Index Vakbarát Hírportál

Beteljesült Federer kívánsága, Európa őrült fordítással taszította le a trónról a világválogatottat

2024. szeptember 22., vasárnap 21:44

Kívánni sem lehetett volna izgalmasabb, színvonalasabb, az utolsó pillanatig jobban kiélezett párbajt az utolsó napon, mint amit a 2024-es Laver-kupa harmadik, közel 10 órán át tartó „előadása” hozott. A teniszsport legkülönlegesebb csapatversenyén sokáig úgy tűnt, a világválogatott zsinórban harmadszor legyőzi az európait, de a hazaiak kedvence, Alexander Zverev a szakadék széléről visszatáncolva, őrült csatában győzte le Frances Tiafoe-t, a mindent eldöntő meccsen pedig Carlos Alcaraz „elvégezte a munkát”. A torna egyik megálmodója, Roger Federer vágya beteljesült, a Team Europe visszaszerezte két év után a Laver-kupát. Helyszíni riport Berlinből.

Utolsó, harmadik napjára fordult a teniszsport legkülönlegesebb eseménye, a Laver-kupa hetedik kiadása, az első két játéknap után a világválogatott négypontos előnnyel várta a végelszámolást. Azt is hozzá kell tenni, a négy pont fór elsőre jelentősnek tűnhetett, de vasárnap egy győzelemért már három pont járt, így a tét minden eddiginél komolyabb volt. 

A program a Laver-kupa lebonyolításában már megszokott módon, páros mérkőzéssel kezdődött pontban 12 órakor, az európai válogatott kapitánya, Björn Borg Carlos Alcarazt és Casper Ruudöt jelölte ki, John McEnroe pedig a tegnap késő este szintén párost játszó Ben Sheltont és Frances Tiafoe-t küldte pályára.

Shelton szombaton remekül párosozott Alejandro Tabilo társaként, a néhány óra pihenő ellenére energikusan lépett pályára az amerikai sztár. Alcaraz és Ruud még sosem játszottak együtt, Shelton és Tiafoe viszont a tavalyi Laver-kupán már párosozott együtt. 

Jól kezdett az amerikai duó, rögtön Ruud szervagémjében fogadóelőnyhöz jutott, de Alcaraz a hálónál remekül dolgozott, és végül nem jött össze a korai brék. Sőt, ezt követően Shelton többször hibázott, látszott azért rajta kicsit a fáradtság, három bréklabdához jutottak Alcarazék. Ebből végül a harmadikat sikerült értékesíteni, a spanyol klasszis remek ütemben röptézett a hálónál, előnyben az európai válogatott.

Alcaraz sziporkázott, nagyon jól játszott, Ruud viszont néha azért belerontott, azonnal visszabrékelhettek volna Sheltonék, de amikor égett a ház, pont a norvég csinálta meg a pontot. Alcarazék a brékelőnyüket végigvitték, sőt további egy alkalommal elvették az amerikaiak szervagémjét, 6:2-re húzták be az első partit. Arra talán senki nem számított előzetesen, hogy az eddig párosban abszolút domináns Shelton és mókamester barátja, Tiafoe ennyire simán elbukják a szettet. 

A folytatásban sem lassított az európai kettős, de Sheltonék is nagyon ügyeltek adogatásaikra. Ugyan a világválogatott szetten belüli második szervagémjében két fogadóelőnyük volt Alcarazéknak, egyiket sem sikerült értékesíteni. Ennek ellenére Alcaraznak és Ruudnek is több olyan megoldása volt, ami vastapsot érdemelt a publikumtól. Remek színvonalú, szórakoztató mérkőzést játszottak a felek.

5:5-nél komoly esélye nyílt az európai párosnak, hogy végérvényesen lezárja a mérkőzést, fogadóelőnye volt, de egy látványos labdamenet végén elvesztette a lehetőséget, Sheltonék rövidítésre mentették az első szettet. A hét nyert pontig tartó tiebrék Shelton hibájával kezdődött, majd Ruud is rontott egy csúnyát, de mégis európai vezetéssel, 4:2-vel cseréltek térfelet. Elsőként Alcarazék előtt volt szettlabda – ami nekik egyben meccslabda volt –, a hosszú labdamenet végén Tiafoe hosszúra ütötte a tenyerest. Alcaraz és Ruud összesen 31 nyerőt ütött a mérkőzésen – abszolút megérdemelt siker, remek teljesítmény. 

az európai páros két szettben megnyerte a nap első meccsét, ezzel három pontot szerezve a Team Europe-nak. 

Rögtön változott a helyzet, Team Europe–Team World 7:8. 

