Index Vakbarát Hírportál

Így foglalkozott Kissék ügyével a korabeli sajtó

2016. április 7., csütörtök 06:56 | aznap frissítve

Aki élt 1961-ben, és jó a memóriája, emlékezhetett Kiss László és társai ügyére. A csoportos nemi erőszakot az akkori magyar sajtó nem hallgatta el, de túl nagy ügyet sem csinált belőle – vonhatjuk le a következtetést néhány lapot átfutva.

MTI: Törvénybe ütköző súlyos cselekmények

A magyar úszóválogatott 1961 júliusában az olasz–magyar csapat párharcára készült. Július első napjaiban több újság is esélylatolgatásba kezdett, majd a válogatott összeállítását is lehozták. Ebben szerepelt Kiss és Várszegi Lajos is.

Az első San Remó-i eredményeket július 11-én közölte a Népsport címlapja. Az oldal alján pedig egy előzmény nélküli MTI-hír szerepelt:

„A Ferencvárosi Torna Club elnökségének fegyelmi bizottsága Várszegi Lajos, Kiss László és Lantos László úszóversenyzőket szocialista sportemberhez méltatlan, törvénybe ütköző súlyos cselekmények miatt az egyesületből kizárta."

Népsport: Brutális cselekedetet követtek el

A lap korábbi számaiból nem lehetett kideríteni, hogy mi történt pontosan. A Népsport nem írt a nemi erőszakról, és egy július 17-i cikkükben is annyit írtak, hogy brutális cselekedetet követtek el az úszók.

Az FTC közleményében akkor a nevelőmunka erősítését és szigort ígért a szakosztályainál. A Népsport Határozott intézkedéseket! publicisztikájában éppen ezt hiányolta. Azt írják, hogy „a sportuszodai huligánkodás" nem volt előzmény nélküli a klubnál. A megelőző télen egy úszó és két vízilabdázó is feltehetően nemi erőszakot követett el, de a sportvezetők segítségével eltussolták azt az ügyet is.

A Népszabadság írt a nemi erőszakról, de név nélkül

A Népszabadság sem számolt be, hogy mi történt a Sportuszodában, nem is említették Kissék nevét, csak egy július 12-én megjelent írásukból lehetett következtetni rá, hogy értesültek az esetről. „...most három úszót kell letartóztatni nemi erőszak miatt" – áll a cikkben, amelyben a sportolók pályán kívüli életéről elmélkedtek, felidézve labdarúgók éjszakai duhajkodását és egy kerékpáros vámkihágását is.

A Magyar Nemzet volt a leginformatívabb

Ahogy azt amerikai lapok is közölték az AP nyomán, a Magyar Nemzet 1961. október 13-i számában jelent meg egy hírben Kissék elsőfokú ítélete.

Ítélet az úszók bűnügyében

A Központi Kerületi Bíróság csütörtökön ítéletet hirdetett három úszó sportoló ügyében. A bíróság többnapi tárgyalás után megállapította, hogy a három úszó ellen erőszakos nemi közösülés ügyében az ügyészség vádirata alapján a vád igazolást nyert és ezért Lantos Lászlót négy évi, Várszegi Lajost négy évi és Kiss Lászlót öt évi börtönre ítélte. Az ítélet nem jogerős.

Rovatok