Index Vakbarát Hírportál

A lány, aki Egerszegi csúcsait döntögeti

2014. január 31., péntek 00:42

A 200 háton háromszoros olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina 20 éves csúcsát döntötte meg a 14 éves Matyasovszky Dalma hátúszásban. A zalaegerszegi úszóklub csiszolatlan gyémántot talált.

„Dalma nagy erőssége, hogy egy viszonylag erős ritmusú három ötven méter után negyedikre még képes jobbat úszni az előzőeknél. Vagyis amikor a többiek fáradnak és lassulnak, ő még akkor is gyorsul. Az EYOF-on kikapott az előfutamban egy ukrántól százon, megfogadta nekem, ez még egyszer nem fordulhat elő, és a döntőben le is hajrázta. Hát ezért vannak nagyszerű adottságai, olyan pluszt képes kihozni magából, amit csak kevesen. Remélhetőleg idén is látni fogjuk ezt, egy nála egy évvel idősebb orosszal szeretne versenyben lenni. Ez egy külön motiváció neki, én pedig megpróbálom majd a legjobb tudásom szerint segíteni” – mondta Horváth Csaba, az úszónő edzője.

A 14 éves Matyasovszky Dalma ugyan megnyerte Utrechtben az Európai Ifjúsági Fesztiválon (EYOF) a 100, illetve a 200 méteres hátúszást is, a nevét mégis akkor ismerhette meg az ország, amikor a százhalombattai rövidpályás országos bajnokságon novemberben megdöntötte Egerszegi Krisztina korszakos korosztályos csúcsát 200 háton. (2:10.57-re írta át kétszázon, 100-on pedig 1:01.36-ra az úszás ikonjának eredményeit.)

Franklin már álomhatárt ostromol

Egerszegi a szöuli olimpiát 2:09.29-es idővel nyerte meg 1988-ban, három év múlva, az athéni Európa-bajnokságon állította fel korszakos csúcsát 2:06.62-vel. A zimbabwei Kirsty Coventry a szuperdressz forradalomban csak nagy nehezen tudta csak megjavítani. A jelenlegi rekord az amerikai Missy Frankliné, aki 2:04.06-tal csapott a célba a londoni olimpián.

„Akkor értettem meg, mekkora hatalom a média, mert a Zalai Hírlap cikke bejárta az egész magyar sajtót, folyamatosan csengett a telefonon, miközben Dalma edzőtáborban volt. Nem értettem, miért ez a nagy felhajtás, de mivel Egerszegi nemcsak Magyarországon, hanem az egész világ legjobb úszója volt, kezdtem összerakni, hogy miért kapták fel az eredményt. Holott én tudom, hol van a helyem ebben a sportágban, hiszen még nem értem el szinte semmit” - mondta Horváth Csaba.

Az is igaz, Egerszegi nagyon kevésszer úszott rövid pályán, az ő idejében nem volt szokás, másodsorban nem is készült fel soha ilyen típusú versenyre, könnyítés nélkül, munkából érkezett a versenyre, vagyis ez csak egy jelentéktelen időeredmény volt. A dresszek is megváltoztak azóta, Egerszegi még csak egyszerű fürdőruhában úszott, míg a mostaniak már elősegítik a gyorsaságot, akkor más volt a forduló is.

„Nagyon fontos szempontokat említettem, nélkülük az igazság nem teljes, bár semmiképp sem szeretném Dalma eredményét kisebbíteni. Nagyon tehetséges, akarnok versenyzőről van szó, aki imád versenyezni, vagyis megvan benne sok tulajdonság ahhoz, hogy nagyon jó versenyző legyen. Természetesen minden edző olimpiai bajnokot szeretne nevelni, természetesen Dalma is szeretne olimpiai bajnok lenni, de addig még iszonyatosan hosszú utat kell bejárnunk. Egymásra vagyunk utalva, nem szeretünk veszíteni egyiken sem.”

Alkatilag amúgy nem hasonlít Matyasovszky Egerszegihez, a csípője szélesebb, de sokkal dinamikusabban úszik a nagy elődnél, akiről az Amerikában olimpiai bajnokot nevelő Nagy József azt mondta: zenél a vízben.

„Olyan, mint Egerszegi, százévente születik egyszer. Nem valószínű, hogy valaki a közeljövőben 14 évesen olimpiai bajnok lesz, hogy olyan világrekordot úszik, ami 17 éven át érvényes. Dalma nem úszik rondán, sőt! De máshogy, és nem is szeretném, hogy örökösen összevessék majd Krisztinával. Tesszük csendben és visszafogottan a dolgunkat, és meglátjuk, mire jutunk” – mondta Horváth a medence partján, miközben tanítványa a 25-ös medencében úszott.

Példaképe mellett állt a dobogón

Matyasovszkynak egyébként már távoli példakép Egerszegi, hiszen az ötszörös olimpiai bajnok 1996-ban nyerte utolsó aranyát, vagyis három évvel az ő születése előtt, úszni csak felvételről láthatta. „Inkább Hosszú Katinkát mondanám példaképnek. Ezért is ugrottam ki majdnem a bőrömből, amikor az országos bajnokságon mellette állhattam a dobogón. Abszolút Rióban gondolkodom, ez a célom. Idén szeretnék minél több versenytapasztalatot szerezni, mert rutin nélkül ezt a sportágat nem lehet csinálni. Versenyezni persze jobban is szeretek, mint edzeni, ezzel talán nem vagyok egyedül, pláne, hogy a sikerélmény olyan jó visszajelzés, hogy érdemes csinálni. A kétszáz a kedvencem, valószínűleg az is marad.”

Látva a körülményeket, adódik a kérdés, el lehet-e egy ilyen kis uszodából, kis csoportból jutni a világ tetejére?