A nap második mérkőzésén Danyiil Medvegyev következett európai oldalról, ellenfele az a Ben Shelton volt, aki néhány perccel azelőtt még a páros mérkőzésen játszott, nem volt sok pihenője az amerikai sztárnak. De mindössze 21 éves, bírja a gyűrődést, és egyáltalán nem látszott a játékán a fáradtság a sokkal kipihentebb orosszal szemben. Ugyanúgy jöttek a 210 kilométer per óra feletti rövidítésig, de Medvegyevet sem kellett félteni, mindkét teniszező magabiztos maradt szervagémjeiben, így viszonylag simán jutottunk a tiebrékhez. 

Remek rövidítéssel kezdett Shelton, nagyon hátul állt Medvegyev, tálcán kínálta magát a lehetőség. A következő labdamenetben Shelton újra felhívta riválisát a hálóhoz, ezt a labdát most beérte Medvegyev, és végül az orosz örülhetett – megoldotta a röptét a hálónál. Látványosabbnál látványosabb labdamenetek követték egymást, Medvegyev egy óriási, futtából megütött tenyeres nyerővel sokkolta az amerikait.

Sheltont sem kellett félteni, neki is voltak látványos megoldásai, majd ő jutott 6–4-nél két szettlabdához. Medvegyev dühében földhöz vágta ütőjét, az pedig az első sorba pattant, szerencséje volt az orosznak, hogy nem talált el egy nézőt. Shelton egyik szettlabdáját sem tudta értékesíteni, mind a kétszer ő hibázott, majd amikor Medvegyevnek volt lehetősége a szett lezárása, élt vele az orosz, 50 perc alatt megnyerte az első partit az európai válogatottnak.

Újabb remek meccs a Laver-kupán, nagyon jól szórakozott a berlini publikum. 

Az a folytatásban is kissé szokatlan volt, hogy többször hibáztak a vonalbírók, olyan labdákra mondták be az outot, amelyek még távolról is szemmel láthatóan csípték a vonalat, vagy teljes egészében ráestek. Így azért Mohamed Layhani székbírónak is bőven akadt dolga.

Második szett 3:2-es Medvegyev-vezetésnél volt először sansza az orosznak arra, hogy lebrékelje Shelton, de mindhárom fogadóelőnyt hatástalanított az amerikai – meg kell hagyni, remek játékkal. Shelton püfölte az orosz fonákját, bízott benne, egyszer csak elrontja, és ez be is jött neki. Egálról jöhetett a folytatás. 

4:3-nál megint gondja adódott Sheltonnak, őrületes gémbe keveredtek a felek, hatszor volt egyenlő, de Medvegyevnek egyszer sem volt fogadóelőnye. Akár 20 ütésnél is hosszabb labdamenetben gyűrték egymást, mindketten legmagasabb színvonalú teniszüket hozták, szavunk nem lehetett a mérkőzésre. Shelton őrületes energiákat mozgósított, és tartotta szerváját. Ekkor már több mint 4 órája volt pályán az amerikai – a páros meccset hozzászámolva. 

Jött az újabb fordulat, Shelton még az eddiginél is jobban teniszezett, gyakorlatilag mindent visszaadott a pálya összes szegletéből, Medvegyev úgy érezhette, minden labdamenetet legalább háromszor kell megnyernie ahhoz, hogy Sheltonnak már ne legyen válasza. És azért egyre gyakrabban előfordult, hogy frusztráltságában belehibázott az orosz. 5:5-nél Medvegyev első alkalommal a meccsen, némileg váratlanul elbukta adogatójátékát, Shelton pedig magabiztosan kiszerválta a szettet, jöhetett a tíz nyert pontig tartó szupertiebrék. 

Az idegek harcában a fáradtságot még hírből sem ismerő Shelton továbbra is remekül teniszezett, 5–5-nél elnyerte Medvegyev szervapontját, ezt az előnyt pedig végig tartani tudta. Shelton három meccslabdájából a másodikat értékesítette, Medvegyev hosszút ütött, így az amerikai elképesztő teljesítménnyel legyőzte a nála jóval előrébb rangsorolt oroszt – több mint kétórás csatában.

Team Europe – Team World 7:11, egyetlen győzelemre volt a világválogatott a Laver-kupától, a címvédéstől. 

