Index Vakbarát Hírportál

Magyar csúccsal 6. hely a királykategóriában

2014. augusztus 22., péntek 19:13

Kozma Dominik a pénteki döntőig már kétszer javította meg a 100 gyors országos csúcsát, ezzel az ötödik helyen került be a belini úszó Európa-bajnokság fináléjába.

Kétszázon peches volt, 11 századdal maradt le a bronzéremről, most abban bízott, visszakapja a sorstól a hiányzó századokat, és szerencséje lesz a benyúlásnál.

Két francia, két olasz és két orosz is az éremszerzésben reménykedett, nem volt tehát könnyű dolga.

A döntőben újabb országos rekordot (48.76) könyvelhetett el, de ez is csak a hatodik helyre volt elég. A két francia nyert, Manaudou majdnem 38 századdal Gilot előtt. Az olasz Leonardinak két század hiányzott az ezüsthöz.

"Meg kell még tanulnom százat úszni. A mostani első hosszon volt négyes levegő, kettes is (két tempó után levegővétel), azaz eléggé mix jellege volt. De most elkezdtem a tanulási folyamatot, aztán idővel rendben lesz ez. A dobogóhoz 48.3 kellett, attól én most még messze vagyok, viszont látszik, érdemes belevetnem magam abba, hogy kell teljesen jól csinálni a százat."

Hosszú Katinka a 4x200-as gyorsváltóbeli gigantikus hajrájával már bemelegített csütörtökön a 200 gyorsra, és a harmadik legjobb idővel került a döntőbe. Az egyik favorit, az olasz Pellegrini a váltóban mindössze nyolc századdal úszott jobbat nála, a már három aranynál tartó vasasos versenyző bejelentkezett egy újabb éremre a szombati döntőbe. Pellegrinié a legjobb idő, az orosz Popováé a második, de csak pár századdal van Hosszú előtt. Ők hárman úsztak 1:57-en belül.

Bernek Péter a második, Balog Gábor a harmadik idővel került a 200 hát szombati döntőjébe. Bernek mindössze hat századdal volt gyengébb, a lengyel Kaweckinél, élete legnagyobb sikerét érheti el szombaton.

A 22 éves Bernek Péter így nyilatkozott utána: "Még mindig nem esett igazán jól az úszás, de már jobban tetszett, mint délelőtt. Még el kell döntsem, hogy ússzam holnap, mert egy picit bizonytalan vagyok. De össze fogom rakni addig, aztán igyekszem a legtöbbet kihozni magamból."

Szokás szerint nekimentem a kötélnek, és nagyon az az érzésem, hogy a fordulóimban is van még bőven – jelentette ki önkritikusan Balog. – Egyszerűen nem éreztem azt, hogy úgy el tudom rúgni magam, ahogy szeretném. Az ob-n, ahol ennél két tizeddel jobbat jöttem, jobban éreztem a fordulókat is. Úgyhogy még tudok javulni, sokat jelent, hogy harmadik idővel kerültem be, neki fogok menni, aztán meglátjuk. Vagy sikerül, vagy nem. De nagyon bízom benne, hogy sikerül a döntőben valami emlékezeteset mutatni.”

A szombati döntőbe Cseh László kisebb kerülővel jutott be, mert 100 pillangón holtversenyben a nyolcadik legjobb időt úszta, és a hét évvel fiatalabb francia Metellával még egyszer össze kellett mérnie az erejét a program végén.

Kozma le is szúrta legjobb barátját, Csehet a rajtja miatt. "Ilyen rajttal el sem indulnék, vagy visszafordulnék"

A szerdán 200 vegyesen Eb-aranyat szerző vigyorgott és a hazai szövetség facebook oldala szerint így válaszolt: "kuss."

A szétúszásnál azonban megfogadta a tanácsot, jobban rajtolt riválisánál, és nemcsak emiatt legyőzte a párosversenyben 23 századdal a franciát, vagyis 51,73-as eredményével ő is ott lesz a döntőben. Cseh a tavalyi vb-n fantasztikus második ötvennel jött fel a második helyre. A szétúszáskor elért ideje egyébként a második legjobb.

"Elsőre nagyon akartam menni, de ennek éppen hogy nem-menés lett a vége. Erre most úgy jöttem ki, hogy könnyedén úszom, megerőltetés nélkül - és ez sikerült is. Az a gáz, hogy elsőre kellett volna ennyit jönnöm, csak így picit viccesebb az egész."

Rovatok