Index Vakbarát Hírportál

Doppingolhattak az úszók Kiss László alatt

2016. április 14., csütörtök 11:13

Egy 1988-ban megjelent könyvben azzal vádolták meg Kiss Lászlót, hogy doppingot adott gyerekeknek. Az elveszett ezüst nyomában című könyv a szöuli olimpia után jelent meg, elsősorban Szanyi Andor doppingesetével foglalkozik, és a tőle elvett ezüstéremmel, de van egy fejezet benne Ifjúság elleni bűntett címmel.

Megkerestük a könyvtárban a Lépesfalvi Zoltán-Pilhál György szerzőpáros által jegyzett könyvet.

A fejezetben a Spartacus úszószakosztályával foglalkozik és Csikány Csilla úszó esetével. Az úszónő édesapja, Csikány József Kisshez hasonlóan a Fradiban úszott, 1962-ben és 1966-ban Európa-bajnoki bronzérmes lett.

Az eset 1983-ban történhetett, amikor Csikány kislánya a nyelve alá dugott egy tablettát, amit az edző le akart vele nyeletni, az édesapja pedig bevizsgáltatta. Nerobol volt, ezután bement az edzőhöz, Kiss Lászlóhoz és számon kérte. Kiss azonban nem lepődött meg, és kioktatta Csikányt, hogy nincs ebben különös, aki eredményt akar, ezt szedi.

A képre kattintva nagyobb méretben is olvashatja a teljes szöveget:

Az elmúlt napokban próbáltuk reagáltatni Kiss Lászlót, nem sikerült, ahogy Csikány József sem akart már erről beszélni, amikor telefonon elértük. A Blikknek egyedül Gyurán János szólalt meg, aki bevizsgálta a szert és mint mondta, az ő lányával is hasonló történt.

Rovatok