Hatalmas teher volt Zvereven 

A hazaiak kedvence, a világranglistán második Alexander Zverev annak tudatában lépett pályára, ha vereséget szenved, akkor csapata, a Team Europe elbukja a Laver-kupát. A német klasszis ellenfele Frances Tiafoe volt, aki korábban volt már „befejező ember”, 2022-ben Sztefánosz Cicipászt legyőzve biztosította be a világválogatottnak a sikert, tavaly pedig Ben Shelton oldalán nyerték meg a párost, ami egyben a végső sikert is jelentette számukra. Tiafoe számára nem volt ismeretlen a helyzet, főleg úgy, hogy imádja ezeket a szituációkat.

Két sima adogatójáték után a harmadikban elsőként Zverevnek volt fogadóelőnye, de Tiafoe-t megmentették nagy első szervái. 2:2-nél a német sem tudta gyorsan lezárni a gémet, szorongatott az amerikai, de bréklabdáig nem jutott. Ezúttal is voltak kifejezetten látványos labdamenetek, nagyon szoros volt a küzdelem, az első pillanattól fogva érződött, hogy itt mekkora a tét.

Tiafoe-nál volt mindig az apró előny, mivel ő kezdte az adogatást, ezért Zverevnek kellett gémről gémre riválisa után zárkózni. 4:3-as Tiafoe-vezetésnél kettő csúnyát hibázott a német, karnyújtásnyira volt a fogadóelőny, de Zverevet megint megmentették adogatásai. Ez volt a német játékának egyetlen eleme, amivel riválisa fölé nőtt. A szett végén jöhetett – immár szinte szokásosan – a hét nyert pontig tartó rövidítés. Zverev remek tenisszel rukkolt elő az első pontokban, 1–1-nél egy olyan labdamenetet zárt le jó ütemű röptéjével, hogy talpra ugrott tőle az Uber Aréna. 

Ennek ellenére Tiafoe sem hagyta magát, tartotta szerváját, majd 5–5-nél Zverev csúnyán hálóba csapta a fonákot, az amerikai szerválhatott a szettért. Tiafoe pedig a rá jellemző magabiztossággal bevágott egy hatalmas ászt, Zverev mozdulni sem tudott rá, a világválogatott egyetlen szettre került a végső győzelemtől. 

A második szettben megint csak Zverevnek volt sansza arra, hogy előnybe kerüljön. 2:1-es vezetésnél egy remek ejtéssel jutott fogadóelőnyhöz, sőt labdamenet is kialakult belőle, de nagyon passzív volt a német, majd a hálóba ütötte a fonákot. Ilyen játékkal nem lehetett elvenni Tiafoe szerváját. A következő gémben viszont Zverev került bajba, olyannyira, hogy az egyre csak jobban, agresszívabban teniszező Tiafoe elvette szerváját, pedig a németnek 40:15-nél még két labdája is volt ahhoz, hogy kényelmesen lezárja a gémet. 

Tiafoe utána magabiztosan hozta szervagémjét, Zverev pontot sem csípett el, teljesen reménytelennek tűnt a német teniszező helyzete. De Zverev nem hagyta annyiban a dolgot, talán ő maga sem tudja, honnan merített energiát – a motivációról a közönség gondoskodott –, de egyik pillanatról a másikra szintet emelt a játékán, és úgy teniszezett, mint még eddig egy pillanatig sem a Laver-kupán. Borzasztó jól fogadott, agresszívan, bátran ütötte a tenyereseket, állva hagyta Tiafoe-t, és 4:2-ről hirtelen már a német vezetett 5:4-re. Robbant is az Uber Aréna, elképesztő volt a hangulat. 

Először még abszolválta a feladatot Tiafoe, három elbukott gém után hozta szerváját, de 6:5-nél már nem tudta megtenni ugyanezt. Őrületes, több mint negyedórán át tartó gémet játszottak a felek, hétszer volt egyenlő, Zverev pedig többször remek megoldásokkal harcolt ki fogadóelőnyt. A német teniszezőnek négy szettlabdája volt játékon belül, ebből a negyediket értékesítette, és döntő rövidítésre mentette a meccset. Elképesztő párbaj volt – Tiafoe sem hitte el, amit a háló túloldalán látott. 

Fej fej mellett haladtak a tíz nyert pontig tartó tiebrékben, előbb Zverev nyert pontot Tiafoe adogatásánál, de a német hibázott egyet, újra egál volt. Majd Zverev elkezdett megint elképesztően teniszezni, mindent visszaadott, az amerikai pedig frusztráltságában hibázott. Az olló 5–5 után kezdett nyílni, Zverev elnyerte riválisa adogatópontját, mellé tette két szerváját, és két pontra került a győzelemtől. Tiafoe játéka szétesett, így nem okozott gondot a németnek, hogy befejezze a meccset. 

elképesztő körülmények között, 2 óra 34 perc játék után Zverev nyert, ezzel döntő mérkőzésre mentve a Laver-kupa sorsát.

