb Rafa Nadaltól, tavaly Novak Djokovicstól kapott ki – annyit érdemes megjegyezni, hogy az elmúlt négy évben gyűjtött tizenegy salakos serlegéből tízet ATP 250-es versenyeken nyert.

Zverev 2021 óta negyedszer játszik elődöntőt a párizsi salakon, és arról álmodik, hogy ezúttal legalább egy állomással továbbmegy. Tavaly pont Ruud állította meg a legjobb négy között, de most egy római diadallal, megnőtt önbizalommal jött a French Openre, és ahogy Rafa Nadalt legyőzte az első fordulóban, azzal is azt bizonyította: megérett valami igazán nagy és maradandó sikerre.

ROLAND GARROS 2024, ELŐDÖNTŐ, FÉRFI EGYES

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok