Index Vakbarát Hírportál

Elegem van az elvakult imádatból, ami övezi

2017. június 30., péntek 14:25

Mondhatnánk, hogy Pásztory Dóra beolvasott, esetleg nekiment Hosszú Katinkának, de a kétszeres paralimpiai bajnok semmi ilyesmit nem tett. Ellenben megírta egy levélben, hogy miért tartja károsnak, ahogy Hosszú Katinka kommunikál, és miért van elege az őt övező elvakult, kritikátlan imádatból.

A kétszeres paralimpiai bajnok úszónő a WMN-en tette közzé írását, ami Hosszú Katinka legutóbbi kirohanására reagál, némi késéssel ugyan, de annál átgondoltabban. Mint ismeretes, Hosszú Katinka június 21-én egy terjedelmes Facebook-bejegyzésben, forradalmi hevülettel támadt neki a komplett nemzetközi úszószövetségnek a világkupát érintő változások miatt.

Pásztory szerint bárkinek is legyen igaza az ügyben, egyszerűen nincs rendjén, hogy Hosszúval nem lehet vitatkozni. És nem csak azért, mert kevesen látják át, mi és miért történt a világkupa kiírásával.

"Vitatkozni amúgy is nagyon kevesen tudnak vele, mert ő nem vitatkozik. Sajtótájékoztatót tart, nyílt levelet ír, Instagramon posztol. Egyirányúan kommunikál még akkor is, ha pont a kétirányú kommunikációt hiányolja."

Mindez azért baj Pásztory szerint, mert ez a stílus egyenesen vezet a káros leegyszerűsítéshez, amire manapság egyébként is igen fogékonyak az emberek.

"Jogosak-e a felvetései vagy sem? Vajon hányan tudják ezt megítélni a követői közül? Így információ és tudás híján sokak számára nincs más lehetőség, mint ezt a történetet is beletuszkolni a „magányos hős sportoló vs. gonosz, rosszindulatú (nemzetközi) szervezet” ádáz csatájának skatulyájába, aminek bizony remek közege a mostani magyar közbeszéd."

"Kíváncsi lennék, hányan mélyedtek el a részletekben azok közül (több mint 19 ezren csak Katinka oldalán), akik lájkolták a bejegyzését" – tette fel a kérdést Pásztory, majd megpróbálta röviden összefoglalni a FINA által bevezetett módosítások lényegét, és hogy ezek mennyiben születtek tényleg csak és kizárólag Hosszú ellen. Megemlítette többek közt, hogy a legjobbak közül sokan távol maradnak a Világkupától, például annak időzítése, vagy a vele járó sok utazás miatt. Az amerikaik pedig egyáltalán nem vesznek részt rajta, részben mert ütközik a versenynaptárukkal, részben, mert az egyetemi sportolók nem fogadhatnak el pénzdíjat. Mindez jelentősen csökkenti a világkupa presztízsét.

"Mivel eddig egy versenyző annyi számban indult el, amennyiben csak akart, ennek eredménye lett az, hogy az elmúlt években Katinka gyakorlatilag letarolta a női mezőnyt, ami döbbenetes teljesítmény. Volt olyan állomás, ahol tíz számban is nyerni tudott."

"Egyébként nem ő volt az egyetlen, aki meglátta a piaci lehetőséget a világkupa-sorozatban, úgyhogy szó sincs róla, hogy kizárólag miatta/ellene dolgoztak volna ki új szabályrendszert."

Paralimpiai bajnokunk nem állítja, hogy a változtatások jók lennének, csak azt, hogy szabadságharc hirdetése helyett normális párbeszédre volna szükség, amire viszont egy nyílt levél nem alkalmas, mert attól nem lehet kérdezni, akkor sem, ha volna mit.

"Nyílt levél, amit lehet lájkolni, meg megosztani, de vitatkozni vele, kérdéseket feltenni már elég nehéz. Márpedig kérdések lennének. Mert még egy háromszoros olimpiai bajnok – indulattól és érzelemtől túlfűtött – levelében is lehetnek pontatlanságok, csúsztatások, félinformációk és további magyarázatot igénylő felvetések."

Ezt követően kanyarodik rá Pásztory a legkényesebb meglátására Hosszúval kapcsolatban, amiben a mások iránt érzett felelősség hiányát, és a maga irányában meglévő elfogultságot rótta fel neki:

"Mert ha azt forszírozza, hogy a mindenki legyen egyenlő, de az egyenlők között legyenek egyenlőbbek múlt századi gondolkodásmódjával szakítanunk kell, akkor azt vajon csak a nemzetközi szövetségre érti?"

Vagy saját magára is, akinek az egyesületével kapcsolatban már többször felvetődött, hogy olyan előnyökhöz jut más klubokkal szemben, amelyek feltételei nem tisztázottak.

Pásztory természetesen tisztában van vele, hogy meg fogja kapni a magáét Hosszú rajongóitól, éppen ezért hangsúlyozza, hogy borzasztóan fog drukkolni neki a világbajnokságon, hogy tiszteli az eredményeit és az azok elérésébe fektetett munkát. A nyílt levelekből viszont elege lett:

"Elegem van abból, hogy soha nem láthatok vele élő interjút, lassan már tévés interjút sem, csak nyomtatott sajtóban megjelent cikket, ahol le lehet ellenőrizni a kérdéseket, és többszörösen át lehet írni a válaszokat."

"Elegem van, hogy összefogásra szólít fel, amikor neki szüksége van rá, de hallgat, amikor más érdekében kellene felszólalnia. Elegem van abból az elvakult imádatból, ami őt övezi, és amiért nem lehet beszélni az esetleges hibáiról, nem lehet kritizálni még akkor sem, ha azt nem bántó szándékkal teszi az ember."
 

Rovatok