Index Vakbarát Hírportál

Lemondott Kiss László úszókapitány

2016. január 7., csütörtök 16:48 | aznap frissítve

Gyárfás Tamás úszóelnök szerint a kapitány, Kiss László mindent elkövetett a megbékélésért Hosszú Katinka ügyében. Miután megalázó helyzetbe hozta őt az úszónő, lemondott. Gyárfás nem fogadja el, harcolni fog a maradásáért. Kiss Egerszegi edzője volt, szakmai tudása megkérdőjelezhetetlen.

Váratlanul lemondott tisztségéről Kiss László, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya. A 75 éves edzőlegenda 1993 óta vezette a női úszócsapatot, 1999-ben vette át a férfiak irányítását is.

Vezetése alatt olimpiai bajnok lett Czene Attila (1996), Egerszegi Krisztina (1988, 1992, 1996), Kovács Ágnes (2000), Gyurta Dániel (2012), Risztov Éva (2012), három ezüstérmet nyert Cseh László (2008), Güttler Károly (1988) pedig egyet. Mindannyian világbajnokok, vb-érmesek is lettek mellette.

Így hagyta faképnél Hosszú Katinka Kiss Lászlót

Javában készült a csapattal a nyári olimpiára, semmi nem utalt csütörtök délutáni bejelentésére, de Hosszú Katinka szerdai botrányos sajtótájékoztatóján méltatlanul bántak vele. Békíteni ment oda, ám az úszónő nem volt hajlandó szóba állni vele. Hosszú sajtósa elküldte, amikor odament hozzá, és beszélni szeretett volna vele.

Kiss méltatlannak érezte

A viszonyuk érthetetlenül romlott meg, a berlini 2014-es Európa-bajnokságon a 75 éves mesteredzőt Hosszú kérte fel egy táncra, a zenét pedig az edzőférj, Shane Tusup szolgáltatta.

"Jóindulattal voltam irántuk, semmit sem követtem el sem Hosszúékkal szemben, sem a magyar úszás ellen, hogy ilyen elbánást érdemeljek. Méltatlan ez az egész. 

Korábban négy olimpiáról is aranyéremmel térhettem haza úszóink jóvoltából, azt kívánom, hogy Hosszú Katinkáék is éljék át ezt a boldogságot a riói olimpián" - mondta az MTI-nek a szakember.

Gyárfás nem fogadja el a lemondást

Gyárfás Tamás, a szövetség elnöke is azután értesült a hírről, amikor már a távirati irodát felhívta Kiss. Gyanítja, azért fordult először a sajtóhoz, mert ő minden erejével megpróbálta volna lebeszélni erről. 

„Egyértelműen a keserűségéből, bánatából fakad ez a döntés. Gondolom, feltette magának a kérdést, kell ez nekem? Megalázó volt nemcsak a sajtótájékoztató utáni fogadtatása, hanem már előtte is, ahogy bánt vele Katinka. Amikor az uszodában nem állt vele szóba. Pedig ő mindent megtett a megbékélésért. Nem fogadom el a lemondását és visszavárom" - mondta a Gyárfás Tamás az Indexnek.

Hétfőn folytatják

Hétfőn újra beszélnek, addig - Kiss nem szeretne nyilatkozni - és akkor is megpróbálja megértetni Kissel, hogy szükség van rá, nélküle a hazai úszás nem létezik, mondta Gyárfás. Szerencsére Kiss egészségügyileg rendben van, fizikailag bírja az olimpiáig.

Most már még inkább azt érzem, hogy elég volt a háborúskodásból. Az üzengetés, a színjáték nem vezet sehová. Tűzbe megyek érte mind emberileg, mind szakmailag. Nagyon érti a dolgát

- jelentette ki Gyárfás.

Az elnök szerint Katinka célja sem lehet az, hogy Kiss László nélkül menjen Rióba a magyar csapat.

"Tanulni kell ebből az esetből mindenkinek. Talán Katinka is ráébred arra, milyen hatást váltanak ki a szavai, cselekedetei" - magyarázta az elnök.

Mi hangzott el pontosan Hosszú Katinka sajtótájékoztatóján?

Még egy FINA-gála is Budapesten

Gyárfás kifejtette még, hogy január 31-én Magyarországra érkezik a nemzetközi szövetség (FINA) vezérkara, és belegondolni is rossz, mi lesz a gálán.

"Elfordulunk majd egymástól, miközben előttünk tiszteleg a világ?" - összegzett egy kérdéssel, és megerősítette, hogy a Hosszú-ügyről nem szeretne többet beszélni. De nyomatékosította: Kissre és Hosszúra is egyaránt szüksége van a sportágnak, mert együtt mindenki erősebb.

Turi kiállt Kiss mellett

Jelenleg Risztov Éva edzője Turi György, aki még a Spartacusból jól ismeri Kiss Lászlót, aki a mentora volt.

Az edző elfogadhatatlannak nevezte Hosszú viselkedését, és határozottan kifogásolta a nyilvános megszégyenítést. "A tiszteletlenség nem uralkodhat a tisztesség felett" - állította.

Sós Csaba alelnök is kifejtette a véleményét. "Katinka oldaláról megvan a logikája annak, amit mond és csinál. Fél éve vagyok ebben a történetben, de a meg nem értés gyökerei szerintem régebbre nyúlnak vissza.

Katinka sem a többiekkel akar szemben állni, nem személyi változást akart, csak a rendszer nem pont úgy működik, ahogy az megfelelne az ő újfajta felfogásuknak."

Azt gondolja, meg nem értésről van szó, amit beszélgetéssel lehet tisztázni.

Kissnek uszoda is viseli a nevét

Kiss 1965 óta edzősködik, korábban az öttusa-válogatott mellett is dolgozott. 1983-ban szerzett mesteredzői címet. 1993 óta dolgozik a Magyar Úszószövetségben, korábban alelnök volt, majd 2012-ben az elnökség tagja lett. 1991 és 1999 között hat alkalommal az év legjobb edzőjévé választották.

2013 januárjában újabb négy évre meghosszabbították kapitányi kinevezését, egyúttal az edzőbizottságot is ő vezette. A magyar úszósport halhatatlanja - Százhalombattán uszoda viseli a nevét -, 2008-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal tüntették ki.

Rovatok