Index Vakbarát Hírportál

Hosszú Katinka valódi, érzékelhető változást hozhat

2017. július 4., kedd 13:14

Hétfő délután Hosszú Katinka arról beszélt, hogy sokszor tárgyalt a FINA vezetőivel arról, hogyan lehetne változtatni az úszáson, és mivel süket fülekre talált, ezért adta ki a nyílt levelét. Kezdeményezéséhez csatlakoztak az úszók, kedd reggel hozta nyilvánosságra, hogy pontosan kik. Rajta kívül magyar nincs a névsorban.

Tekintélyes sportolók vannak az aláírók között, nemre, korra, földrészre való tekintet nélkül. Az a tétel, hogy magányos harcos lenne Katinka, látványosan megdőlt. Ez a szervezet valódi, átfogó változást hozhat. A FINA-nak érdemben kell foglalkoznia velük, bár ezt elsőre nem tették meg. A pénzdíjak elosztásánál, a marketingjogok újraszabásénál és sok egyéb kérdésben sem. A legfontosabb kérdés az lesz: hogyan lehet összhangba hozni az úszás jelenlegi versenyrendszerét az amerikai egyetemi rendszerrel” – foglalta össze gondolatait az Indexnek Sós Csaba szövetségi kapitány.

Az amerikai versenyrendszerben egyetemek csatáznak egymással hétről-hétre, nincsenek pénzdíjak. Sőt, ha valaki pénzdíjas versenyen indul, elveszítheti egyetemi ösztöndíját, mert az amatőr státusz mindent felülír.

Hosszú indulási lehetőségeit a rövid pályás világkupa-sorozatban korlátozták, ezért lendült ellentámadásba. Az általa összegyűjtött csapattal még nagyobb nyomást képes gyakorolni a FINA ügyvezető igazgatójára, a román Cornel Marculescura.

A budapesti vizes vb idején egyébként tisztújítás is lesz a nemzetközi szövetségben.

Rovatok