Nem túlzás megkockáztatni, hogy a Laver-kupa hét éve íródó történetében ez a mérkőzés volt a legizgalmasabb, legmagasabb színvonalú párbaj. Az utolsó, a három nap alatt 12. mérkőzés előtt: Team Europe–Team World 10:11. 

Egy kérdés maradt: Alcaraz vagy Fritz? 

A spanyol szupersztár Carlos Alcaraz és az amerikaiak US Open-finalistája, Taylor Fritz kezében volt a döntés a Laver-kupa sorsáról. Nem is alakulhatott volna stílszerűbben, Alcaraz első alkalommal játszott a Laver-kupán, a torna előtt pedig hangoztatta, egyrészt mindenképpen győzni jött, másrészt reméli, ott lehet a pályán a döntő pillanatokban. Ott lehetett, és ha már így alakult, az első pillanatoktól kezdve nekirontott riválisának. 

Az első két gém még eseménytelenül telt, majd Alcaraz elkezdett agresszívan teniszezni, támadta Fritz fonákját, ahogyan csak tudott, jött fel a hálóhoz, próbálta elültetni az amerikai fejében a gondolatot, hogy itt ma esélye nem lehet. Világklasszis színvonalon játszott a spanyol, Fritz saját szervái mögött elhalványult, Alcaraz pedig alig 20 perc alatt kétszer is brékelte ellenfelét, 5:1 állt az eredményjelzőn. Fritz csak mosolyogni tudott a spanyol néhány húzása után, és ugyan még behúzta a becsületgémet, de fogadóként szinte láthatatlan volt, Alcaraz 6:2-re nyerte az első szettet. 

És nagyon nem úgy tűnt, hogy itt bármi fordulat bekövetkezhetne a folyatásban. 

A második szettben Fritz még egy szervagémjét megoldotta, és úgy tűnt, a második is viszonylag könnyen meglehet, mivel 40:0-re vezetett gémen belül, de még innen is volt visszaút Alcaraznak. A spanyol klasszisnak persze kellett riválisa bizonytalansága és néhány könnyebb hibája, de amikor nagyon kellett, megcsinálta magának a pontot, szett- és brékelőnybe került. Fritz széttárta kezeit, valószínűleg nincs olyan teniszező a földön, aki felvette volna most a versenyt a spanyollal. 

Jött Alcaraz a hálóhoz szerva-röptézni, egy pillanatra sem engedte levegőhöz jutni az amerikait. A brék után ugyan az eddigiekhez képest nehezebb szervagémbe bonyolódott Alcaraz, mert néha túlságosan is színezte a játékot, ezért hibázott, de végül nem fizetett érte nagy árat – egy bréklabdát hárított, majd kiszerválta a játékot. 

Fritz próbálkozott valahogyan fogást találni a spanyolon, de fogadóként egyáltalán nem tudott érvényesülni, Alcaraz magabiztosan menedzselte az előnyét. Sőt, Fritz még saját szervagémjeiben sem lehetett nyugodt, minden pontra úgy csapott le Alcaraz, mintha vért ivott volna. Így azért borzasztó nehéz volt. Egyetlen dologban bízhatott Fritz, hogy riválisa valamikor hullámvölgybe kerül. Ez pedig a második szett derekán bekövetkezett.

Mennyi fordulatot tartogatott még a Laver-kupa?

Gyakorlatilag a semmiből több olyan ütést elhibázott Alcaraz, amit eddig csukott szemmel is pályára ütött, Fritz azonnal kihasználta a lehetőséget, sokkal bátrabban támadott, és rögtön visszabrékelt, Alcaraz 4:2-es vezetése után már a szettben maradásért kellett adogatnia 5:4-nél. Ezt, ha nem is könnyen, de megoldotta a spanyol, újabb lendületet kapott – pillanatok alatt túllendült a nehéz pillanatokon, majd újra elvette Fritz szervagémjét. A meccsért, a végső győzelemért adogatott. 

Nem remegett meg a spanyol klasszis, kiszerválta a mérkőzést, 1 óra 29 perc alatt két szettben megnyerte a meccset, ezzel pedig a Team Europe a Laver-kupa 2024-es bajnoka! 

A vége Team Europe–Team World 13:11. 

A Team Europe két év után visszafoglalta a Laver-kupa trónját, összességében pedig ötödször nyerte meg a háromnapos bemutatótornát. Ami csak nevében volt idén is bemutató. 

Laver-kupa 2024, harmadik nap után 

Team Europe – Team World 13:11 

(Borítókép: Getty Images) 

Rovatok