Index Vakbarát Hírportál

Hosszú Katinka jobb, mint a vébén

2015. augusztus 15., szombat 19:12

Hosszú Katinka a franciaországi Chartres-ban rendezett úszó-világkupa első napján két arany- és egy bronzérmet szerzett. Verrasztó Dávid 400 vegyesen nyert, Jakabos Zsuzsanna 200-on lett második.

Hosszú a világbajnokság óta nem sokat pihent, Kazany után a moszkvai úszó-világkupát is bevállalta, ahol négy aranyérmet szerzett. A világkupa második állomásán,  is nehéz programot állított össze magának, a mellúszásokon kívül minden számba nevezett.

A délutáni döntők közül először 200 gyorson indult, a legjobb idővel jutott be, de mellette úszott a vb-bronzos Missy Franklin, aki Kazanyban legyőzte Hosszút. Franciaországban azonban megváltoztak az erőviszonyok, Hosszú végig vezetve, több mint egy másodpercet vert az amerikai úszóra. Idejük: 1:56.06 illetve 1:57.28. Hosszú hét századdal még jobbat is úszott, mint a világbajnokságon.

Száz pillangón a legjobb időt érte el az előfutamban délelőtt, de visszalépett a számtól. Verrasztó Evelyn így a hatodik idővel döntőzhetett. Nem sikerült javítania, sőt csak a hetedik lett.

Hosszú ötven háton is kipróbálta magát, sokat nem lehetett várni tőle ezen távon, a hetedik helye nem meglepetés, inkább csak bemelegítés volt neki a 11 perccel később induló 200 vegyesre.

Azon nem kezdett nagyon erősen, a pillangót még Jakabos Zsuzsanna teljesítte először, Hosszú csak a negyedik idővel fordult. Még háton is második volt, de a második százon megelőzte Jakabost, végül 63 századdal (2:10.19) verte meg a második helyen végző riválisát. Ezután ötven gyorson rajtolt el, ahol bronzérmet szerzett.

Kétszáz háton bombaerős volt a mezőny, a kazanyi vb első négy helyezettje újra megküzdött egymással. Meglepetésre az akkori negyedik, az orosz Darja Usztinova szerepelt legjobban, bő egy másodpercet vert a világbajnok Emily Seebohmra, Missy Franklin majdnem kettőt kapott. Hosszúnak esélye sem volt, a győztestől hat másodpercet kapott, a negyedik lett. A nyolcszáz gyorsot bevállalta a nap végére, de valószínűleg ezt csak edzésnek fogta fel, a hetedik helyen zárt.

Férfiaknál Verrasztó Dávid 200 pillangóban és 400 vegyesen indult, utóbbiban nagy hajrával, az utolsó ötvenen második legjobb időt úszva a negyedik helyen érte el a falat. Négyszáz vegyesen nem is lehetett kérdés, hogy nyer-e. Csak hárman neveztek a futamba. Verrasztó az ír Benjamin Doyle-nál 22 másodperccel, az Egyesült Arab Emirátusok versenyzőjénél, Mohammed al-Ghaferinél 1 perc 22 másodperccel jobb idővel nevezett. Ez a különbség aztán a medencében is érvényesült.

Rovatok