Index Vakbarát Hírportál

Kína keresztelte el Iron Lady-nek Hosszút

2014. november 22., szombat 15:24

A december eleji rövid pályás úszó világbajnokságra készülő Hosszú Katinka szombaton lépett a könyvével a közönség elé, és vagy 200-an várták a dedikáláson.

A könyv címe, Iron Lady. Nem önéletrajzi, sokkal inkább motivációs. A becenevét még a kínai sajtótól kapta, amikor a 2012-es pekingi rövid pályás Világkupán 400 vegyesen éppen lemaradt a világrekorder Je Si-ven mögött, majd pár perc múlva 200 pillangón legyőzte a szintén olimpiai bajnok Liut.

A két röviddel egymás után kezdődő futam után kapta ezt a nevet - az úszásban ez a két legnehezebb szám -, amit előbb az amerikai, később pedig az európai, értelemszerűen a magyar sajtó is átvett.

Hosszú az olimpián negyedik lett, Dave Salo irányításával, akinek a 2009-es világbajnoki címét köszönhette, de utána már éremig sem jutottak együtt vb-n vagy éppen az olimpián.

A könyv szerzője, a Digisport kommentátora, Szántó Dávid azt mondja, Hosszú életútjából akár a tízévesek vagy a sokkal idősebbek is erőt meríthetnek, és nemcsak az úszók. „Volt olyan üzletember, aki azért rendelt belőle, mert neki is fontos tapasztalatokkal szolgált.”

Hosszú a pénzdíjakból több mint egymillió dollárt keresett össze, ő a sportág első milliomosa. „Minden centért megdolgoztam” - mondta rendre, ha a pénz szóba került. Tény, napi nyolc vagy kilenc órát tréningezik, a magyar bajnokságon valamennyi számban elindult, és csak egy aranyat nem nyert meg,

A célja, hogy Rióban feledtesse a két évvel ezelőtti londoni gyengébb szereplését, érmet szeretne, de akkor sem boldogtalan, ha nem jön össze.

Az egyik vásárlótól kérdezte a bajnoknő, milyen színű tollal írjon bele? Fekete, kék vagy arany? "Hát arannyal, hozzád az illik" - jött a válasz.

Hogy mennyire érdekli a szurkolókat az úszónő, jó példa: nagyjából egy óra alatt 62 könyvet adtak el a boltban.

A könyvben egyébként az egyik fejezet címét a legendás amerikai foci edzőtől Vincent Lombarditól kölcsönözték: "az önbizalom átragad, a hiánya éppúgy."

Jól érzékelteti, milyen önbizalom-hiányos állapotban kezdte el újra önmaga felépítését 2012 szeptemberében, és hová jutott most Shane Tusup, vagyis a férje irányításával.

Hosszút december elsején a világ legjobb úszónőjévé választhatják, az amerikai Katie Ledeckyvel van hatalmas versenyben.

Rovatok