Index Vakbarát Hírportál

Az úszószövetség elnöksége és az edzők is kiálltak Kiss László mellett

2016. április 6., szerda 11:26 | aznap frissítve

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) szerdán délelőtt két ülést tartott. Előbb a sportág vezetői, majd az edzőbizottság tagjai szavaztak arról, hogy Kiss László változatlanul szövetségi kapitányként tevékenykedjen-e, vagy le kell váltani.

Kiss Lászlót a hatvanas években csoportos nemi erőszak miatt börtönre ítélték, aztán kiderült, abból 20 hónapot ült le, utána visszatért versenyezni.

A jelenlévők mindkét találkozón egységesen úgy döntöttek, hogy a szövetségi kapitánynak változatlanul bizalmat adnak.

Kiss edzőkollégái így fogalmazták meg kiállásukat.

„Akik a magyar sportban, ezen belül a honi úszó életben tevékenykednek, mindannyian hallottak arról, hogy Kiss Lászlóval szemben 55 évvel ezelőtt milyen ítélet született. A történtek ellenére módot kapott arra, hogy a sportágban dolgozhasson. A mögöttünk álló több mint fél évszázadban edzőként, pedagógusként, kapitányként példás munkát végzett, amelyet pártállástól függetlenül több kormány is a legteljesebb mértékben elismer, kevés sportember büszkélkedhet annyi kitüntetéssel, mint ő. Nem kérdés előttünk, hogy Kiss Lászlót a bíróság egykor elítélte, ugyanakkor mindenkinek biztosítani kell a lehetőséget arra, hogy teljesítményével, helytállásával feledtesse bűnét. A szövetségi kapitánynak ez – előttünk – sikerült.”

Kisst 55 éve csoportosan elkövetett nemi erőszak miatt háromévi börtönbüntetésre ítéltek, ebből azonban 20 hónapot töltött le, utána, 1963-ban szabadult.

Rovatok