Index Vakbarát Hírportál

A vártnál több magyar játékos indulhat a főtáblán a rangos budapesti tenisztornán

2024. július 12., péntek 11:37

SIKLÓS ERIK

A női teniszezők az idén is beárazták a budapesti WTA 250-es versenyt, és újra rávilágítottak a WTA Tour gyenge pontjainak egyikére.

Joggal gondolhattuk, hogy az olimpia előtt alig kettő héttel, az öthetes füves pályás szezon után, kivételesen többen versenyeznek majd újra salakon a top 50-ből. Ehhez képest már a nevezéskor látszott, hogy annyira nem hozta lázba a legjobbakat a salakon versenyzés lehetősége: Budapestre és Palermóba a top 50 húsz százaléka sem nevezett. Ennek több oka is van.

  1.  Hagyományosan sokan ilyenkor tartanak egy kis szünetet.
  2. A fű után, a kemény pálya előtt már nem akarnak salakon versenyezni.
  3. Szicíliában és Budapesten is kegyetlen kánikula lehet ebben az időben (most van is).

Ezek kivédéséhez megállapodásokat kellene kötni top 50-es (20-as, 10-es) játékosokkal, ami garantálja az indulásukat, illetve promotálni kellene a versenyt a játékosok között, vonzóvá tenni számukra, miért éri meg nekik Budapestre jönni a hivatalos pénzdíjon és ranglistaponton túl. Persze, az egyik legjobb promóció, ha a versenyző viszi el egy torna jó hírét, amiért azért szintén tenni kell. A teniszezők, mint általában a sportolók és mindenki más is, szeretik Budapestet, élvezik a Margitszigeten az ötcsillagos szállodát.

Ha mindenki eljött volna az idei Hungarian Grand Prix-re, aki bejelentkezett, akkor emlékezetes, extra mezőnyt láthattak volna a szurkolók. Körülbelül olyan ez, mint a mai labdarúgásban a gólöröm. Az egyik pillanatban óriási boldogság, aztán jön a hír a VAR-szobából, hogy érvénytelen. Néhány napig mi is elhihettük, hogy jön Carolina Wozniacki (egykori világelső, Grand Slam-bajnok), Marketa Vondrousova (tavalyi wimbledoni bajnok), Daria Kasatkina (12.), Ekaterina Alexandrova (22.), Yulia Putintseva (35. – ő verte a múlt héten Swiateket Wimbledonban, a HUNGP 2021-es győztese), Anhelina Kalinina (47.), de nem jönnek. Közülük csak Putintseváról tudni, hogy komoly térdsérülése van, és tényleg nagyon sajnálja, hogy nem tud indulni, valószínűleg az olimpiáról is lemarad.

A lényeg szempontjából mindegy is, az eredeti nevezési lista első négy játékosa lemondta a HUNGP-t. Ilyenkor azzal szoktuk biztatni magunkat, hogy így több/jobb esély van a sikeres magyar szereplésre. Legyen így! A hétfőn kezdődő WTA 250-es versenyen Bondár Anna után Gálfi Dalma is alanyi jogon lett főtáblás, míg másik három játékosunk – Babos Timi, Stollár Fanny és Szabanin Natália – szabadkártyával lehet a 32-es mezőny tagja. A szombaton rajtoló selejtezőből hatan jutnak a főtáblára, így akár nőhet még a magyarok száma a főtáblán.

Wimbledonban már a női döntőre készülnek 

A női teniszben évek óta bármi megtörténhet, és annak az ellenkezője is. Ugyan ki fogadott volna arra, hogy Wimbledonban Jasmine Paolini és Barbora Krejcikova játszik döntőt az idén?

A 28 éves olasz úgy érkezett Wimbledonba, hogy korábban soha nem nyert meccset az All England Clubban, háromszor búcsúzott az első fordulóban. Igaz, néhány hete finalista volt a Roland Garroson (salak), de ott kiütötte őt Iga Swiatek. A szintén 28 éves cseh 2021-ben eljutott a legjobb 16-ig, ami az eddigi legjobb eredménye volt. Wimbledon előtt, februártól 2 győzelem, 7 vereség a mérlege a WTA Touron, ötször az első fordulóban kapott ki. Semmi nem utalt arra, hogy most jön pályafutása második nagy dobása (2018-ban esélytelenként nyerte a Roland Garrost).  

Rovatok