„Látva Katinka eredményeit, hogy egyedül készül fel, hogy Jakabos Zsuzsa sem csoportban úszik, talán megváltozott a csoportba vetett sikerességi hit. Bár itt, Egerszegen van két hasonló korú fiú, akivel húzhatják egymást felfelé. Emellett előfordulhat, hogy 12 hetet egy évben edzőtáborban vagyunk, ahol ötvenes medence van, és ott úszik Dalma. Az sem zárható ki, hogy a városban hamarosan megépül az 50 méteres uszoda, és a kérdés ezzel érvényét veszíti” – értékelt Horváth.

Matyasovszky EYOF-győzelme után a felnőttek kapitánya, Egerszegi és Kovács Ági edzője, Kiss László is gratulált nekik, és ezzel az eredménnyel a szövetség figyelmét is felkeltette, a februári háromhetes thaiföldi edzőtáborba meghívták, ahová Horváth is elkíséri.

Az első nagy feladat az lesz, hogy bírni kell az idősebbekkel az iramot és tűrni a monotóniát, mert idén nagy céljai vannak versenyzőnek edzőnek egyaránt.

„Szeretnék 2:09 körül úszni az ifjúsági Európa-bajnokságon és az ifjúsági olimpián is. Százon is egyre jobb szeretnék lenni, de a kétszázat érzem most inkább magaménak” - mondja határozottan a zalaegerszegi gimnazista, aki hetedik órája után jött az uszodába, bár már reggel ott volt, és akkor is úszott két órát.

A terve ambiciózus, mert egy év alatt négy másodpercet szeretne javulni, ilyen idővel már a londoni olimpián is döntőbe lehetett volna kerülni. Nem túlzó viszont, mert az EYOF-on 2:13-at úszott, és egy tavaly februári méréshez képest 12 másodpercet javult.

„Tudott már akkor sokkal jobbat, de gondjai voltak, de ettől még tény a szűk fél év alatt a 12 másodperces javulás. A neheze persze csak most jön, mert most már nem lehet olyan látványosan előrelépni. Elégedett lennék, ha 2:11-et vagy 2:12-t úszna. Lemehetünk persze 2:09-re is, ami neki a vágya, de ezek már olyan idők, amikből nehéz másodperceket csipegetni.”

Az úszás egyik legnehezebb, egyben egyik legfontosabb része, hogy a versenyző annyit ússzon, amennyit az edző két tőle. Matyasovszkynál már most kialakult ez a hihetetlen érzék, ha 32 vagy 33 másodperces ötvenet kérnek tőle, akkor képes ezt teljesíteni. Ez a későbbiekben egy nagyon fontos érzék, mert nem szabad egy nagy versenyen, hogy a közönség megzavarja, vagy egy erősebben kezdő társsal menjen, mert a végére is kell az erő.

Horváthnak már volt olimpikonja, Szekeres Dorina ugyancsak hátúszásban ért el Londonba, ezért van rutinja abban, hogy kell eljuttatni valakit komoly szintre, de az elkövetett hibáiból szeretne tanulni, hogy Matyasovszkyval még magasabbra jusson.

A szakember úgy véli, a riói 2016-os olimpiát együtt elérhetik, minden másról utána érdemes beszélni. Nagy a konkurencia, hiszen Hosszú mellett Verrasztó is megpróbálhatja kivívni a részvételt, de nemcsak az idősebbekket, a fiatalabbakat is figyelniük kell, mert a 12 évesek között is van két lány, akik szintén Egerszegi korosztályos csúcsait döntögetik.

Az edző filozófiája: aki nem tartja a lépcsőket, és nem folyamatosan lépeget, hanem ugrik egyet, az orra is bukhat.

„Nem vagyok rövidlátó, ebben a sportágban hatalmas eredménykényszer van, ha pedig nincs eredmény, nem biztos, hogy együtt maradhatunk. De előbb még Riót kell elérnünk, és erre jók Dalma esélyei.”

Addig még sok fontos feladat vár rájuk, Horváth elsősorban az élsportolói életre szeretné felkészíteni, belenevelni például, hogy akármennyi tésztát nem ehet, ezért olykor kér, olykor követel. Nem lehet vele mindenhol, az iskolában nem látja, mi történt, de a reggeli és a délutáni mérlegelésnél minden kiderül.

„Dalma hízásra hajlamos, ezért el kell fogadnia, lemondás nélkül nincs eredmény. Ez egy ilyen drasztikus sportág. Ha súlyosabb valaki, mélyebbre kerül a súlypontja, és a vízfekvése változik, az időeredménye is változni fog. A sikerei után a fejét is rendbe kell tenni, hogy feltétlen tudja, hol van a helye, és mi kell ahhoz, hogy a legnagyobbak közé emelkedjen. Nagyon fogékony, szeret olvasni Egerszegiről, másokról, min mentek végig. Nem kell nógatni, önmaga keresi a lehetőséget, hogy megismerje a neves elődöket, nyilván erőt merít belőlük. Folyamatosan nézi Katinka Facebook-oldalát is, rögtön mondja nekem az időket, milyenekkel nyert a rövid pályás Világkupákon.”

A versenyző mellett az anyuka lemondása és helytállása is példaértékű, hiszen Zalaszentivánról minden reggel tíz kilométert kell autózniuk, hogy beérjenek háromnegyed hatra az uszodába. A versenyzőt egyedül nevelő édesanya mellett a nagymama is erő felett segíti unokáját, a korábbi edzőtáborok költségeit ők fedezték, amit a klub nem tudott kigazdálkodni. Most az EYOF-sikerekkel, a szövetség anyagi helyzetének javulásával erre már nincs szükség, de a dresszeket eddig értelemszerűen neki kellett megvásárolniuk.

Rovatok