Index Vakbarát Hírportál

Rekkenő hőség és néhány méteren belül hatalmas kontraszt fogadta a magyar válogatottat

2024. szeptember 10., kedd 14:11

Harmadik napja vendégeskedik Egyiptom fővárosában, Kairóban a magyar Davis-kupa-válogatott, amelyre az afrikai ország teniszválogatottja vár hétvégén, a világcsoport I. küzdelmeiben. Piros Zsomboréknak leginkább a körülményekkel kell „megbarátkozniuk” a következő napokban, mivel a Nílus partján kora reggeltől késő estig rekkenő a hőség, de az is kifejezetten érdekes, hogy mekkora a kontraszt mindössze néhány méteren belül az életszínvonalat tekintve. Az Index az egész héten Kairóból tudósít, a magyar csapat eredményein kívül pedig minden érdekes részletről beszámol – ami a Davis-kupával vagy az afrikai életstílussal kapcsolatos.

Már kora reggel, 7 óra előtt is fullasztó a hőség Kairóban, Egyiptom fővárosában, ahol vasárnap késő este – vagy inkább hétfő hajnal – óta vendégeskedik a magyar tenisz Davis-kupa-válogatott. Nagy Zoltán szövetségi kapitány csapata a tervek szerint vasárnap este érkezett volna meg a Nílus partjára, de a több órás járatkésést, majd a reptéri ügyintézést követően csak hétfő hajnali 2 óra körül foglalta el szállását a Piros Zsombor, Valkusz Máté, Fajta Péter, Madarász Gergely összetételű csapat.

Annak ellenére, hogy válogatottunkból ezúttal hiányzik a két top 100-ban jegyzett teniszező, Fucsovics Márton és Marozsán Fábián, még így is mi számítunk az Egyiptom elleni párharc esélyesének. Hogy miért? Mert még két sztárja nélkül is előkelőbb helyen jegyzett játékosai vannak a magyar csapatnak – az afrikaiaknak a top 400-ban sincs teniszezőjük. A két csapat keretéről részletesen itt írtunk korábban

A mérkőzéseket majd az El Gezira privát sportklubban játsszák – területére való belépéshez szükség van tagsági kártyára, de erről később –, ez a komplexum a Nílus partján, Kairó belvárosában fekszik, és teniszpályákon kívül van futball-, futó- vagy éppen golfpályája is.

Azt viszont finoman szólva sem lehet mondani, hogy „szét lenne plakátolva” a sportklub és környéke a közelgő teniszmeccsek miatt – még a kora reggel a reptérről a hotelba fuvarozó sofőrünk is megvonta vállát, mikor elmeséltük neki, hogy milyen sporteseményre jöttünk az országba. Az hagyján, hogy nem tudta, mi az a Davis-kupa, de nem is értesült arról, hogy nemzeti válogatottja a napokban a városban játszik.

Mindössze a fent látható néhány, emberi szemmel csak nagy figyelemmel észrevehető plakát jelzi a sportklubban, hogy ott bizony néhány napon belül Davis-kupa mérkőzést rendeznek. Amint érkezésünk után, tehát kedd kora reggel beléptünk a sportkomplexumba – ugye, írtuk, hogy ehhez tagsági kártya szükséges, de ezt problémát néhány kedves szóváltás után megoldottuk –, azt rögtön megéreztük, hogy már a reggeli órákban is hatalmas a hőség. És ekkor még csak „hivatalosan” 26 Celsius-fok körül járt a hőmérő higanyszála. De ez persze az egyiptomiakat nem zavarja, több tucat sportolni vágyó rótta az első köröket a futópályán, vagy már ütötte az első szervákat az agyagos, az otthonihoz képest kevésbé salakos teniszpályán.

Egy kisebb „nyomozás” után felderítettük, hogy a sportkomplexumon belül hol is lesznek pontosan a mérkőzések, edzések, és ott rögtön egészen a magyar csapat öltözőig kísértek minket, minden további kérdés nélkül, hogy tessék, nyugodtan menjünk be, és nézzünk körbe. Remélik, mindent rendben találunk.

Az El Gezira sportklubban több gyakorlópálya és egy centerpálya található, utóbbi ad majd otthont a mérkőzéseknek is, és a pokoli hőségben katlan benyomását keltette – pálmafa a környéken egy szál sem, tűző nap a lelátó minden részén, és persze a küzdőtéren, tehát a salakon is. Ennek ellenére a magyar válogatott rendkívül kellemes körülmények között készülhet, mivel Piros Zsomborék a sportkomplexumtól mindössze néhány méterre fekvő Marriott szállodában laknak – velünk egyetemben –, amely minden igényt kielégítő szolgáltatásokkal, sportfelszereléssel, edzőteremmel segíti a csapatot. 

Az egyetlen tényező, amelyet szoknia kell a magyar válogatottnak péntekig, az az időjárás, mivel szinte minden nap eléri majd a hőmérséklet a 40 fokot. Annak hőérzete az afrikai országban pedig jóval magasabb, mint azt Európában megszokhattuk.

Egyébként érdekes – a kontinensen egyáltalán nem egyedi módon – néhány méteren belül mekkora a kontraszt az életszínvonalat, körülményeket tekintve. A Nílus partján vannak olyan emberek, akiknek szinte még ivóvíz sem jut mindig, és az európai viszonylatban gyenge fizetőeszköznek számító néhány egyiptomi fontból próbálnak megélni. A szálloda falain belül viszont világszínvonalú körülmények várják a vendégeket.

Ami Egyiptomot illeti, Magyarországról nézve is rendkívül olcsó ország, ha az otthonihoz képest a felét vesszük egy adott szolgáltatás vagy akár ital árának, még akkor is át akarnak verni minket – inkább harmad-, negyedannyival kell számolni. Elég megnézni a Marriott Hotel bárjának itallapját, ahol egy korsó prémiumkategóriás sörért 185 egyiptomi fontot kérnek el – közel 1200 forintot, és ez már kifejezetten drágának számít. 

A magyar Davis-kupa-válogatottra szerdán még egy tréning vár, majd az események csütörtöktől kezdenek sűrűsödni: a pénteki és szombati játéknap előtt ekkor tartják a párharc hivatalos sajtótájékoztatóját és a sorsolást is. Ami az előrejelzést illeti a hét további részére Kairóban, nem reménykedhetünk lehűlésben, még néhány fokos enyhülésben sem, továbbra is 35–40 Celsius-fok körüli maximum-hőmérsékletet mérhetünk majd. Ezen körülményeket még mindig szokniuk kell a magyar játékosoknak.  

Rovatok