Index Vakbarát Hírportál

Bécsnek brit, Bázelnek francia ura lett

2024. október 27., vasárnap 17:43

Jack Draper Bécsben, a 2003-as születésű Giovanni Mpetshi Perricard pedig Bázelben nem talált legyőzőre 500-as kategóriájú kemény pályás tenisztornákon. Mindkettő teniszező első tornagyőzelmét ünnepelheti ezen a szinten.

Az egész héten ellenállhatatlan, szinte hiba nélküli tenisszel rukkolt elő a US Openen elődöntős Jack Draper, aki első alkalommal versenyzett Bécsben. A 22 éves brit teniszező az 500-as torna vasárnapi fináléjában 56 perc alatt mindössze két gémre került a győzelemtől Karen Hacsanov ellen. 6:4, 4:0-ra elhúzott, de innen még nem vezetett egyenes út a győzelemig. Az orosz nem adta fel, visszaküzdötte magát dupla brékhátrányból, 5:5-ig tartotta magát, aztán ekkor újra elbukta adogatását, Draper pedig kiszerválta a meccset. 

Draper pályafutása második tornagyőzelmét aratta az ATP Touron, idén nyáron a stuttgarti 250-es versenyt nyerte, szóval ezen a szinten ez volt az első diadala. Az idén berobbanó Draper ezzel a világranglista 15. helyéig lép elő, és ő lett a bécsi torna második játékosa, aki első szereplése alkalmával egészen a végső győzelemig menetelt. Érdekesség, hogy a másik teniszező, aki végrehajtotta ezt a bravúr, Draper honfitársa, Andy Murray volt még 2014-ben. 

A héten zajló másik 500-as tornát az a francia óriás, Giovanni Mpetshi Perricard nyerte, aki mielőtt a svájci tornára érkezett volna, kilencből nyolc meccsét elbukta. Az abszolút formán kívüli francia viszont remekül játszott egész héten, a vasárnapi döntőben pedig a sokkal esélyesebbnek tartott Ben Shelton győzte le két szettben. Perricard egyetlen alkalommal sem bukta el szervagémjét a döntőben. A 21 éves tehetség ezzel második ATP-tornagyőzelmét aratta, az elsőt idén májusban Lyonban nyerte, de az 250-es torna volt. Így ez az első sikere 500-as versenyen. 

Az ATP Tour hétfőtől Párizsban folytatódik a szezon utolsó mestertornájával. A főtáblán nem lesz magyar játékos, mivel Marozsán Fábián nem jutott fel a selejtezőből, Fucsovics Márton pedig a pozsonyi Challenger-tornán indul. 

ATP 500 Bécs, döntő

ATP 500 Bázel, döntő

Rovatok