Index Vakbarát Hírportál

A nyelvtanulásnál fontosabb a Katinkának tett ígéret

2014. december 11., csütörtök 15:25

A magyar úszók Hosszú Katinka nyolc érmével – köztük négy első helyével -, Gyurta Dániel és Bernek Péter aranyaival a nemzetek éremtábláján a második helyen végeztek a dohai rövid pályás úszó világbajnokságon, csütörtökön sajtótájékoztatón emlékeztek a múlt hétre.

„Még az életemben nem szurkoltam úgy Ryan Lochtenak – Cseh Lacika ellenfele volt, ezért nem szoríthattam neki -, mint a múlt vasárnap, hogy az amerikaiak előzzék meg a brazilokat a váltóban, mert akkor elsők lehettünk volna ebben a versenyben. Az amerikaiak kikaptak, a brazilok elénk kerültek, de ennyi baj legyen, mert egy boldog kapitány arról számolhat most be, hogy világraszólóak az eredményeink. Minden idők legsikeresebb rövid pályás világbajnokságán vagyunk túl. Ezzel sikerült a Grand Slam is, ahol indultunk idén, arannyal jöttünk haza” - vezette fel Kiss László, az úszók első embere.

Kiss Egerszegivel már 14 évesen olimpiát nyert 1988-ban, és megjegyezte, nem bánná, ha a most kipróbált két tehetség, Késely Ajna valamint Gyurinovics Fanni Rióban, két év múlva már a sportág újabb színfoltjait jelentenék. A két versenyző 13 éves múlt, ez volt a bemutatkozásuk a felnőttek közt, és sok hasznos tapasztalatot gyűjthettek, hogyan kell felkészülni az ilyen versenyekre, a klasszisok közvetlen közelében lehettek versenykörülmények között. Láthatták a fordulóikat, megnézhették, milyen a szárazföldi munkájuk.

„Nem szeretnék én ezzel hátizsákot adni rájuk, csak érzékeltetni a tehetségüket, mert nagy kincsei lehetnek az úszósportnak mindketten, már most is korosztályos csúcsokat döntögettek” - magyarázta a kapitány.

A szövetség elnöke, Gyárfás Tamás önmagának tett fel egy kérdést, ami így hangzott: nem ideje korán vannak-e már csúcsformában az úszók most? Meg is válaszolta: NEM.

Egyúttal bízik a jó folytatásban jövőre a kazanyi vb-n és az olimpián is. 

Hosszú Katinka természetesen elégedett volt, hogy nyolc éremmel tért haza, legszebb álmai váltak valóra még úgy is, hogy 400 vegyesen, 200 pillangón és 200 gyorson egyaránt világcsúccsal verték, és lett ezüstérmes. A négy aranyát ő is világrekorddal nyerte.

Mivel ő lett a világ legjobb úszónője, edzője és férje, az amerikai Shane Tusup lett egyben a világ legjobb edzője is.

Ő most úgy értékelt, hogy az első stresszesebb nap után sikerült visszajönnie, ami nagy érdem. (Hosszú szerint erre még tavaly sem lett volna képes.) A spanyol Belmonte Garcia 400 vegyesen és 200 pillangón nyert az első nap.

A 26 éves amerikai edző kifejtette még, hogy sokat tanultak ebből a versenyből is, hogy lehet még jobb, és értelemszerűen gyorsabb Hosszú.

A tavalyi pihentetése nem sikerült a legjobban, azokból is leszűrte a tanulságokat. 

Próbálkozik egyébként a magyarral, de most ennél vannak fontosabb dolgok.

„Megígértem Katkának, hogy még egyszer nem fordulhat az elő, ami Londonban történt az előző olimpián, ahol cserben hagyta az akkori amerikai edzője. Rengeteg időt emészt fel, hogy edzőként teljesítsek, hogy magas szinten versenyezzen Katka, és erre felkészítsem. Ez a legfontosabb az életünkben, sajnos emiatt nem tudok úgy haladni a magyar nyelvvel, ahogy szeretnék.”

Rovatok