Index Vakbarát Hírportál

Hosszú Katinka megint tarolásra készül a rövidpályás világkupán

2014. szeptember 28., vasárnap 14:05

Doha és Dubaj után csaknem egyhónapos szünet után Hongkongban folytatódik az úszók rövidpályás világkupa-sorozata, magyar részről Hosszú Katinka, valamint két testvérpár, Gyurta Dániel és Gergely, illetve Verrasztó Dávid és Evelyn részvételével.

A hétfőn és kedden rendezendő vk sztárja kétségtelenül Hosszú Katinka, aki az első két állomás után - 15 aranyérmének és 5 világrekordjának köszönhetően 355 pontot gyűjtve - hatalmas fölénnyel vezeti a női összetett ranglistáját, és - ahogyan a hazai úszószövetség vasárnapi hírlevele fogalmaz: - „természetesen ismét tarolásra kész". Ugyanakkor ezúttal nem várhatók tőle világrekordok, mert amint azt elutazása előtt elárulta, az elmúlt hetekben ismét a kemény munka volt napirenden.

„Más volt az Európa-bajnokságról Dohába és Dubajba utazni, hiszen akkor ki volt hegyezve a formám, azóta viszont újra nagyon kemény edzések következtek" – mondta a világ- és Európa-bajnok, hozzáfűzve, kissé furcsa is volt számára, hogy egy hosszabb időszak után újra ilyen terhelést kap, hiszen az Eb előtti formába hozás során, meg aztán a két világkupa és a szingapúri meghívásos sprintverseny heteiben mások voltak az adagok.

„Természetesen erre a mostanira szükség van, hiszen megint nagyon jó formában kell lennem a decemberi rövidpályás világbajnokságon, azt viszont meg kell alapozni" – jelentette ki.

Már csak ezért is a hongkongi versenyen inkább a mennyiség dominál majd, és kevésbé a minőség, vagyis rendkívül kemény versenyprogram teljesítése vár rá.

„Most úgy áll a helyzet, hogy minden egyes számra neveztünk, aztán majd eldöntjük, hogy kihagyok-e egyet-egyet. Azaz a versenyzés egyszersmind készülés is, vagyis nem vagyok olyan formában még, hogy rekordokat döntsek" – magyarázta.

Gyurta Dániel sem ígért ezúttal újabb rövidpályás világcsúcsot: a 200 mellen, Dubajban a saját, öt éve elért legjobb idejét megjavító mellúszó-klasszis hasonló úton jár, mint Hosszú Katinka, azaz a dohai vb a legfontosabb, minden más csupán egy közbülső állomás az odavezető úton.

„Ezúttal a versenyzés, bizonyos taktikák begyakorlása a legfontosabb. Az edzések jól mentek az elmúlt hetekben, kíváncsian várom, mi jön ebből vissza" – mondta az idősebbik Gyurta, aki a második helyen áll az összetett versenyben, csupán 4 ponttal lemaradva a 120 ponttal éllovas dél-afrikai Chad Le Clos mögött.

Gyurta Dániel mellett ott lesz a hongkongi medencében az öccse, Gergely is, valamint szintén rajtkőre lép a két Verrasztó, Dávid és Evelyn is.

Rovatok